«Βόμβα» ετοιμάζει ο Σαμαράς; – Το σενάριο του ανασχηματισμού στο τραπέζι του Μαξίμου

Ο κ. Σαμαράς έχει αποδείξει πως μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις υπό το κράτος της μυστικότητας, ενώ πολλές φορές επιφυλάσσει εκπλήξεις στην πολιτική σκακιέρα. Κατά πώς φαίνεται, μια ακόμα έχει πέσει για τα καλά στο τραπέζι.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Ο Πρωθυπουργός αιφνιδίασε από κοινού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και προωθούν πλέον την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των Ευρωεκλογών. Η εισαγωγή του σταυρού

προτίμησης αντί της λίστας όμως δεν φαίνεται πως είναι η μόνη έκπληξη που θα επιφυλάξει στην κοινή γνώμη ο κ. Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός θέλει να ανατρέψει το κλίμα που αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και να εκμεταλλευτεί το περιθώριο που δίνει η χαμηλή συσπείρωση της ΝΔ που επίσης εμφανίζεται σε όλες τις μετρήσεις. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «χτυπά ταβάνι» σε όλες τις έρευνες και πως η ΝΔ, σε συνδυασμό με μια σειρά θετικών ειδήσεων που αναμένεται να επισημοποιηθούν την άνοιξη, έχει πεδίο δόξης λαμπρό για να περάσει μπροστά και να ανατρέψει τους διαφαινόμενους συσχετισμούς. Δεν είναι λίγοι βέβαια αυτοί που εκτιμούν πως αν ο Πρωθυπουργός δεν κάνει τίποτα μέχρι τον Μάιο, αυτό μπορεί να συντελέσει σε ήττα της ΝΔ στις Ευρωεκλογές, κάτι το οποίο θα λειτουργήσει ενδεχομένως ως θρυαλλίδα απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων.

Μια κίνηση που εξετάζεται λοιπόν δεν είναι άλλη από τη διενέργεια ενός ανασχηματισμού, καθώς το κυβερνητικό σχήμα δείχνει να κινείται με μικρότερη ταχύτητα από αυτή του Πρωθυπουργού. Το σενάριο έχει πέσει στο τραπέζι και εξετάζεται από τον κ. Σαμαρά, αποφάσεις όμως δεν έχουν ληφθεί σε καμία περίπτωση. Ο στόχος θα είναι το κυβερνητικό σχήμα που θα φτάσει μέχρι τις εκλογές να είναι φρέσκο και απαλλαγμένο από πρόσωπα, τα οποία έχουν αρνητικό πρόσημο στην κοινωνία. Υπάρχουν επίσης υπουργοί και υφυπουργοί με μειωμένα αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα πολλές φορές να δημιουργούνται τριβές στο κυβερνητικό σχήμα και να αντανακλάται μια δυσάρεστη εικόνα προς την κοινωνία.

Με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται πάντως με τον σταυρό προτίμησης στις Ευρωεκλογές, δεν είναι απίθανο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη να επιστρατεύσουν κορυφαία στελέχη, μεταξύ αυτών και Υπουργούς, καθώς αυτοί είναι αναγνωρίσιμα πρόσωπα σε εθνικό επίπεδο. Αν κάτι τέτοιο υλοποιηθεί, τότε θα προκύψει de facto ανάγκη αντικατάστασης όσων καταλήξουν στις Βρυξέλλες αλλά είναι πιθανό το πλαίσιο των αλλαγών να διευρυνθεί και να συμπεριληφθούν και πρόσωπα που δεν έχουν αποδώσει κατά τα αναμενόμενα.

Εξαιρετικά κρίσιμο υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν θα είναι το διάστημα αμέσως μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και της έγκρισης του ποσού της επόμενης δόσης και μέχρι την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, δηλαδή μέχρι τις 18 Μαΐου. Αν λοιπόν ο κ. Σαμαράς επιλέξει να κάνει κάποια κίνηση, αυτό θα συνιστά μια μεγάλη έκπληξη, ενώ μπαίνει κατηγορηματικά τέλος και σε οιοδήποτε σενάριο εθνικών εκλογών.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα