Βαρόμετρο η στάση Μεϊμαράκη για τους δελφίνους της ΝΔ- Ο Κυριάκος έκανε την αρχή, οι υπόλοιποι περιμένουν

Κινούμενη άμμο θυμίζει το εσωτερικό της ΝΔ μια μέρα μετά την ανακοίνωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη πως ξεκινά τις διεργασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας στο κόμμα, αλλά και την πρώτη υποψηφιότητα που ανακοινώθηκε επίσημα και δεν είναι άλλη από αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πάντως, το γαλάζιο παρασκήνιο βυσσοδομεί, με κανέναν να μην ξεγράφει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος όμως μόνο με διαφορετική διαδικασία θα μπορούσε να είναι υποψήφιος. Συν τοις άλλοις, κλειδί είναι και ο ρόλος της Κεντρικής Εφορευτικης Επιτροπής, η οποία αναλαμβάνει επί της ουσίας να «τρέξει»

το κόμμα και να καθορίσει τους όρους της εκλογής.

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Κανείς δεν περίμενε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να τραβήξει τοσο μπροστά τις διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας. Η αλήθεια είναι πως επενέργησε και ο θυμός του αναφορικά με τις επιθέσεις που δέχθηκε, όπως εκτιμά, από συγκεκριμένα στελέχη (Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης) της λεγόμενης «δεξιάς συνιστωσας» της ΝΔ. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, τον εκνευρισμό του μετέφερε και στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τον Κώστα Καραμανλή το βράδυ της Κυριακής, όταν συνομίλησε με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες γαλάζιες πηγές, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε αποφασίσει από το βράδυ της Κυριακής να εκκινήσει τις διαδικασίες. Τη Δευτέρα την πέρασε στο γραφείο του, στον τρίτο όροφο της Συγγρού, από το οποίο πέρασαν συνεργάτες του, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Την οριστική απόφαση έλαβε το βράδυ της Δευτέρας, ενώ αρμοδίως πληροφορήθηκε την απόφαση του προέδρου ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος. Κάπως έτσι, η ΝΔ πριν τις 10:00 το πρωί της Τρίτης ανακοίνωσε το άνοιγμα της διαδικασίας για την διεκδίκηση της ηγεσίας.

Ο Μεϊμαράκης δεν έχει τελειώσει

Σύμφωνα με τα όσα είπε στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ της ΝΔ ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κλίνει στο να μην είναι υποψήφιος. Βασικός ανασχετικός παράγοντας είναι η διαδικασία που περιγράφεται στο καταστατικό του κόμματος και εγκρίθηκε από το συνέδριο του 2013. Ως «βλέπω φως και μπαίνω και ψηφιζω για πρόεδρο της ΝΔ» περιέγραφε τη διαδικασία συνεργάτης του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πλην όμως αυτό δεν σημαίνει πως το θέμα έχει κλείσει εδώ.

Ο μεταβατικός, πλέον, πρόεδρος της ΝΔ δεν εξέφρασε κατηγορηματική άρνηση για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας για την ηγεσία της ΝΔ, ενώ ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης πλείστα όσα στελέχη, καραμανλικής προέλευσης και όχι μόνο, είτε έσπευσαν στα γραφεία της Συγγρού προκειμένου να καλέσουν τον κύριο Μειμαράκη να ξανασκεφτεί την απόφασή του, είτε «έσπασαν τα τηλέφωνα» της Συγγρού.

Κατά τις πληροφορίες του KoolNews.gr, το φαινόμενο αυτό πρόκειται να ενταθεί εκ νέου από την Πέμπτη, όταν ο κύριος Μεϊμαράκης θα επιστρέψει από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες. «Κρατήστε μικρό καλάθι για την περίπτωση του Βαγγέλη» συνιστά πολύπειρο γαλάζιο στέλεχος, το οποίο εκτιμά πως ο κύριος Μεϊμαράκης θα πιεστεί να είναι υποψήφιος, πλην όμως αναγνωρίζει πως, αν τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, τότε πολύ δύσκολα κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό. Επομένως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν πίσω από την απόφαση (;) του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έναν τακτικό ελιγμό.

Κυριάκος, ο πρώτος που βγήκε μπροστά

Με τη φράση «Από την αρχή» βγήκε μπροστά ο βουλευτής της Β’ Αθηνών Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος από το δελτίο ειδήσεων του Ant1 ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ. Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο γραφείο του κυρίου Μητσοτάκη με τους συνεργάτες του, όπου ελήφθη η οριστική απόφαση, ενώ έκαναν την εμφάνισή τους και τα πρώτα banners στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, με κυρίαρχο το hashtag #metonKyriako.
Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ είπε πως θέλουμε «ένα συμμετοχικό κόμμα που ανοίγει τις πόρτες του» και συμπλήρωσε: «πιστεύω πως πρέπει να μπολιάσουμε τη ΝΔ και να συμμετέχουν και άλλοι στην εκλογή του νέου προέδρου, όχι μόνο τα μέλη». «Το κόμμα είναι κάτι παλιό. Θέλουμε να κάνουμε reboot και όχι restart. Παλιοί και νέοι έχουν τη θέση τους στο κόμμα. Θα υπάρχει σημαντική αλλαγή στα στελέχη της ΝΔ» ανέφερε ο κύριος Μητσοτάκης. «Ίσως είναι καλό να υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για να υπάρξουν πολλές προτάσεις» προσέθεσε.

Οι σκέψεις των πιθανών και απίθανων δελφίνων

Η απόφαση του κυρίου Μεϊμαράκη να ανοίξει τις διαδικασίες προκάλεσε πυρετό στα στρατηγεία των πιθανών και απίθανων δελφίνων, με άλλους να εμφανίζονται πιο ζεστοί και άλλους να τηρούν στάση αναμονής. Πάντως, το σκηνικό με τους επίδοξους υποψηφίους θυμίζει λίγο το γνωστό έργο του Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» ελαφρώς παραφρασμένο ως «Περιμένοντας τον Βαγγέλη».

Ο Μάκης Βορίδης εμφανίζεται να σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του, εκφράζονται τη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, πλην όμως ακόμα δεν έχει λάβει την οριστική του απόφαση.

Η Ντόρα Μπακογιάννη σταθμίζει όλα τα ενδεχόμενα, πλην όμως δεν πρόκειται να κάνει τίποτα, όσο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν ξεκαθαρίζει τη στάση του. Η κυρία Μπακογιάννη κρατά κλειστά τα χαρτιά της και τηρεί στάση αναμονής ακόμα.

Ο Νίκος Δένδιας δεν έχει λάβει την οριστική του απόφαση και περιμένει με τη σειρά του. Ρεαλιστικά, ο κύριος Δένδιας θα ήθελε να εκφράσει την καραμανλική δεξαμενή, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να περιμένει τις κινήσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη εμφανίζεται διστακτική να κατέβει, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που δέχεται, χωρίς ακόμα να έχει λάβει οριστική απόφαση, ενώ σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και ο Βασίλης Κικίλιας.

Τόσο για τυπικούς όσο και για ουσιαστικούς λόγους θεωρείται πολύ δύσκολο να μπουν στην κούρσα της διαδοχής οι περιφερειάρχες Κώστας Μπακογιάννης και Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ σοβαρές σκέψεις κάνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, εφόσον ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν κατέβει. Τέλος, αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Πέτρου Τατούλη να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ, καθώς δεν είναι μυστικό πως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου είναι persona non grata για τη Συγγρού.

Ο κομβικός ρόλος της ΚΕΦΕ

Κομβικός θα είναι και ο ρόλος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, η οποία παρά το…σοβιετικό ακρωνύμιο, θα τρέξει όλη τη διαδικασία και μπορεί να καθορίσει ακόμα και το αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος.

Η ΚΕΦΕ επί της ουσίας είναι το όργανο που θα αποφασίσει επί της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ, επομένως, αν τεθεί ζήτημα να αλλάξει η καταστατική διαδικασία, η ΚΕΦΕ μπορεί να αποφανθεί επί του ζητήματος, όσο δύσκολο και αν θεωρείται από κάποιους.

Ένα ενδεχόμενο θα ήταν να ανοίξουν μεν οι κατάλογοι του κόμματος για την εγγραφή νέων μελών και παράλληλα να επικαιροποιηθούν, αλλά να κλείσουν κάποιες μέρες πριν τις εκλογές. «Αν υπάρχει θέληση, όλα γίνονται» είναι η επωδός συγκεκριμένων στελεχών άλλωστε.

Η επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά την Πέμπτη, στις 15:30, ενώ σε πρώτη φάση θα ανοίξει η διαδικασία υποβολή αιτήσεων για την προεδρία, η οποία θα διαρκέσει 7 έως 10 μέρες, με 2-3 μέρες να προβλέπονται στη συνέχεια ως περιθώριο για ενδεχόμενες ενστάσεις. Με αυτά τα δεδομένα, η εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές με μέσα Νοέμβρη.

The post Βαρόμετρο η στάση Μεϊμαράκη για τους δελφίνους της ΝΔ- Ο Κυριάκος έκανε την αρχή, οι υπόλοιποι περιμένουν appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα