Τουσκ: Έτοιμη η νέα συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ για να αποφευχθεί το Brexit

08:12 2/2/2016 - Πηγή: KoolNews

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, μέσω του Twitter έκανε γνωστό ότι σήμερα, Τρίτη 2/2, αναμένεται να δημοσιεύσει το νέο προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που, υπό προϋποθέσεις. μπορεί να προκαλέσει θετική δυναμική στην προσπάθεια αποφυγής του Brexit.

Από το Λονδίνο: Γιώργος Σταύρου

Ο κ. Τουσκ χαρακτήρισε τα τελευταία εικοσιτετράωρα “κρίσιμα”, ωστόσο η πρόοδος των συνομιλίων μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό

Ντέιβιντ Κάμερον στην Downing Street είναι ικανοποιητική, όπως απορρέει τόσο από βρετανικούς όσο και από ευρωπαϊκούς κύκλους.

Την νέα πρόταση από μεριάς της Ε.Ε. αναμένεται να δεχθεί θετικά ο κ. Κάμερον. Μεταξύ άλλων κατάφερε να κερδίσει το “διάλειμμα έκτακτης ανάγκης”, το οποίο θα του δώσει το δικαίωμα να σταματήσει τις κρατικές παροχές στους μετανάστες από την Ε.Ε.

Επίσης η νέα προσφορά θα διαβεβαιώνει ότι οι Βρυξέλες θα πάψουν να είναι αφοσιωμένες σε μία ασφυκτικά στενή Ε.Ε. και θα δίνουν την ελευθερία στη Βρετανία να αυτοεξαιρείται σε θέματα που βλέπει να μην είναι ωφέλιμα για χώρες εκτός Ευρωζώνης, όπως η ίδια.

Η πρόταση της Ε.Ε. θα συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής στις 18-19 Φεβρουαρίου και θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη-μέλη για να επικυρωθεί και να επιτρέψει έτσι στην Βρετανία και τον κ Κάμερον να πάει σε δημοψήφισμα τον προσεχή Ιούνιο με μία “θετική” συμφωνία στο τραπέζι.

Το κλίμα δεν είναι προς το παρόν ιδιαίτερα θετικό για την Βρετανία, καθώς η Γαλλία εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια της μέσω ανώτατων αξιωματούχων, οι οποίοι μιλούν για ειδική μεταχείριση λόγω πιέσεων από το City του Λονδίνου. Ο ίδιος ο κ. Τουσκ στο σχόλιο του άφησε να εννοηθεί ότι «πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά» και αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου μια τελική συμφωνία ή μια ρήξη που θα φέρει και την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Σε σύγχυση οι δημοσκοπήσεις για το Brexit-Αντικρουόμενα τα αποτελέσματα

Εν αναμονή της νέας συμβιβαστικής πρότασης της Ε.Ε. οι τελευταίες δύο μεγάλες δημοσκοπήσεις για το Brexit εμφανίζουν τους Βρετανούς σε σύγχυση.

Η πρώτη δημοσκόπηση της κρατικής ιστοσελίδας YouGov εμφανίζει για πρώτη φορά μετά το Οκτώβριο του 2014 την επιλογή ρήξης στο 42% έναντι της επιλογής παραμονής στην Ε.Ε. στο 38%. Η ιστοσελίδα έχει συλλέξει μεγάλο αριθμό δημοσκοπήσεων από το 2011 έως σήμερα, με τις μεγάλες διακυμάνσεις να είναι ορατές.

Η δεύτερη δημοσκόπηση της ComRes για λογαριασμό της εφημερίδας Daily Mail, έφερε την επιλογή παραμονής στο 54% και της ρήξης στο 36% αποτέλεσμα αισθητά αντίθετο. Σημαντική διαφορά έχει και το ποσοστό των αναποφάσιστων που στην μεν πρώτη δημοσκόπηση ανέρχεται στο 10% ενώ στην δεύτερη στο 20%.

Ανώτατοι αξιωματούχοι από την πλευρά της κυβέρνησης προειδοποιούν τους ψηφοφόρους να αντιμετωπίσουν με καχυποψία τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Παράλληλα από κυβερνητικούς κύκλους απορρέει ότι οι δημοσκοπήσεις όπως και στις εθνικές εκλογές του 2014 θα «πέσουν κατά πολύ έξω» στις εκτιμήσεις.

Αυτό οφείλεται πρώτον στο γεγονός ότι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Συντηρητικών είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και δεν συμμετέχουν σε ικανοποιητικό βαθμό στις διαδικτυακές δημοσκοπήσεις της YouGov. Ενώ οι νεότεροι που τείνουν κατά πλειοψηφία στους Εργατικούς, αν και συμμετέχουν στις δημοσκοπήσεις, έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά αποχής από τις εκλογικές αναμετρήσεις.

The post Τουσκ: Έτοιμη η νέα συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ για να αποφευχθεί το Brexit appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα