300 εκ. ευρώ κόστισε το κλείσιμο της ΕΡΤ

Το ξαφνικό «μαύρο» στην ΕΡΤ ζημίωσε το ελληνικό κράτος κατά 300 εκ. ευρώ, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτήν.

Κάνοντας μια σύντομη ανάλυση εξήγησαν πως η ζημιά των 300 εκατ. ευρώ για το δημόσιο, από την κατάργηση της ΕΡΤ, οφείλεται στις αποζημιώσεις των 2.650 υπαλλήλων, τα ποσά που προβλέπονται από τις ρήτρες διεθνών συμβάσεων, από πνευματικά

δικαιώματα, την αθέτηση συμφωνιών και ακύρωση άλλων για παραγωγές προγραμμάτων, διαφυγόντα έσοδα από διαφημιστικές δαπάνες σε τηλεοπτικά προγράμματα (κυρίως σημαντικά αθλητικά γεγονότα).

Εκπομπές που προβάλλονταν, κόπηκαν στη μέση με ανυπολόγιστη ζημιά για τους παραγωγούς που τις είχαν τιμολογήσει και πρέπει να καταβάλουν ΦΠΑ αλλά και να πληρώσουν συνεργάτες. Οι συμβάσεις της κρατικής ραδιοτηλεόρασης ήταν σαν εγγυητικές επιστολές (προς τους παραγωγούς μέχρι να εξοφληθούν) για δάνεια από τράπεζες, οι οποίες- χωρίς την ΕΡΤ πλέον- δεν ανταποκρίνονται.

Μόνον από συμβάσεις για μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων (Confederation Cup, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Κ20, προκριματική φάση Champion’s League, Μεσογειακοί Αγώνες στην Τουρκία, Σιρκουί Μπίτς Βόλεϊ, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης- Πόλο, Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου- Μόσχα, αγώνες Φορμουλα 1, Eurobasket το Σεπτέμβριο) το ελληνικό δημόσιο θα χάσει με πρόχειρες εκτιμήσεις κάπου 70 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνονται οι χρηματικές κυρώσεις από ποινικές ρήτρες για μονομερή ρήξη συμβάσεων που δεν μπορούν να υπολογιστούν). Από την ΕΡΤ World θα ζημιωθεί κάπου 6 εκατομμύρια ευρώ (από μεταφορά διανομή και εκμετάλλευση σήματος).

Συν τοις άλλοις, με το κλείσιμο του ραδιοτηλεοπτικού φορέα κινδυνεύει να χαθεί κονδύλι 9,8 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη του αρχείου της ΕΡΤ και τη δημιουργία Οπτικοακουστικού Μουσείου στην Κατεχάκη. Ο εξοπλισμός με τεχνολογία αιχμής για την ΕΡΤ HD κόστους 8 εκατ. ευρώ «πάει στράφι» υποστηρίχθηκε, εφόσον η ΕΡΤ- με πιθανή αφαίρεση ψηφιακών συχνοτήτων- υποχρεωθεί να καταβάλει μίσθωμα σε ιδιώτη πάροχο δικτύου για να μεταφέρει το σήμα της.

Εξάλλου, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ξεκαθάρισαν πως δεν έχουν κάνει κατάληψη στο ραδιομέγαρο, αλλά περιφρούρηση καθώς-όπως λένε- έχουν χρεωθεί με εξοπλισμό τον οποίον δεν θα αφήσουν στην τύχη του. Κάλεσαν τέλος τον αρμόδιο υφυπουργό Παντελή Καψή σε διάλογο για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα