Τρόικα: Η κυβέρνηση δεν προωθεί διαρθρωτικά μέτρα για να προστατέψει ορισμένους επιχειρηματίες

Ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, ότι προστατεύει «ορισμένους πλούσιους επιχειρηματίες», απέδωσαν οι δύο Ευρωπαίοι επικεφαλής της Τρόικας μιλώντας χθες στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τον έλεγχο για τις πιθανές τους ευθύνες για τις αστοχίες στα Μνημόνια του Νότου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κλάους Μαζούχ, επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο κ. Κλάους Μαζούχ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, «κατέθεσαν» κατά την χθεσινή δημόσια ακρόασή τους από την Επιτροπή Οικονομικών

Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει στα διαρθρωτικά μέτρα προκειμένου να «προστατεύσει ορισμένους και πλούσιους επιχειρηματίες».

Από την ανοικτή ακρόαση των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων, προέκυψε η λήψη νέων μέτρων, η πιθανότητα νέου δανείου για την Ελλάδα καθώς και η έξοδος της χώρας στις αγορές όχι πριν το 2015. Αναλυτικά, οι κ.κ. Ντερούζ και Μαζούχ επιβεβαίωσαν ότι για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, βασική προϋπόθεση είναι να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Διευκρίνισαν ότι για να χαρακτηρισθεί βιώσιμο το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να ανέρχονται στο 4,5% του ΑΕΠ. Ο κ. Ντερούζ ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η ευρωζώνη να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, ο Deroose είπε ότι η Τρόικα αναμένει την επικύρωση των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2013, από τη Eurostat, τον Απρίλιο.

Από τις αναφορές των δύο προκύπτει ότι το χρηματοδοτικό κενό από το 2014 και μετά θα καλυφθεί από νέο επιπλέον δάνειο το οποίο θα συμπληρώσει τα «κενά» χρηματοδότησης μέσω των αγορών και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Υπηρεσιακά στελέχη της Κομισιόν επιβεβαιώνουν το συμπέρασμα αυτό, καθώς θεωρούν ότι το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2016, δεν μπορεί να καλυφθεί με άλλο τρόπο, παρά με ένα συμπληρωματικό δάνειο, στο οποίο δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχει και το ΔΝΤ. Και σ’ αυτή την περίπτωση όμως το νέο δάνειο, δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται με επιπλέον υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους προς τους δανειστές.

Η διευκρίνιση πάντως για το ΔΝΤ από πλευράς στελεχών της Κομισιόν φαίνεται να συνδέεται -πέραν της απουσίας του εκπροσώπου του Ταμείου στην ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου- και με την επιφυλακτική στάση που εξακολουθεί να κρατάει ο διεθνής Οργανισμός απέναντι στις ευρωπαϊκές προθέσεις για το πως θα προχωρήσει ο επόμενος κύκλος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα