Παναθηναϊκός – Άγιαξ Γουέμπλεϊ 1971: Ένας τελικός “θαύμα”

Ιούνιος του 1971. Η Ελλάδα είχε βρει κάποιο χαμόγελο μέσα στην κατήφεια της δικτατορίας που μετρούσε τέσσερα χρόνια ζωής. Ο Παναθηναϊκός του Φέρεντς Πούσκας, του Δομάζου, του Αντωνιάδη, του Καμάρα αγωνιζόταν κόντρα στον θρυλικό Άγιαξ του Ρίνους Μίχελς, το Κρόιφ, του Σουρμπίρ, του Άρι Χάαν. Ήταν ο τελικός για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης στο ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός

ηττήθηκε 2-0 κι αν σήμερα μνημονεύουμε αυτή την ημέρα, είναι (και) γιατί ακόμα 50 χρόνια μετά, ελληνική ποδοσφαιρική ομάδα συλλόγου δεν έχει πετύχει κάτι ανάλογο. Η ΑΕΚ έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αλλά μέχρι εκεί. Και ο Παναθηναϊκός δυο ακόμη φορές έφτασε στο κατώφλι του τελικού, αλλά έχασε το δρόμο στους ημιτελικούς.

Οι πράσινοι του Φέρεντς Πούσκας κατάφεραν να κάνουν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου κοιτώντας στα μάτια την παρέα του Γιόχαν Κρόιφ. Υψιστη τιμή, μέγα επίτευγμα για τον “Σύλλογο Μεγάλο”. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η αφετηρία προκειμένου ο Παναθηναϊκός να αποτελέσει την πιο επιτυχημένη ελληνική ομάδα στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Να εξελιχθεί στον “πρέσβη” με σπουδαίες πορείες σε Πρωταθλητριών, Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Το μεγάλο αφιέρωμα του Open Sport στην πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι το Γουέμπλεϊ Παναθηναϊκός – Άγιαξ 1971: Όλα ήταν πράσινα 

Το θρυλικό στάδιο της Αγγλίας το Γουέμπλεϊ φιλοξένησε τον τελικό της διοργάνωσης. Εκείνη τη βραδιά δεν έπεφτε καρφίτσα. Ήταν τέτοια η κοσμοσυρροή στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων, μα κυρίως τέτοιος ο σαματάς, που ακόμα και σήμερα όσοι την έζησαν την παραλληλίζουν μόνο με το 1987 και με το 2004. Οι γυναίκες κρεμούσαν πράσινες τσόχες στα μπαλκόνια, οι φίλαθλοι έβαζαν πράσινα μαντίλια ακόμα και στα σκυλάκια. Τα πάντα ήταν πράσινα.

Παναθηναϊκός – Άγιαξ 1971: 83.179 θεατές

83.179 θεατές είδαν τον Άγιαξ να ανοίγει από νωρίς (στο 5ο λεπτό) το σκορ με τον Φαν Ντάικ. Ο ασυναγώνιστος, εκείνη την εποχή Άγιαξ, διπλασίασε τα γκολ του, όταν ένα σουτ του Άρι Χάαν βρήκε τον Άνθιμο Καψή και κατέληξε στα δίχτυα του Παναθηναϊκού, στο 85’.

Μισό αιώνα μετά, η συμμετοχή του Παναθηναϊκού στον τελικό γιορτάζεται από τους Πράσινους σαν να είχαν κατακτήσει το τρόπαιο, όταν άλλες ευρωπαϊκές ομάδες έχουν πάει σε δυο και τρεις τελικούς, όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης για παράδειγμα η Ρεμς και η Βαλένθια που έχουν να θυμούνται από δυο συμμετοχές.

Η ΑΕΚ, η μπασκετική κάθε χρόνο γιόρταζε την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1968, Μέχρι που οι ελληνικές ομάδες μπάσκετ έκαναν την υπέρβαση και γύριζαν από τελικούς με Κύπελλα. Έτσι και ο Παναθηναϊκός: περιμένει την ομάδα που θα πάει σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης για να αρχίσει να .. ξεχνάει.

Βίντεο: Καταξίωση, υπέρτατη τιμή

Μια ελληνική ομάδα, αποτελούμενη εξολοκλήρου από γηγενής ποδοσφαιριστές φτάνει στην ευρωπαϊκή καταξίωση, στην υπέρτατη τιμή για κάθε ποδοσφαιριστή. Ο Φαν Ντάικ στο 5’ είχε ανοίξει το σκορ για τον Άγιαξ, με τους Ολλανδούς να κάνουν το 2-0 στο 87’ με σκόρερ τον Άρι Χάαν.  Έτσι κατέκτησαν το πρώτο τους Ευρωπαϊκό, σε μια εποχή που οι Ολλανδοί ήταν απλά ασταμάτητοι!

Το όνομα της Ελλάδας ακούστηκε σε όλη τη Γη

Ο «στρατηγός» του Παναθηναϊκού, Μίμης Δομάζος, είχε δηλώσει: «Παρότι δεν σηκώσαμε το Κύπελλο, νιώσαμε όλοι υπερήφανοι. Είχαμε πετύχει έναν άθλο. Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε σε όλη τη Γη. Μακάρι να ξαναβρεθεί κι άλλη ελληνική ομάδα, να πετύχει αυτό τον θρίαμβο».

Παναθηναϊκός (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Τομαράς, Καψής, Σούρπης, Βλάχος, Καμάρας, Ελευθεράκης, Γραμμός, Φυλακούρης, Δομάζος, Αντωνιάδης.

Άγιαξ (Ρίνους Μίχελς): Στάι, Νέεσκενς, Χούλσοφ, Βάσοβιτς, Σούιμπερς, Ρίντερς (46’ Μπλάκενμπουργκ), Κρόιφ, Μούρεν, Σουόρτ (46’ Χάαν), Φαν Ντάικ, Κάιζερ.

Παναθηναϊκός – Άγιαξ Γουέμπλεϊ 1971: Ένα βίντεο ντοκουμέντο

Την εποχή που Παναθηναϊκός και Άγιαξ διασταύρωσαν τα ξίφη τους η τεχνολογία δεν είχε καμία σχέση με την τωρινή. Άλλα χρόνια με φωτογραφικές μηχανές παλαιού τύπου και φιλμ, τα οποία παραμένουν μέχρι και σήμερα σπάνια και πολύτιμα. Τυχεροί όσοι έχουν στο αρχείο τους υλικό από εκείνη τη μέρα. Τέτοιο είναι και το βίντεο – ντοκουμέντο που βρίσκεται στο ψηφιακό ajaxmuseum και το οποίο σας δείχνουμε. Πρόκειται για εικόνα, χωρίς ήχο, από την ημέρα του μεγάλου αγώνα. Ένα βίντεο διάρκειας 3 λεπτών και 43 δευτερολέπτων που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο κοινό το 2019. Η αρχή γίνεται με πλάνα από την πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο και από τη διάσημη Πικαντίλι.

Οπαδοί του Άγιαξ κυκλοφορούν στους δρόμους με τα ερυθρόλευκα καπελάκια τους, αλλά και με ομοίωμα του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.  Ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής από τους Ολλανδούς που χαίρονται όλη τη διαδικασία. Ένας φίλος του Παναθηναϊκού κάνει την εμφάνισή του. Με γυαλί ηλίου, με κομψό ντύσιμο και με τη… φαβορίτα της δεκαετίας.  Ακολουθούν συγκλονιστικά πλάνα από τον Ναό του ποδοσφαίρου. Από το θρυλικό Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Χιλιάδες φίλαθλοι, στην πλειοψηφία τους υποστηρικτές του Άγιαξ, αλλά και πολλοί Έλληνες, με δυναμικό “παρών” από τη Θύρα 13 εκείνης της εποχής, ετοιμάζονται για τη μεγάλη γιορτή.

«Έμεινε στην Ολλανδία», γράφει την επόμενη στο πρωτοσέλιδο η εφημερίδα «Het Vrije Volk». Το 1970 Φέγενορντ είχε κάνει την αρχή, φέρνοντας το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών στη χώρα τους. Ο πανίσχυρος Άγιαξ συνέχισε στην ίδια πορεία και τα αποτελέσματα για εκείνη την ομάδα είναι σήμερα γνωστά.

Χαρακτηριστικά τα πρωτοσέλιδα της εποχής

Τι έγραψε ο Τύπος της εποχής για τις σπουδαίες ημέρες που έζησε ο Παναθηναϊκός και το ελληνικό ποδόσφαιρο στον τελικό του «Oυέμπλεϊ» το 1971.

Η ολλανδική πρεσβεία γιορτάζει το Ουέμπλεϊ με Παναθηναϊκό και… Δένδια (vid)

Στον Παναθηναϊκό έχουν ετοιμάσει διάφορες εκδηλώσεις για να τιμήσουν τη σημερινή επέτειο, όπως η προβολή του ντοκιμαντέρ από την Κρατική τηλεόραση και την ΕΡΤ-3, ωστόσο για τη συγκεκριμένη επέτειο θα πραγματοποιήσει εκδήλωση και η πρεσβεία της Ολλανδίας στην Ελλάδα. Η εκδήλωση θα έχει τίτλο «Φιλία και αθλητική ιστορία μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας – 50 χρόνια από τον τελικό του Wembley ανάμεσα σε Άγιαξ και Παναθηναϊκό», στην οποία μάλιστα θα συμμετάσχει και ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος είναι και οπαδός του Παναθηναϊκού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα παραστεί αύριο, Τετάρτη 2 Ιουνίου, στις 18:00, στην διαδικτυακή εκδήλωση «Φιλία και αθλητική ιστορία μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας – 50 χρόνια από τον τελικό του Wembley ανάμεσα σε Άγιαξ και Παναθηναϊκό», που διοργανώνει η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Αθήνα με αφορμή την επέτειο των 50 ετών από τον ιστορικό τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971 ανάμεσα στον Άγιαξ και τον Παναθηναϊκό.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης, στην οποία θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και η οικοδεσπότης Πρέσβης της Ολλανδίας, Stella Ronner-Grubacic, θα βρεθούν οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας και η σημασία του αθλητισμού και της αθλητικής διπλωματίας ως γέφυρας φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Η εκδήλωση, στην οποία θα συμμετάσχουν ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων που συμμετείχαν στον τελικό του 1971 αλλά και ο προπονητής της Εθνικής Ομάδας στο ποδόσφαιρο, θα μεταδοθεί στο κανάλι YouTube του Υπουργείου Εξωτερικών στον κάτωθι σύνδεσμο».

Keywords
Τυχαία Θέματα
“11, 11 ”, Γουέμπλεϊ,“11, 11 ”, goueblei