Ξανά στις 1000 μονάδες το Χ.Α – Εξέλιξη ενθαρρυντική για τη συνέχεια

Μετά απο περίπου τρείς μήνες ο Γενικός Δείκτης τιμών στην Αθήνα, αν και δύσκολα, γράφει πάλι το «χιλιάρικο». Συγκεκριμένα από τις 3/6/2013 που είχαμε κλείσιμο στις 1009,57 ο Δείκτης μέχρι και σήμερα έβλεπε τριψήφιο νούμερο. Εξέλιξη σίγουρα ενθαρρυντική για τη συνέχεια, μένει να δούμε αν όντως η αγορά κρατήσει αυτά τα νούμερα στοχεύοντας υψηλότερα.

Όσον αφορά την ημερήσια διακύμανση, η ημέρα ξεκίνησε ιδιαίτερα δυναμικά αφού η χτεσινή αγοραστική ορμή της τελευταίας στιγμής τροφοδότησε και σήμερα το πρωί την άνοδο

φτάνοντας τον Δείκτη έως και τις 1013,73 μονάδες (+1,38%)! Από εκεί και πέρα και με φανερά τα σημάδια της «κούρασης» από πλευράς των αγοραστών τη σκυτάλη πήραν οι πωλητές οδηγώντας την αγορά μέχρι και τις 995,19 μονάδες (-0,47%).

Με το πέρας της συνεδρίασης το πρόσημο ήταν κόκκινο (-0,25%) για να επιστρατευθούν κάποιες από τις παραδοσιακά μεγάλες δυνάμεις στο call auction (ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ) και να σώσουν την παρτίδα κλείνοντας την αγορά στις 1000,81 και το +0,09%. Ο τζίρος ελαφρώς ενισχυμένος απο χτές σταματώντας στα 56 εκ. από τα οποία τα 9 εκ. αφορούσαν πακέτα σε ΟΠΑΠ και ΠΕΙΡΤΠ. Από τον FTSE25 μόνιμα σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ΕΧΑΕ και ο ΟΛΠ, από τις τράπεζες που ενώ ξεκίνησαν πολύ δυνατά δεν άντεξαν στις πιέσεις και εκτός από την ΕΥΡΩΒ όλες οι υπόλοιπες έκλεισαν αρνητικά και κοντά στα χαμηλά τους.

Στο υψηλό ημέρας κρατώντας τα προσχήματα για το σύνολο της αγοράς οι ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚΑ και ΤΕΝΕΡΓ. Μεγάλη αλλά ευχάριστη έκπληξη και νέο υψηλό των τελευταίων 52 εβδομάδων ο τίτλος του Φουρλή (chart of the day) που έκλεισε πάνω απο τα 3,00 κερδίζοντας 7,5% και με όγκο που ξεπέρασε τα 350 χιλ. τεμάχια!

Στον αντίποδα, στο χαμηλό ημέρας αλλά και συνέχεια στις πιέσεις βρέθηκε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο τίτλος της Βιοχάλκο καθώς έκλεισε στο 3,95 χάνοντας 0,5%. Τεχνικά πρέπει να υπάρξει αντίδραση απο αυτά τα επίπεδα καθώς η περιοχή 3,80 – 3,90 αποτελεί πλέον μακροπρόθεσμη στήριξη και αν χαθεί μπαίνει σε κίνδυνο η ανοδική της τάση. Επίσης, χαμηλά ημέρας είχαμε και για τους τίτλους των ΕΥΑΠΣ, ΟΛΘ.

Ενδεικτικά για τον FTSE25 είχαμε υψηλό ημέρας τις 348 μονάδες και χαμηλό τις 341,44. Σε μακροοικονομικό και πολιτικό επίπεδο ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα ενώ ο επίτροπος του στη Γερμανία Σόιμπλε ανέφερε πως η Ελλάδα τα καταφέρνει και πως η ανάπτυξη θα έρθει το 2014. Απο την άλλη πλευρά σόκ έχει προκαλέσει η άγρια δολοφονία του 34χρονου στο Κερατσίνι που όπως όλα δείχνουν έχει πολιτικές προεκτάσεις. Σημαντική τεχνική στήριξη για τον Γενικό Δείκτη οι 980 μονάδες ενω αντίσταση οι 1055.

Σερεβέτας Ιωάννης

Χρηματιστηριακός Σύμβουλος, Αναλυτής

[email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα