Κάναμε εκλογές για έναν ανασχηματισμό;

Ίσως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που χρειάστηκαν εκλογές για να γίνει ένας ανασχηματισμός. Ο οποίος ασφαλώς και δεν συνιστά αλλαγή πολιτικής της (συγ)κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τουναντίον, η διατήρηση στο σχήμα του Γιώργου Χουλιαράκη - ιδανικού συνδέσμου Αθήνας-εταίρων - γεννά ακριβώς την αίσθηση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με απόλυτα θεσμικό τρόπο και θα υποχρεωθεί σε πιο γοργά βήματα, σε σύγκριση με το προηγούμενο επτάμηνο.

Στο οικονομικό

επιτελείο θα υπάρξει συνέχεια. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κέρδισε τις εντυπώσεις στο «παρά ένα», μετά την αντικατάσταση Βαρουφάκη, ενώ ο υπηρεσιακός υπουργός, Γιώργος Χουλιαράκης αποτέλεσε τον ιδανικό σύνδεσμο Αθήνας-εταίρων και θα συνεχίσει έτσι. Ομοίως, ο Γιώργος Σταθάκης έχει ξεκινήσει μια δουλειά στο υπουργείο Οικονομίας, η οποία περιλαμβάνει το ΕΣΠΑ, τις επενδύσεις και τα «κόκκινα» δάνεια. Κάτι ανάλογο σηματοδοτεί η παραμονή του - εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα - Πάνου Σκουρλέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πλέον, με το θέμα της ΔΕΗ να «καίει» την κυβέρνηση.

'Εκπληξη πάντως αποτελεί η υπουργοποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη (υφυπουργός Βιομηχανίας), η οποία, ωστόσο, δεν σηματοδοτεί ακριβώς τη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά, την οποία θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας. Αντιθέτως, η κυβέρνηση αυτή έχει καθαρή κομματική ταυτότητα, ΣΥΡΙΖΑ στο 80% και ΑΝΕΛ στο 20%, ενώ ενδεικτική είναι η περίπτωση του Αλέξη Χαρίτση (υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ), ο οποίος υπήρξε κορυφαίο στέλεχος του κινήματος «Δεν Πληρώνω»!

Το πιο «καυτό» υπουργείο, όμως, λόγω των εκκρεμοτήτων στο ασφαλιστικό, είναι το Εργασίας. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σηματοδοτεί επίσης τη συνέχεια, αφού βρισκόταν και πριν τις εκλογές σ' αυτή τη θέση - έστω για λίγο, μετά τον ανασχηματισμό του Ιουλίου. Έχει ήδη επεξεργαστεί το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το στοίχημα είναι κατά πόσον θα αντέξει στις πιέσεις και τις αξιώσεις των εταίρων από τη μία και στα αιτήματα των κοινωνικών φορέων από την άλλη, ισορροπώντας σε τεντωμένο σχοινί.

Αντιστοίχως, η νέα θητεία του Νίκου Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών υποδηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην εξωτερική πολιτική, ενώ ο Πάνος Καμμένος δεν είναι τυχαίο ότι απέρριψε τη θέση του αντιπροέδρου στην κυβέρνηση και είχε προεκλογικά ήδη «καπαρώσει» τη θέση του υπουργού Άμυνας. Το Πεντάγωνο ανέκαθεν ήταν ένα ιδιαίτερο υπουργείο, τουλάχιστον σε καιρούς όπου η ένταση με την Τουρκία δεν είναι στο «κόκκινο». Και προφανώς, πέραν του προσωπικού κολλήματος που δείχνει να έχει με ό,τι στρατιωτικό, ο κ. Καμμένος έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του τους χρήσιμους μηχανισμούς του... ρουσφετιού που κρύβονται στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του Αρχηγείου.

Τυπικό χαρακτήρα έχει η μετακίνηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Εσωτερικών, από τη στιγμή που έμεινε κενή η θέση, μετά τη «μετακόμιση» του Νίκου Βούτση στη Βουλή. Δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο, όμως, το γεγονός ότι ο κ. Κουρουμπλής κατά καιρούς έχει αναφερθεί στο θέμα του εκλογικού νόμου και της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών. Κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε προεκλογικά η κυβέρνηση. Αναλόγως, η διατήρηση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο κυβερνητικό σχήμα σημαίνει ότι η κυβέρνηση επιμένει - με εντολή Τσίπρα - να ανοίξει φακέλους κατά της διαφθοράς.

Ακόμη και στους δύο τομείς όπου υπήρξαν οι μοναδικές ουσιαστικές αντικαταστάσεις, δηλαδή στον τομέα της Παιδείας και αυτόν της Μεταναστευτικής Πολιτικής, δεν αναμένονται δραματικές αλλαγές πολιτικής, παρά τα νέα πρόσωπα. Η ουσιαστική διαφορά είναι ότι στους υπουργικούς θώκους βρίσκονται άνθρωποι με - θεωρητικά - μεγαλύτερο κύρος. Νίκος Φίλης και Γιάννης Μουζάλας εγγυώνται ότι δεν θα υποπέσουν στις γκάφες που θα συνοδεύουν για χρόνια τους προκατόχους τους. Το μπάχαλο, δηλαδή, στην Παιδεία με τον Αριστείδη Μπαλτά και στο μεταναστευτικό με τις ασύλληπτες ατάκες της Τασίας Χριστοδουλοπούλου...

Επιπλέον, ένα κέρδος για τη «νέα» κυβέρνηση είναι η απουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου από τη Βουλή. Με τον Νίκο Βούτση, το νομοθετικό έργο μπορεί να προχωρήσει απερίσπαστο και ο δίαυλος Μαξίμου-Βουλής να είναι ανοικτός.

Αλλαγή πολιτικής, πάντως, ενδέχεται να συνιστά η εκπαραθύρωση του Γιάννη Πανούση από την κυβέρνηση και η τοποθέτηση του Νίκου Τόσκα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Στρατηγός εν αποστρατεία, ο κ. Τόσκας κατέχει μεν τη νοοτροπία των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά δεν διαθέτει την επιστημονική κατάρτιση και το ανοιχτό μυαλό του κ. Πανούση - του οποίου, τελικά, οι απόψεις για την Αριστερά ενόχλησαν σφόδρα τους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση και τον οδήγησαν στην έξοδο.

The post Κάναμε εκλογές για έναν ανασχηματισμό; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα