Τρεις αυτοκτονίες μέσω Facebook απέτρεψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Tρείς απόπειρες αυτοκτονίας μέσω Διαδικτύου απέτρεψε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Μία από αυτές, αφορούσε ανήλικο.

Σε μια άλλη περίπτωση, ο προτιθέμενος αυτόχειρας πρόεκυψε στο Λίβανο και ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας/Interpol.

Σε συνεργασία με τα τοπικά αστυνομικά τμήματα, τα άτομα στην ημεδαπή εντοπίστηκαν εγκαίρως σε όλες τις περιπτώσεις και διασφαλίστηκε η σωματική τους ακεραιότητα.

Για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,

τηλεφωνικά στους αριθμούς 210-6476959 και 210 -6476464, στέλνοντας e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της καινοτόμου εφαρμογής - application (ios-android) CYBERKID »

Ειδικότερα, στην πρώτη περίπτωση, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», απογευματινές ώρες της 21-12-2015, ότι άτομο το οποίο κατέχει και διαχειρίζεται, προφίλ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, έχει προβεί σε διαδικτυακή ανάρτηση η οποία παρέπεμπε σε πρόθεση αυτοκτονίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, το κέντρο επιχειρήσεων της Δ.Δ.ΗΛ.Ε. κινητοποιήθηκε άμεσα, ξεκινώντας την διαδικασία ανεύρεσης των ηλεκτρονικών ιχνών του ατόμου που διαχειρίζεται το επίμαχο προφίλ.

Άμεσα διενεργήθηκε επικοινωνία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία της υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης και προέκυψε ότι η ανωτέρω ανάρτηση έγινε από διαδικτυακή σύνδεση που αντιστοιχεί σε ημεδαπό πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Από περαιτέρω αλληλογραφία με τον εν λόγω πάροχο, προέκυψε γεωγραφικά η επίμαχη σύνδεση διαδικτύου.

Βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη από όπου πραγματοποιήθηκε η επίμαχη εκδήλωση πρόθεσης αυτοκτονίας. Αμέσως ενημερώθηκε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα της κατοικίας του, όπου εντοπίστηκε ο προτιθέμενος αυτόχειρας, 17χρονος ημεδαπός, και διασφαλίστηκε η σωματική του ακεραιότητα, ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει και πάλι στο παρελθόν. Ενημερώθηκε ο οικείος Εισαγγελέας που διέταξε προφορικά τη μεταφορά του ανηλίκου σε ψυχιατρική κλινική για εξέταση.

Στην δεύτερη περίπτωση, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε μέσω της καινοτόμου online διαδικασίας «CYBER ALERT», απογευματινές ώρες της 20-12-2015, ότι άτομο το οποίο κατέχει και διαχειρίζεται, προφίλ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, και κάτοχος τηλεφωνικής σύνδεσης ημεδαπού παρόχου τηλεπικοινωνιών, έχει προβεί σε διαδικτυακή ανάρτηση η οποία παρέπεμπε σε πρόθεση αυτοκτονίας.

Το κέντρο επιχειρήσεων της Δ.Δ.ΗΛ.Ε. κινητοποιήθηκε άμεσα, ξεκινώντας την διαδικασία ανεύρεσης των στοιχείων του κατόχου της επίμαχης τηλεφωνικής σύνδεσης. Από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα και κατόπιν αλληλογραφίας με την αρμόδια εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών, ταυτοποιήθηκε ο κάτοχος του κινητού τηλεφώνου και προσδιορίστηκε γεωγραφικά η περιοχή που βρισκόταν.

Κατόπιν των ανωτέρω, ενημερώθηκε το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα του τόπου κατοικίας του προς άμεσο φυσικό εντοπισμό του ως άνω προτιθέμενου 21χρόνου αυτόχειρα. Κλιμάκιο του Αστυνομικού Τμήματος εντόπισε τον προτιθέμενο αυτόχειρα και εκδηλώθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, προς διασφάλιση της σωματικής του ακεραιότητας.

Στην τρίτη περίπτωση, βραδινές ώρες της 20-12-2015, το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενημερώθηκε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) από χρήστη της ιστοσελίδας Facebook ότι έτερος χρήστης της ως άνω ιστοσελίδας, σε ιδιωτική συνομιλία εξεδήλωσε την πρόθεση του να αυτοκτονήσει.

Κατόπιν των ανωτέρω, το κέντρο επιχειρήσεων της Δ.Δ.ΗΛ.Ε. κινητοποιήθηκε άμεσα, ξεκινώντας την διαδικασία ανεύρεσης των ηλεκτρονικών ιχνών του ατόμου που διαχειρίζεται το επίμαχο προφίλ.

Από την έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη και προέκυψε ότι γεωγραφικά η επίμαχη σύνδεση διαδικτύου, μέσω της οποίας είχε πραγματοποιηθεί η ανάρτηση πρόθεσης αυτοκτονίας, ήταν στο Λίβανο.

Αμέσως ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Αρχές του Λιβάνου μέσω της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας / Interpol, προκειμένου να λάβουν γνώση για την πρόθεση αυτοκτονίας και να προβούν στις δικές τους ενέργειες για τον εντοπισμό και τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του συγκεκριμένου ατόμου.

The post Τρεις αυτοκτονίες μέσω Facebook απέτρεψε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρεις, Facebook, Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος,treis, Facebook, dioxi ilektronikou egklimatos