9.000 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα της Κροατίας σε μια ημέρα

Περίπου 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν χθες, Τρίτη στην Κροατία, αριθμός, που αποτελεί ρεκόρ από την περασμένη εβδομάδα που άρχισαν να ακολουθούν τη διαδρομή μέσω της συγκεκριμένης χώρας της Ε.Ε. προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Συνολικά 8.750 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στο κροατικό έδαφος, διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Περισσότεροι από 44.000 πρόσφυγες και μετανάστες είχαν εισέλθει στην Κροατία σε διάστημα μιας εβδομάδας από την Σερβία, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε

ότι η χώρα του θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων μεταξύ των χωρών – μελών της Ε.Ε., τις οποίες ενέκριναν την Τρίτη κατά πλειοψηφία οι υπουργών Εσωτερικών των «28».

«Θα ακολουθήσουμε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον, θα προσφύγουμε στο δικαστήριο στο Λουξεμβούργο και, δεύτερον, δεν θα εφαρμόσουμε την απόφαση των υπουργών Εσωτερικών», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους.

Ο, δήλωσε ότι η δική του χώρα δεν θα προσφύγει κατά του συστήματος των ποσοστώσεων.

«Αν και δεν μου αρέσει το ότι θα χρησιμοποιήσουμε τις ποσοστώσεις, διαφωνώ με αυτές και εμείς ψηφίσαμε εναντίον τους, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να διαλυθεί λόγω της μεταναστευτικής κρίσης. Γι” αυτό δεν θέλω να κλιμακώσω περαιτέρω την ένταση με δικαστικές προσφυγές. Μπορεί κανείς να τραβήξει το σκοινί μόνον μέχρι ενός σημείου, μετά κόβεται», είπε από την πλευρά του ο Τσέχος πρωθυπουργός Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις μπορεί να δήλωσε ότι η χώρα του «μπορεί να αντεπεξέλθει στον αριθμό των προσφύγων, που αναμένεται να μετεγκατασταθούν σε αυτή βάσει των ποσοστώσεων της Ε.Ε.», ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του, «που οι ποσοστώσεις αυτές εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία σε ψηφοφορία κι όχι κατόπιν διαπραγματεύσεων».

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα