Ο Σαμαράς ικανοποίησε τους απαισιόδοξους της ΝΔ – Ποιοι περιμέναν ήττα στις εκλογές

Ικανοποίηση στη ΝΔ αλλά και πολλά μηνύματα εντός και εκτός ΝΔ έφερε η χθεσινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά από καιρό.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε σε ένα καθαρά εσωτερικό ακροατήριο, το οποίο περίμενε μια αρχηγική παρέμβαση, έτσι ώστε να λάβουν τέλος οι φυγόκεντρες τάσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το

koolnews.gr, υπήρχαν βουλευτές της ΝΔ που εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πορεία των πραγμάτων και της παράταξης, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να προδικάζουν ήττα της ΝΔ στις Ευρωεκλογές, κάνοντας ακόμα και εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος! Αν ο Πρωθυπουργός ήθελε να περάσει ένα μήνυμα σε αυτό το επίπεδο ήταν πως όχι μόνο δεν έχει τελειώσει τίποτα, αλλά αντίθετα η αντίστροφη μέτρηση για τις Ευρωεκλογές τώρα αρχίζει.

Αυτές οι φωνές δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από το Μέγαρο Μαξίμου, με αποτέλεσμα ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος χθες στην Κ.Ο. να δώσει σαφές στίγμα των προθέσεών του. Με τη μέθοδο της διατύπωσης των θέσεων των πολιτικών του αντιπάλων, ο Πρωθυπουργός απάντησε σε κάθε ζήτημα, με έμφαση στη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην ανάσχεση της ανεργίας και της ύφεσης. Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε ενώπιον των βουλευτών της ΝΔ ως ένας μεταρρυθμιστής και φιλοευρωπαϊστής πολιτικός, ο οποίος δεν διστάζει να έρθει αντιμέτωπος με ένα βουνό προβλημάτων. Πάντως, δεν έλειψε και η σχετική ενθάρρυνση προς του βουλευτές, καθώς μια φράση του που πέρασε στα ψιλά προκάλεσε θετικά σχόλια. Χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς την Κ.Ο. σημείωσε: «Ξέρω τι τραβάτε γι’ αυτό σας ευχαριστώ πολύ. Πραγματικά σας ευχαριστώ», προκαλώντας μειδιάματα ικανοποιησης.

Από την ομιλία του πάντως εξάγονται και βασικά πολιτικά συμπεράσματά, ως προς τις προτεραιότητες της κυβέρνησης το αμέσως προσεχές διάστημα. Το αγροτικό ζήτημα αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, καθώς οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές, με το βλέμμα στραμμένο στα μπλόκα. Από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας ο κ. Σαμαράς υπενθύμισε τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και προϊδέασε και για άλλες κινήσεις, όσον αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών. Παραδέχθηκε πως η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω στις αποκρατικοποιήσεις, κάτι που εκλαμβάνεται ως μήνυμα εντατικοποίησης των προσπαθειών της κυβέρνησης σε αυτό το επίπεδο. Μάλιστα, χθες ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε και τους CEO της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ με φόντο την πρόσθετη επένδυση της γερμανικής εταιρείας στη χώρα μας, ύψους 1,2 δις, για μια περίπτωση αποκρατικοποίησης που για την κυβέρνηση θεωρείται ως επιτυχημένο case study.

Φυσικά, ο Πρωθυπουργός δεν άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς… «στόλισμα», εξαπολύοντας δριμεία επίθεση. «Με αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και τοα λέει επίτηδες, δημιουργεί ανασφάλεια. Και βοηθά όσους θέλουν να δουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί» ήταν μια χαρακτηριστική αποστροφή της ομιλίας του. Γενικά πάντως η ομιλία του περιείχε πολλά σημεία κριτικής για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία είτε προκύπτουν από τον επαμφοτερίζοντα λόγο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από το «όχι σε όλα» (όπως το χαρακτηρίζουν στη ΝΔ). Έμπειρο γαλάζιο στέλεχος σημείωνε μετά το πέρας της ομιλίας πως αυτά τα σημεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως manual από τους βουλευτές της ΝΔ, κάτι το οποίο θα πρέπει να επικοινωνηθεί και στις τοπικές κοινωνίες, από κοινού με τα επιτεύγματα της κυβέρνησης που περιέγραψε αναλυτικά ο κ. Σαμαράς.

Μια τελευταία παρατήρηση πάντως με ιδιαίτερο σημειολογικό ενδιαφέρον έχει να κάνει με τη φράση «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», την οποία ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε με έμφαση στη χθεσινή του ομιλία. Πιστεύεται πως η συγκεκριμένη φράση αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια που γίνεται τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, επομένως δεν θα πρέπει να απορήσει κανείς, αν δει τον κ. Σαμαρά και τα στελέχη της ΝΔ να τη χρησιμοποιούν μετ’ επιτάσεως στην πορεία προς τις κάλπες του Μαΐου, επενδύοντας έτσι σε μια θετική επικοινωνιακή στρατηγική, αντίστροφη από αυτή του Ιουνίου του 2012 που περιοριζόταν στην αποδόμηση του ΣΥΡΙΖΑ ως «δύναμη της δραχμής».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα