Aποχώρηση Χατζηδάκη από τη Βουλή

Έκρυθμη είναι η κατάσταση με αφορμή το θέμα των πλειστηριασμών στο Κοινοβούλιο. Το γεγονός, προκάλεσε την αποχώρηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συζητούσε σε δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης παρευρέθη στην Επιτροπή προκειμένου να υποστηρίξει μία ρύθμιση για τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ

που έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) και Ασημίνα Ξηροτύρη (ΔΗΜΑΡ) ρώτησαν τον Κ. Χατζηδάκη τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς ακινήτων. Ο υπουργός απάντησε πως «για την προστασία των δανειοληπτών, όπως σας έχω πει, θα γίνει συζήτηση πολύ σύντομα».

Η απάντηση δεν ικανοποίησε τον κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης που αντέδρασε λέγοντας ότι «την Παρασκευή κλείνει η Βουλή. Δεν θα κάνετε πραξικόπημα», ενώ και η Ας. Ξηροτύηρη και ο Ν. Μαριάς ζήτησαν να δοθεί μία απάντηση. Τελικά, ο υπουργός αποχώρησε…

Μιλώντας στη Δημόσια Τηλεόραση ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, διευκρίνισε ότι στη ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς θα υπάρχουν τρία κριτήρια, η περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, το εισόδημά του και μία μίνιμουμ καταβολή της οφειλής. «Στόχος, να ξαναζωντανέψει η σχέση δανειολήπτη – τράπεζας» επισήμανε. Ανέφερε ότι η διαφωνία του με την τρόικα έχει να κάνει με το ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών είχαν μια πιο αυστηρή προσέγγιση σε σχέση με τα κριτήρια απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα αφορά προστασία της πρώτης κατοικίας με αντικειμενική αξία έως 160.000 ευρώ, ενδεχομένως και 180.000 ευρώ, και οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη έως 25.000 ευρώ, ενδεχομένως και 20.000 ευρώ και πληρωμή μίας ελάχιστης μηνιαίας δόσης.

«Θα νομοθετήσουμε, αν όχι με συμφωνία της τρόικας, με την ανοχή της» δήλωνε τη Δευτέρα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με μονομερείς αποφάσεις πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση και στο θέμα της παράτασης του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Keywords
Τυχαία Θέματα