Νέα πρόεδρος με 235 ψήφους- ρεκόρ όλων των εποχών η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Είναι γεγονός πως το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα έχει τη νεαρότερη σε ηλικία πρόεδρο και δεύτερη γυναίκα, την Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μετά από την ψηφοφορία που διεξήχθη, έλαβε 235 ψήφους επί 298 βουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Παράλληλα, στην κάλπη βρέθηκαν

ακόμη 61 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια. Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, που δήλωσε ασθένεια (αν και με επιστολή του δηλώνει ότι θα ψήφιζε την κα Κωνσταντοπούλου). Αυτό σημαίνει πως την κα Κωνσταντοπούλου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο μέρος της ΝΔ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ.

«Πρόκειται για ρεκόρ όλων των εποχών. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης με 223», δήλωσε ο Γιάννης Τραγάκης, προεδρεύων του σώματος κατά τη συνεδρίαση, ως αρχαιότερος στη Βουλή.

Η κα Κωνσταντοπούλου, παίρνοντας το λόγο, ευχαρίστησε προσωπικά τον μέχρι πρότινος πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ ευχαρίστησε τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ όσο και τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες, που την υπερψήφισαν.

Σημειώνεται, πως πριν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσαν τον πολιτικό τους όρκο ως βουλευτές – καθώς απουσίαζαν στο Βερολίνο για τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν τελέστη χθες, Πέμπτη η ορκωμοσία της νέας Βουλής.

Εξάλλου, το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων. Για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων από τον σΥΡΙΖΑ προτείνονται οι Αλέξης Μητρόπουλος (α” αντιπρόεδρος), Γιάννης Μπαλάφας (β” αντιπρόεδρος) και Δέσποινα Χαραλαμπίδου (γ” αντιπρόεδρος). Από τη ΝΔ υποψήφιος αντιπρόεδρος είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Κοσμήτορες της Βουλής προτείνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας. Για γραμματείς οι Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζήσης Ζάννας και Βασίλης Τσίρκας.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων θα ξεκινήσει τελικά το απόγευμα της Κυριακής (ώρα 18:00). Την πρώτη ημέρα αναγιγνώσκονται οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, στη συνέχεια διεξάγεται συζήτηση επ” αυτών και τα μεσάνυχτα της Τρίτης 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα.

Πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα