Εγκαινιάστηκε ο Δυτικός Παρακαμπτήριος δρόμος Αθηένου

12:59 17/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τον Δυτικό Παρακαμπτήριο δρόμο στην Αθηένου εγκαινίασε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος. Ο παρακαμπτήριος έχει συνολικό μήκος 1900 μ. περιλαμβανομένων δύο κυκλικών κόμβων ενώ το κόστος κατασκευής ήταν μικρότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και έπεσε από τα 3 εκατ. ευρώ στα 2,7 εκ.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του Δυτικού Παρακαμπτήριου Αθηένου, ο Υπουργός εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση «γιατί παραδίδουμε στους κατοίκους αυτής

της ακριτικής περιοχής, που ζει αναπνέει και αναπτύσσεται δίπλα στην επαίσχυντη γραμμή της τουρκικής κατοχής, ένα έργο πνοής που αναβαθμίζει τις υποδομές αλλά και την ποιότητα ζωής των δημοτών».

Χαρακτήρισε τον Δυτικό Παρακαμπτήριο ως ένα πολύ σημαντικό έργο ανάπτυξης που προσδίδει στο Δήμο την όψη μιας σύγχρονης, αναπτυσσόμενης, ευρωπαϊκής πόλης.

Το έργο αποτελεί μέρος του συνολικού πολεοδομικού σχεδιασμού για την Αθηένου ο οποίος περιλαμβάνει και την αντίστοιχη κατασκευή του Ανατολικού Παρακαμπτήριου του οποίου οι μελέτες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

Ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι «χάρη στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του Δήμου Αθηένου να προβεί στην εξασφάλιση των συγκαταθέσεων των πλείστων επηρεαζόμενων ιδιοκτητών για κατασκευή του έργου προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, το Τμήμα Δημοσίων Έργων σε συνεννόηση με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως ξεκίνησε άμεσα την κατασκευή του με τα συνεργεία του Γραφείου Επαρχιακού Μηχανικού Λάρνακας ενώ παράλληλα γίνονταν οι διαδικασίες για δημοσίευση των απαλλοτριώσεων».

«Αποτελεί δε ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχει εκτελέσει το Τμήμα Δημοσίων Έργων με δικό του ανθρώπινο δυναμικό τόσο σε ότι αφορά τη μελέτη όσο και την εκτέλεση», τόνισε.

Ο Δυτικός Παρακαμπτήριος Αθηένου έχει συνολικό μήκος 1900 μ. περιλαμβανομένων δύο κυκλικών κόμβων. Δημιουργήθηκαν πλακόστρωτα πεζοδρόμια, πεζόδρομοι και χώροι πρασίνου, υπόγεια υποδομή τηλεπικοινωνιών, συστήματα ύδρευσης και άρδευσης και εγκαταστάθηκε μοντέρνος οδικός φωτισμός.

Επίσης κατασκευάστηκε σύστημα ομβρίων και η υποδομή του συστήματος αποχέτευσης λυμάτων, ενώ το έργο σχεδιάστηκε με βάση τα τελευταία Ευρωπαϊκά Πρότυπα και κανονισμούς για ένα ποιοτικό και ασφαλές οδικό έργο.

Η αρχική εκτίμηση κόστους για κατασκευή του δρόμου εργολαβικά μέσω μίας ενιαίας προσφοράς ήταν πέραν των €3,0 εκ. Τελικά για την κατασκευή έχουν δαπανηθεί ποσά ύψους €2,7 εκ., στα οποία περιλαμβάνονται και όλες οι πληρωμές προς ΑΗΚ και CΥΤΑ καθώς και ο Φ.Π.Α. που έχει πληρωθεί για αγορά υλικών και υπηρεσιών.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός διαβεβαίωσε για τη βούληση του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων για στήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης προσφέροντας οδικά και άλλα έργα υποδομής που θα βοηθήσουν όχι μόνο την ανάπτυξη και τοπική ευημερία των πολιτών, αλλά και την ανακοπή της αστυφιλίας συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική πρόοδο και την κοινωνική ευημερία του τόπου μας γενικότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα