Ξεκινά ο πόλεμος των τηλεοπτικών αδειών

Καθώς για τον ΣΥΡΙΖΑ η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και ο διαγωνισμός του Νίκου Παππά ήταν από τις βασικές του προτεραιότητες – που μάλιστα δεν χρειάζεται και το πράσινο φως των θεσμών – η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ανοίξει ένα μεγάλο πολιτικό αλλά και επικοινωνιακό μέτωπο ακριβώς την στιγμή που η κοινωνία και τα κόμματα μετρούν τις δυνάμεις τους στο πεδίο του Ασφαλιστικού.

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Διόλου τυχαία δεν είναι η επιλογή

του υπουργού Επικρατείας να μπει στην τελικά φάση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών με την ελπίδα πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα αντιμετωπίσει θετικά την πρόθεση της κυβέρνησης να
βάλει μία τάξη, να εφαρμόσει την νομιμότητα και να συγκρουστεί με τους επιχειρηματίες της ενημέρωσης τους οποίους πολλάκις έχει κατηγορήσει για υπόγειες σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Δεν είναι λίγες οι φορές που κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο τον αρχηγό του, έχουν κάνει λόγο για πελατειακές σχέσεις των ιδιωτικών καναλιών με τα δύο αυτά κόμματα που επί χρόνια προσέφεραν ασυλία στα ιδιωτικά κανάλια με το καθεστώς των προσωρινών αδειών.

Η κυβέρνηση, αμέσως μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και ρυθμίζει επίσης και τα θέματα που αφορούν την ψηφιακή τηλεόραση, καθιερώνοντας αυστηρότερα κριτήρια ως προς τους όρους αδειοδότησης και λειτουργίας των ψηφιακών καναλιών. Η αδειοδότηση ήταν και εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού στις 11 δράσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2016.

«Ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες θα προχωρήσει, ακόμη κι αν δεν υπάρχει συναίνεση. Με στόχο να επανασυσταθεί το ΕΣΡ, θα χρησιμοποιηθούν όλοι οι δυνατοί νόμιμοι τρόποι, ώστε σε μια διαδικασία αδιάβλητη, να μπει μια τάξη σύμφωνα με το νόμο και να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία», είχε δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως οι καναλάρχες παρά τις αρχικές τους απειλές για απολύσεις εργαζομένων και για μεταφορά των εταιρειών τους στην Κύπρο ήταν αυτοί που τελικά έσπευσαν να προχώρησαν σε ρύθμιση με το Ελληνικό Δημόσιο και να πληρώσουν για τη χρήση των συχνοτήτων τους, 24 εκατ. ευρώ για τέσσερα χρόνια. Και αν οι επιχειρηματίες της τηλεόρασης έχουν επιλέξει το τελευταίο διάστημα να κρατούν μιά ήπια και σιωπηρή στάση απέναντι στις κινήσεις της κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας προσωπικά, είναι η Νέα Δημοκρατία που τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει αναλάβει εργολαβικά το ρόλο του συνηγόρου υπεράσπισης των καναλαρχών με αφορμή τον ορισμό των μελών του ΕΣΡ.

Από τη Συγγρού ξεκαθαρίζουν πως για να βρεθεί κοινός τόπος στο σίριαλ του διορισμού των μελών του ΕΣΡ θα πρέπει να περιοριστούν οι υπεραρμοδιότητες του Νίκου Παππά βάζοντας τον υπουργό Επικρατείας στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Ενδεικτικό είναι πως η ΝΔ υποστηρίζει πως δεν θα πρέπει να περνούν από το γραφείο του Νίκου Παππά τα θέματα του αριθμού των αδειών, του τιμήματος, αλλά ούτε και η τιμή εκκίνησης, δηλώνοντας εμμέσως την αντίθεσή της στην πρόθεση της κυβέρνησης να είναι λιγότερες από πέντε οι τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

«Το τι συμφέροντα εξυπηρετεί αυτή η διαφωνία είναι στην κρίση των πολιτών» σημειώνει με νόημα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος αφήνοντας αιχμές για τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγορεί πως έρχεται σήμερα να ανατρέψει την συμφωνία του Ευ. Μειμαράκη για έναν ομαλό διορισμό των μελών του ΕΣΡ. Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο υποστηρίζουν πως η ΝΔ είναι καταφανώς υπέρ των ανεξάρτητων Αρχών, όπως το ΕΣΡ, αρκεί αυτές να είναι ανεξάρτητες και όχι «ξεδοντιασμένες».

Ξεκαθαρίζουν πως θα πρέπει όλα να περνούν από την ανεξάρτητη Αρχή και να μην υπάρχει καμία πολιτική εμπλοκή.Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρχει πάντοτε η υποψία συναλλαγής της με τη διαπλοκή, κάτι που θα καθιστά όσους εμπλέκονται «τροχονόμους της διαπλοκής», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΝΔ. Γίνεται φανερό πλέον ότι η ανασυγκρότηση του 9μελούς -σύμφωνα με την τελευταία τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή- Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και εκεί «χτυπά» ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αρνούμενος μια ευρεία συναίνεση καθώς απαιτείται η ευρεία πλειοψηφία των 4/5 για την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ΕΣΡ).

The post Ξεκινά ο πόλεμος των τηλεοπτικών αδειών appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα