Ξεκινούν τα τρυπάνια στην Καβάλα – Έρχεται επένδυση 45 εκατ. ευρώ στους υδρογονάνθρακες

Επενδύσεις συνολικού ύψους 60.000.000 δολαρίων θα υλοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η εταιρεία εξόρυξης και αξιοποίησης υδρογονανθράκων Energean Oil & Gas από κοινού με τη θυγατρική της Kavala Oil, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της

Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας στη διάρκεια ανοιχτής εκδήλωσης στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.

Ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι «πρόκειται για συνολικά τέσσερεις γεωτρήσεις στο υφιστάμενο κοίτασμα του Πρίνου», (μια παραγωγική, μια εισπίεσης νερού και μια για την αύξηση της απολιψημότητας του πετρελαίου). Οι νέες γεωτρήσεις θα διπλασιάσουν την παραγωγή από τα 2.500 βαρέλια που είναι σήμερα στα 4.000 βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως. Ο κ. Ρήγας σημείωσε ότι το 1980 η εκτίμηση ήταν πως ο Πρίνος θα δώσει 64 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο και μέχρι σήμερα έδωσε 120 εκατομμύρια βαρέλια «και συνεχίζει το κοίτασμα να έχει μέλλον. Το πετρέλαιο όμως δεν βγαίνει χωρίς χρήματα και χωρίς νέες επενδύσεις. Προς αυτή τη κατεύθυνση συνάψαμε μια συμφωνία με την BP για ν’ αγοράζει το πετρέλαιο, ωστόσο αυτή η συμφωνία ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί λόγω των ΕΛΠΕ. Είναι όμως μια στρατηγική συμφωνία που θα μας υποστηρίξει σε πολλά επίπεδα δίνοντας τεχνογνωσία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε πως «ύστερα από δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια αδράνειας η ελληνική αγορά έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων δραστηριοποιείται και πάλι έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και σηματοδοτώντας ένα νέο ξεκίνημα στο τομέα της αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι πριν από δυο χρόνια «βρισκόμασταν στο σημείο μηδέν όσον αφορά τη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. Δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο, δεν υπήρχε τεχνογνωσία, δεν υπήρχε αξιοπιστία στην ελληνική αγορά, δεν υπήρχε καθεστώς αδειοδοτήσεων. Όλα ήταν ανιχνεύσιμα, και μέσα σε δυο χρόνια χάρη σε μια ομάδα λιγοστών ανθρώπων χάρη στη στήριξη ελλήνων επιστημόνων και με τη συνεργασία ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων καταφέραμε το ακατόρθωτο. Όλα όσα πετύχαμε έγιναν χάρη στην ελληνική τεχνογνωσία από έλληνες επιστήμονες για να φτάσουμε σήμερα να πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική στην ανάπτυξη της χώρας».

Ο κ. Μανιάτης επαίνεσε την αξιοπιστία και τη συνέπεια που επέδειξε η Energean Oil & Gas μαζί με τη θυγατρική της Kavala Oil στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων αλλά και στις συνεχείς επενδύσεις που υλοποιεί στη χώρα μας. Συμπλήρωσε μάλιστα πως «σε μια εποχή που κάποιοι έβγαζαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό για να μη τα χάσουν, υπήρχαν επιχειρηματίες που έπαιρναν το ρίσκο και επένδυαν στη χώρα, υπήρχαν εργαζόμενοι που εργάστηκαν και εργάζονται με ζήλο σε αυτές τις επενδύσεις και υπήρχαν τοπικές κοινωνίες που στήριξαν αυτό το έργο». «Η σημερινή εκδήλωση», τόνισε ο υπουργός «αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα ότι η Ελλάδα μπορεί να παράγει νέο πλούτο και μπορεί να ζει χωρίς δανεικά».

«Αυτός ο τόπος έχει μια εθνική προτεραιότητα να γίνει κόμβος ενεργειακός της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης» σημείωσε με έμφαση ο κ.Μανιάτης και συμπλήρωσε: «οι μεγάλοι αγώνες είναι μπροστά μας και πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα και μεθοδικότητα σε πάρα πολλούς τομείς όπως οι αδειοδοτήσεις, οι σύναψη διακριτικών και διεθνικών συνεργασιών, η υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων, η εξασφάλιση χρημάτων. Μόνο έτσι η αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχουν μέλλον στην Ελλάδα, μόνο έτσι θα πείσουμε τους έλληνες και ξένους επενδυτές ότι στην Ελλάδα υπάρχει συνέπεια και σταθερότητα και οι αγορές μπορούν και πρέπει να μας εμπιστευτούν».

Keywords
Τυχαία Θέματα