«Βόμβα» για κατάργηση έντυπων συγγραμμάτων – Εισήγηση Λιάκου για ανάρτηση στο ίντερνετ

Την έντονη αντίδραση των εκδοτών πανεπιστημιακών βιβλίων έχει προκαλέσει η πρόταση του προέδρου του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνη Λιάκου,για ανάρτηση των συγγραμμάτων στο διαδίκτυο ώστε να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία του υπουργείου Παιδείας σε αυτόν τον τομέα.

Η πρόσβαση στα πανεπιστημιακά συγγράμματα μέσω Διαδικτύου δεν είναι κάτι καινούργιο, καθώς το ίδιο είχε διατυπώσει και η πρώην υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου. Εκτός από το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, οι εκδότες κάνουν λόγο και για

τα ξένα συγγράμματα, για τα οποία υπάρχουν συμβάσεις, οι οποίες δεν μεταβιβάζονται.

«Τι θα γίνει με αυτά τα βιβλία; Ή θα αποκλείσουν τελείως την ξένη βιβλιογραφία;» σχολιάζουν, ενώ θίγουν και το ζήτημα ανύπαρκτων υποδομών σε βιβλιοθήκες πανεπιστημίων, που δυσκολεύει τη μελέτη των φοιτητών.

Αν και μέχρι στιγμής οι εκδότες κρατάνε στάση αναμονής, όπως αναφέρει ο Ελύθερος Τύπος, διαρρέουν ότι στη φαρέτρα τους έχουν αρκετά βέλη σε περίπτωση που προχωρήσει αυτή η πρόταση με πρώτη στάση τη δικαστική οδό. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν, υπάρχει ήδη παρόμοια υπόθεση στη Νορβηγία, όπου καταστρατηγήθηκαν τα πνευματικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα οι εκδοτικοί οίκοι να αποζημιωθούν πλουσιοπάροχα έπειτα από δικαστική απόφαση.

The post «Βόμβα» για κατάργηση έντυπων συγγραμμάτων – Εισήγηση Λιάκου για ανάρτηση στο ίντερνετ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα