Ξεκινά η Ελληνική προεδρία – Στις 8 Ιανουαρίου η τελετή έναρξης

10:11 1/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Επίσημα ξεκινά από σήμερα 1/1/2014 η άσκηση της προεδρίας του ευρωπαϊκού συμβουλίου από την Ελλάδα, με τα μέτωπα ωστόσο να είναι πολλά και ανοιχτά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει μία ευθύνη και ενώ αυτούς τους έξι μήνες θα κληθεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς έναν νέο κύκλο διαπραγμάτευσης με την τρόικα και να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

Πρόκειται για έξι κρίσιμους

μήνες, που είναι και προεκλογικοί για όλες τις χώρες – μέλη, καθώς στις 25 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ευρωεκλογές. Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού και των ακροδεξιών τάσεων προβληματίζει έντονα τις Βρυξέλλες, ενώ στην ΑΘήνα οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν κομβικό σημείο τόσο για το μέλλον της κυβέρνησης όσο και για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

η Τελετή έναρξης για την ελληνική προεδρία θα λάβει χώρα στις 8 Ιανουαρίου στο Ζάπειο, οπότε και στην Αθήνα θα έρθουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Μπαρόζο και οι 28 Επίτροποι. Εκεί, εκτός από την καθιερωμένη φωτογραφία θα πραγματοποιηθούν και τα λεγόμενα clusters, δηλαδή τα συμβούλια εργασίας, όπου οι Υπουργοί θα παρουσιάσουν στους αρμόδιους Επιτρόπους τις προτεραιότητες τους.

Σύμφωνα με ρεπορταζ του Real.gr, ψηλά στην ατζέντα είναι τέσσερις προτεραιότητες, η τραπεζική Ένωση, η θαλάσσια πολιτική, το μεταναστευτικό και η ενεργειακή πολιτική. Παρά το γεγονός ότι ο ρόλος της προεδρίας θεσμικά έχει περιοριστεί, εντούτοις διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι έχει ενισχυθεί ο διαμεσολαβητικός της ρόλος ανάμεσα στο Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό συμβούλιο στο νομοθετικό έργο του δεύτερου.

Στις 15 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει στο Στρασβούργο την πρώτη του ομιλία ενώπιον των ευρωβουλευτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα