Eurogroup: Πιέσεις για τα προαπαιτούμενα – Έως τέλος Οκτωβρίου η δόση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Πιέσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ ασκήθηκαν στο σημερινό Eurogroup στην Μπρατισλάβα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο τελευταίος ζήτησε με τη σειρά του μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Ο χαμένος χρόνος του καλοκαιριού μπορεί να κερδηθεί», υποστήριξε ο Π.Μοσκοβισί, με τον Κλ.Ρέγκλινγκ του ESM να υπενθυμίζει ότι τα 2,8 δισ. ευρώ παύουν να είναι διαθέσιμα 31 Οκτωβρίου.

Ο

Ευ.Τσακαλώτος παρουσίασε στοιχεία για την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί πολύ γρήγορα σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα για την υποδόση. Για το πρόβλημα του χρέους ζήτησε την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο, ανάγκη με την οποία δεν διαφώνησε κανείς από τους 18, ούτε καν η Γερμανία. Επιπλέον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσε το σώμα πως ήδη 1,5 δισ. από την προηγούμενη δόση δόθηκαν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου πετυχαίνοντας το στόχο που είχε τεθεί.

«Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος»

«Εξετάσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.

Εχει καταγραφεί κάποια πρόοδος, αναγνώρισε, αλλά απομένουν ακόμα αρκετά να γίνουν για να ολοκληρωθεί πλήρως η πρώτη αξιολόγηση και να προχωρήσουν οι εκταμιεύσεις.

«Καταγράψαμε το τι πρέπει να γίνει και το γενικό συναίσθημα των υπουργών ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε τον Μάιο πρέπει να προχωρήσει. Χρειάζεται περισσότερη πρόοδο και ενθαρρύνουμε σε αυτό. Αυτό θα διευκολύνει και την πορεία προς τη δεύτερη αξιολόγηση».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει πολύ γρήγορα και πως η πλήρης υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι ζήτημα λίγων εβδομάδων.

Σχετικά με την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι «βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης», καθώς «αναπτύσσεται έστω και με μικρό ρυθμό».

Παράλληλα, φάνηκε αισιόδοξος για την πρόοδο και την πορεία της Ευρωζώνης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την οικονομική ανάκαμψη, τονίζοντας πως πλέον αναπτύσσεται με παρόμοιους ρυθμούς με τις ΗΠΑ και «κάθε χρόνο μειώνεται η ανεργία».

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ από την μεριά του τόνισε ότι είναι τεχνικά έτοιμος να προχωρήσει στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Υπενθύμισε ότι θα πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup τον Μάιο.

Δήλωσε, επίσης, ότι ο ESM προχωρά τη δουλειά στο θέμα του χρέους και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί.

Έρχονται οι θεσμοί την επόμενη εβδομάδα

Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβούν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα για προπαρασκευαστικές συναντήσεις, όπως δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά το τέλος της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Μπρατισλάβα. O ίδιος δήλωσε «αισιόδοξος» γιατί ενώ υπάρχει ακόμα δουλειά που απομένει να γίνει και μάλιστα «απαιτητική», η Ελλάδα θα καταφέρει να μπει σε μία περίοδο «ανάπτυξης», κάνοντας πραγματικότητα το «success story».

Το άρθρο Eurogroup: Πιέσεις για τα προαπαιτούμενα – Έως τέλος Οκτωβρίου η δόση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα