Υπέρ του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ ο Σύνδεσμος Παραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές

Υπέρ του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ (δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας) από τη ΔΕΗ τάσσεται ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας.

«Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός μπορεί να γίνει με κύριο μέτοχο είτε το Δημόσιο είτε με ιδιώτη. Σε κάθε περίπτωση, η όποια εξέλιξη

αφορά τον ΑΔΜΗΕ, πρέπει να συνοδεύεται με πάρα πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις» τονίζει ο ΕΣΗΑΠΕ. «Λόγου χάριν, η ποιότητα συντήρησης του δικτύου πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον στα σημερινά αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Αλλά το βασικότερο είναι ότι πρέπει να υποχρεωθεί ο οποιοσδήποτε νέος ιδιοκτήτης να προβεί σε συγκεκριμένες, πολύ σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης και επέκτασης του εθνικού δικτύου μεταφοράς, ώστε να μην αυξηθούν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, να μειωθούν οι εισαγωγές ακριβών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρισμού με μηδενική εγχώρια προστιθέμενη αξία και να μην επιβαρύνεται συνεχώς το ισοζύγιο πληρωμών» προσθέτει.

Ο ΕΣΗΑΠΕ επισημαίνει την ανάγκη να υλοποιηθεί, το συντομότερο δυνατό, η διασύνδεση των νησιών με τον κυρίως κορμό του δικτύου του ΑΔΜΗΕ, για λόγους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς αλλά και για λόγους ασφαλείας. Ενδεικτικά, αναφέρεται η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, για την οποία οι μελέτες έχουν δείξει ότι αποσβένεται μόλις σε 3 έως 4 χρόνια και εξοικονομεί ετησίως περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ από αποφευγόμενες εξαγωγές συναλλάγματος για την προμήθεια πετρελαίου, προκειμένου να ηλεκτροδοτηθεί το νησί.

Επίσης, τονίζει ότι στην περίπτωση κατά την οποία ο νέος βασικός μέτοχος του ΑΔΜΗΕ επιλεγεί να είναι ιδιώτης, όλα αυτά πρέπει, πάση θυσία, να προσδιοριστούν και να εξασφαλιστούν εκ των προτέρων, π.χ. με την παροχή συγκεκριμένων οικονομικών εγγυήσεων και όχι μόνο με συμβατικές δεσμεύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα