Champions League του μπάσκετ προτείνει η FIBA – Η θέση της Euroleague και των συλλόγων

Ένα νέο τοπίο φαίνεται να δημιουργείται στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μετά τη συνάντηση που είχαν στην Ελβετία πριν από λίγες ημέρες η FIBA, η Euroleague (Ζόρντι Μπερτομέου, Έντουαρντ Σκοτ) και τέσσερις κορυφαίες ομάδες, Ολυμπιακός, Φενέρμπαχτσε, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίες εκπροσωπούσαν και τις υπόλοιπες ομάδες.

Στη συνάντηση η FIBA

ανέλυσε το πλάνο της για μια νέας Ευρωλίγκας, η οποία θα δημιουργηθεί σε συνεργασία τόσο με τους συλλόγους, όσο και με την σημερινή ένωση των συλλόγων (Euroleague).

Συγκεκριμένα η πρόταση της FIBA περιλαμβάνει μια Ευρωλίγκα με 16 ομάδες, από τις οποίες οι 8 θα έχουν εγγυημένο συμβόλαιο και αυτές είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός από την Ελλάδα, η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης από την Ισπανία, η Φενέρμπαχτσε και η Εφές από την Τουρκία, η ΤΣΣΚΑ από τη Ρωσία, και η Μακάμπι Τελ Αβίβ από το Ισραήλ.

Όσον αφορά στις άλλες 8 θέσεις για την συμπλήρωση των ομάδων που θα παίρνουν μέρος στη διοργάνωση, τέσσερις θέσεις θα καλύπτονται μετά από έναν προκριματικό γύρο, κάτι δηλαδή σαν τα προκριμματικά του Champions League στο ποδόσφαιρο μεταξύ των 28 ομάδων από ισάριθμα πρωταθλήματα, εκ των οποίων οι 23 θα πρέπει να είναι πρωταθλητές, ενώ οι τελευταίες τέσσερις θέσεις θα καλύπτονται από τους πρωταθλητές των πρωταθλημάτων Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Λιθουανίας.

Η διοργάνωση θα γίνεται με αγώνες που θα παίζουν όλες οι ομάδες μεταξύ τους (οι 16 εντός και εκτός έδρας) και από αυτές οι 8 πρώτες θα συγκροτούν τέσσερα ζευγάρια στα πλέι οφ του θεσμού και όποιες φτάσουν στις 3 νίκες, θα προκριθούν στο Final Four.

Στον οικονομικό τομέα το πλάνο της FIBA προβλέπει να μοιραστούν οι ομάδες ένα αρκετά υψηλό ποσό το οποίο φτάνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ, που θα είναι εγγυημένο ενώ οι αμοιβές τους θα συνδυάζονται με την πορεία τους αλλά και με την εμπορικότητά τους, πράγμα που γίνεται και στο Champions League για τα χρήματα που προέρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ενώ θα υπάρχουν και κανόνες Financial Fair Play.

Για το όλο εγχείρημα η πρόταση της FIBA περιλαμβάνει τη δημιουργία εταιρείας στην οποία θα συμμετέχουν οι FIBA, η FIBA Europe, οι επενδυτές που θα δίνουν το ποσό των 30 εκατομμυρίων και οι ομάδες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα το όλο εγχείρημα της Euroleague το διαχειρίζονται οι ίδιες οι ομάδες και μπορεί να κριθεί ως πετυχημένο, τόσο από την αύξηση των εσόδων, όσο και από το ενδιαφέρον των φιλάθλων για το μπάσκετ το οποίο έχει ανέβει. Επίσης η αύξηση των εσόδων έφερε και την ταυτόχρονη αύξηση των μπόνους των ομάδων με τον νικητή της διοργάνωσης να βάζει στο ταμείο του ποσό 1 εκατομμυρίου ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα μπόνους μέχρι να φτάσει στο Final Four.

Από την πλευρά τους οι ομάδες και η Euroleague επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν στην πρόταση καθώς θέλουν να την μελετήσουν. Τόνισαν δε ότι μέσω της Euroleague Basketball της εταιρείας που έχουν ιδρύσει, έχουν καταφέρει πολλά τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ θέτουν αρκετά θέματα που έχουν να κάνουν με τις Εθνικές ομάδες και το καλένταρι, τις διοργανώσεις των εθνικών πρωταθλημάτων, την ασφάλιση των παικτών και αρκετά άλλα. Στο πλαίσιο αυτό τόνισαν ότι θα δώσουν τις δικές τους προτάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μετά από ενδελεχή αξιολόγηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα