9 Νοέμβρη: Ημέρα δράσης για τα Μεταλλεία Χρυσού

Σε μήνα δράσεων αλληλεγγύης προς τους κατοίκους της ΒΑ Χαλκιδικής, που αγωνίζονται ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και στις διώξεις που τις συνοδεύουν, εξελίσσεται ο Νοέμβρης. Από την Αθήνα μέχρι και την Ξάνθη πολίτες συσπειρώνονται ενάντια στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, με κυρίαρχο γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων

της περιοχής. Οι δράσεις κορυφώνονται στις 9 Νοεμβρίου, με την παγκόσμια ημέρα δράσης και τη μεγάλη πορεία στη Θεσσαλονίκη.

Αντίστοιχη κινητοποίηση είναι προγραμματισμένη και για την Αθήνα το πρωί (09/11-11.00) στα Προπύλαια. Στην πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε ακόμα εκδήλωση-συζήτηση στις 7 Νοεμβρίου (19:00), στην ΑΣΟΕΕ, στο αμφιθέατρο Αντωνιάδου. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν επίσης πόλεις, όπως η Άρτα, τα Τρίκαλα, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Καβάλα και η Ξάνθη.

Το περιβάλλον σε κίνδυνο

Η Χαλκιδική είναι ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Κάθε χρόνο πλημμυρίζει από τουρίστες από όλο τον κόσμο. Στο ανατολικό τμήμα της Χαλκιδικής βρίσκεται το αρχέγονο δάσος των Σκουριών. Εδώ και λίγα χρόνια η πολυεθνική εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold έχει εγκατασταθεί στις Σκουριές και με τη συνδρομή εγχώριων ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων έχει ξεκινήσει εξορυκτικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας. Έτσι, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η ανεπανόρθωτη καταστροφή του οικοσυστήματος των Σκουριών και διακινδυνεύεται η μόλυνση με βαρέα μέταλλα του εδάφους και των υπόγειων υδάτων όλης της ανατολικής Χαλκιδικής.

Οι κάτοικοι έχουν διαφορετική άποψη
Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, ψαράδες, γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, επιχειρηματίες και επιστήμονες, ζητούν μετ’ επιτάσεως από τις αρχές πληροφόρηση και δημόσια διαβούλευση για την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή. Η ανταπόκριση δεν υπήρξε ποτέ. Απευθύνθηκαν σε ουδέτερους επιστημονικούς φορείς για να πληροφορηθούν τις πιθανές επιπτώσεις της εξόρυξης, με τους επιστήμονες να μιλούν για ανεπανόρθωτη καταστροφή τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στην οικονομία της περιοχής. Τα αρμόδια δικαστήρια προχώρησαν μόνο σε έλεγχο νομιμότητας των αδειών εξόρυξης, χωρίς να κρίνουν την ουσία της καταστροφής.

Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι διαδήλωσαν κατά της εξόρυξης βρίσκοντας απέναντί τους ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, που επενέβησαν ως στρατός κατοχής στην περιοχή, βιαιοπραγώντας και τρομοκρατώντας τους ίδιους και τα παιδιά τους. Τον Αύγουστο παρόλο που ανακοινώθηκε επίσημα ότι στο χωριό Νεοχώρι της περιοχής το νερό είναι ακατάλληλο για χρήση λόγω απαγορευτικής συγκέντρωσης αρσενικού, το κράτος δεν προχώρησε σε έρευνα για τυχόν σύνδεση αυτού του γεγονότος με την ύπαρξη γεωτρήσεων των εταιρειών εξόρυξης σε μικρή απόσταση από τις πηγές του χωριού. Ακόμα, οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλεγξαν την κρατική υποστήριξη στην «επένδυση» και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την Ελλάδα για παράνομες οικονομικές ενισχύσεις εκατομμυρίων ευρώ προς τις εταιρείες εξόρυξης της Χαλκιδικής.

Παλεύοντας για τη σωτηρία του τόπου τους


Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και αλληλέγγυοι από όλη την Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα για να διαφυλάξουν τον τόπο τους. Δεν διαμαρτύρονται απλώς για τα δικαιώματά τους, αλλά για την ίδια τη ζωή και το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. «Η ποινικοποίηση και η καταστολή των αγώνων των κοινωνικών κινημάτων που υποστηρίζουν θεμελιώδη δικαιώματα είναι η μόνη αντίδραση ενός πανικοβλημένου συστήματος εξουσίας. Υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε με την φωνή μας όλους αυτούς που αντιστέκονται στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Πιστεύουμε ότι ενωμένοι έχουμε τη Δύναμη. Στις 9 Νοέμβρη καλούμε σε ταυτόχρονες διαμαρτυρίες, εκδηλώσεις, δράσεις, διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για σταματήσουν όλες οι διώξεις και φυλακίσεις σε βάρος μας και για να πάψουν άμεσα οι εργασίες εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική. Ο αγώνας μας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Τώρα σας χρειαζόμαστε όλους», αναφέρουν στο κάλεσμά τους για την 9η Νοεμβρίου.

Νούμερα που τρομάζουν...

Επιστημονικές μελέτες και διαπιστώσεις ανάλογων εγχειρημάτων ανά τον κόσμο (σ.σ. εξόρυξης χρυσού) δείχνουν πως η υγεία των κατοίκων, αλλά και η οικονομία της περιοχής ενδέχεται να υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές. Περιληπτικά ορισμένες από τις επισημάνσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς:

· 317.000 στρέμματα η έκταση της μεταλλευτικής παραχώρησης (το 1/8 της Χαλκιδικής), σε οποιοδήποτε σημείο της οποίας μπορεί να ζητηθεί μεταλλευτική δραστηριότητα στο μέλλον.· 4.100 στρέμματα η πρώτη δόση των αποψιλώσεων και της ισοπέδωσης του δάσους.· 3 περιοχές εξορύξεων (Ολυμπιάδα, Μαύρες Πέτρες, Σκουριές). Στις Σκουριές η εξόρυξη θα είναι ανοιχτή, με διάμετρο 2 χλμ. και βάθος μέχρι 100 μ. κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.· 2+2 εργοστάσια εμπλουτισμού (Μαντέμ Λάκκος, Σκουριές + Μαύρες Πέτρες, Ολυμπιάδα).· 2 εγκαταστάσεις απόθεσης στερεών αποβλήτων-τελμάτων (Κοκκινόλακκας, Καρατζάς Λάκκος-Λοτσάνικο). Εργοστάσιο μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο.· Στοά 8 Km, για τη σύνδεση της Ολυμπιάδας με τις εγκαταστάσεις στο Μαντέμ Λάκκο. Εργοστάσιο παραγωγής θειικού οξέος και δεξαμενές (Μαντέμ Λάκκος).· Αγωγός μεταφοράς του θεϊικού οξέος στο λιμάνι του Στρατωνίου.· Νέες λιμενικές εγκαταστάσεις στο Στρατώνι (δύο προβλήτες ανοιχτής θάλασσας για πλοία ξηρού και υγρού φορτίου).· Αποστράγγιση μεταλλείων, υποβάθμιση του υδροφόρου ορίζοντα (15.000.000 κυβικά μέτρα νερού, ετήσια, αντλούνται σήμερα, όσο και η κατανάλωση νερού όλου του ν. Χαλκιδικής).· Ρύπανση επιφανειακών νερών και υδροφόρου ορίζοντα.· Μόνο 0,5-0,8 γραμμάρια χρυσού υπάρχουν σε κάθε τόνο μεταλλεύματος που εξορύσσεται.· Για να φτιαχτεί ένα χρυσό δαχτυλίδι χρειάζονται να εξορυχθούν 18 τόνοι μεταλλεύματος.· Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια της εκμετάλλευσης θα εξορυχθούν 200.000.000 τόνοι.· 691 κυβικά μέτρα νερού χρειάζονται για κάθε κιλό παραγόμενου χρυσού.· 3.000 τόνοι σκόνης θειούχων ενώσεων με βαρέα μέταλλα, θα παράγονται κάθε ώρα ανατινάξεων.· Κίνδυνοι από την πιθανή χρήση κυανίου στη διαδικασία του εμπλουτισμού.· Πιθανότητα αστοχιών και ατυχημάτων μεγάλης κλίμακας στη στεριά και στη θάλασσα.

Διαβάστε περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα