Huawei P40 και P40 Pro: Πώς ένας gaming επεξεργαστής δεν «στραγγίζει» την μπαταρία

Οι μεγάλες σε χωρητικότητα μπαταρίες των νέων P40 μας προϊδεάζουν για εξαιρετικές επιδόσεις σε επίπεδο αυτονομίας, αλλά το chipset, λόγω των κορυφαίων επιδόσεών του στο gaming, θα πίστευε κανείς πως πρέπει να καταναλώνει αδηφάγα τη διαθέσιμη ενέργεια. Σας ξεναγούμε στα μυστικά της αρχιτεκτονικής του Kirin 990 για να διαπιστώσετε πως ο επεξεργαστής όχι μόνο δεν σπαταλά ενέργεια, αλλά απογειώνει την αυτονομία της συσκευής!

Τι κι αν το Huawei P40 Pro έχει μπαταρία χωρητικότητας 4.200mAh, η οποία φορτίζει σε χρόνο μηδέν

χάρη στον 40W ταχυφορτιστή της συσκευασίας; Η… οικονόμος αρχιτεκτονική του Kirin 990 φροντίζει να μην σπαταλιέται ενέργεια σε κανέναν τομέα και σε συνεργασία με την τεχνητή νοημοσύνη, το Android 10 και το περιβάλλον χρήσης EMUI 10.1 μπορεί να κάνει τα 4.200mAh να φαντάζουν πολλαπλάσια! Ο Kirin 990 είναι ένα ολοκληρωμένο 5G SoC (System on Chip), με έναν πανίσχυρο οκταπύρηνο επεξεργαστή σε ρόλο «μαέστρου». Κατασκευασμένος με διαδικασία παραγωγής 7nm+, έχει το πλεονέκτημα να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τον προκάτοχό του. Αξίζει να αναφέρουμε πως χάρη στην τεχνολογία 7nm+ EUV, η οποία έχει επιστρατευτεί για την 5G έκδοση του 990, πάνω από 10 δισεκατομμύρια transistors έχουν χωρέσει πάνω στο μικροσκοπικό chipset! Οι οκτώ πυρήνες του κατανέμονται ως εξής: δύο εντυπωσιακά γρήγοροι πυρήνες Cortex-A76 είναι χρονισμένοι στα 2.86GHz και άλλοι δυο ίδιοι στέκονται στο πλευρό τους, χρονισμένοι λίγο πιο χαμηλά, στα 2.36GHz. Την οκτάδα συμπληρώνουν τέσσερις «εργάτες» πυρήνες Cortex-A55 που παραμένουν αρκετά γρήγοροι (1.95GHz), μα δαπανούν σαφώς λιγότερη ενέργεια. Η παραπάνω διάταξη επιτρέπει στον επεξεργαστή να «γκαζώσει», όποτε κρίνεται απαραίτητο (π.χ. σε κάποιο απαιτητικό game) και να λειτουργήσει ταχύτατα ακόμα και στο «ρελαντί», όταν του αναθέτονται πιο απλές εργασίες, δίχως να καταναλώνει ποτέ παραπάνω ενέργεια από όση χρειάζεται.

Gaming χωρίς συμβιβασμούς

Είναι γεγονός πως τα σύγχρονα mobile games δεν θυμίζουν σε τίποτα τα απλοϊκά… «Angry Birds» του παρελθόντος. Αρχεία πολλών gigabyte, λεπτομερή 3D γραφικά και ανάγκη για υψηλά frame rates δοκιμάζουν τις αντοχές κάθε κινητού και διαχωρίζουν τα… παιδιά από τους άντρες. Όσον αφορά όμως στα Huawei P40 και Huawei P40 Pro, δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιο παιχνίδι, όχι μόνο από τα υπάρχοντα, αλλά και από αυτά που αναμένονται μέσα στα επόμενα ένα-δύο χρόνια, που θα κατορθώσει να βάλει δύσκολα στην εξαιρετική Mali-G76 MP16. Πρόκειται για τη «θηριώδη» GPU (Graphics Processing Unit) του Kirin 990, την υπολογιστική μονάδα δηλαδή που διαχειρίζεται τα γραφικά.  Σε όποιο παιχνίδι κι αν την δοκιμάσαμε, από το «Fortnite» μέχρι το «World of Tanks» και από το «Asphalt 9: Legends» μέχρι το «Game of Thrones Beyond the Wall», η εμπειρία ήταν κάτι παραπάνω από συναρπαστική.

Τεχνητή νοημοσύνη δίχως ενεργειακή σπατάλη!

Ακόμα και η αρχιτεκτονική που έχει αναπτύξει η Huawei για την NPU της αυξάνει τις επιδόσεις και διατηρεί την κατανάλωση ενέργειας στο ελάχιστο. Στην 5G έκδοση του Kirin 990, την οποία δοκιμάσαμε τόσο στο Huawei P40 όσο και στο Huawei P40 Pro, υπάρχουν δυο πανίσχυροι «Big-Core» πυρήνες και ένας «Tiny-Core» πυρήνας εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης. Έτσι, σε εργασίες που επαναλαμβάνονται πολύ συχνά, όπως η αναγνώριση προσώπου μέσω AI για ξεκλείδωμα της συσκευής, ο «Tiny-Core» της NPU εξασφαλίζει αμελητέο αντίκτυπο στην αυτονομία της μπαταρίας.

The post Huawei P40 και P40 Pro: Πώς ένας gaming επεξεργαστής δεν «στραγγίζει» την μπαταρία appeared first on allaboutandroid.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα