Αξιολόγηση, μέρα δεύτερη: Οι δυο πλευρές ανοίγουν τα χαρτιά τους, τα δύσκολα ήδη φάνηκαν

07:54 2/2/2016 - Πηγή: KoolNews

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν και σήμερα οι εκπρόσωποι των θεσμών που ξεκίνησαν χθες τις πρώτες αναγνωριστικές επαφές με την ελληνική πλευρά. Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, αφού όπως επεσήμανε χθες ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη εκδήλωση της Εθνικής Τράπεζας, μόνο τότε θα αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία, κάτι όμως που δεν μπορεί να προδιαγραφεί, παρά τις σχετικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Ρεπορτάζ:

Αλέξης Μαυραγάνης

Τα αγκάθια ωστόσο είναι πολλά και οι δυσκολίες εντοπίζονται βασικά στο ασφαλιστικό και δευτερευόντως στο δημοσιονομικό κενό για τα έτη 2016-17. Παράλληλα, όπως παραδέχτηκε στέλεχος της ελληνικής πλευράς, οι εκπρόσωποι των θεσμών έθεσαν και το φορολογικό μέσα στο πακέτο της διαπραγμάτευσης και αύριο, αναμένεται να φτάσει στα χέρια τους η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τις αλλαγές στη φορολογία του 2016.

Η πρόταση περιλαμβάνει με βεβαιότητα την αύξηση φόρου εισοδήματος στους αγρότες και στα εισοδήματα που προκύπτουν από τα ενοίκια, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στον κύριο φόρο. Αυτό σημαίνει ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής μπορεί να φτάσει και το 50% για ορισμένες κατηγορίες εισοδήματος.

Χθες οι συζητήσεις είχαν το χαρακτήρα αναγνωριστικών κινήσεων. Η συνάντηση διήρκησε 4 ώρες και σε αυτήν οι κκ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Σταθάκης πήραν μια πρώτη γεύση από τις διαθέσεις των δανειστών, οι οποίοι είχαν μια πρώτη δική τους συνάντηση την Κυριακή. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, θεωρούν μη ρεαλιστική την ελληνική πρόταση στο ασφαλιστικό και φαίνεται να επικρατεί η σκληρή στάση του ΔΝΤ στο θέμα, που ζητά άμεσα περικοπές στις σημερινές κύριες συντάξεις. Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης έλεγαν πάντως ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί και πως η ελληνική πλευρά ετοιμάζει τις δικές της εναλλακτικές. Πλην όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου προετοιμάζονται για σκληρό ροκ, μιας και γνώριζαν εδώ και καιρό τις αιτιάσεις των θεσμών με αιχμή του δόρατος το ΔΝΤ, στις οποίες περιλαμβάνονται περικοπή των συντάξεων (με διαφορετικά σενάρια, ανάλογα με το σημείο, από το οποίο θα ξεκινήσει το μαχαίρι).

Σημαντικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης αφορά και στα κόκκινα δάνεια, και όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, εάν έως τις 15 Φεβρουαρίου δεν έχει υπάρξει συμφωνία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρατείνει το πλαίσιο προστασίας των στεγαστικών, καταναλωτικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων από την πώληση σε funds του εξωτερικού. Σημείο τριβής μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών είναι και το ζήτημα της απο-πολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης, που αφορά τις ανεξάρτητες αρχές αλλά και τους διορισμούς μετακλητών και ημετέρων στο δημόσιο, σημείο στο οποίο οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται κάθετοι, μιας και η ελληνική πλευρά έχει ρητά δεσμευτεί επί του ζητήματος στο τρίτο πρόγραμμα.

Σήμερα οι συναντήσεις ξεκινούν με τον Υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, ενώ στις 15.00 τα στελέχη του κουαρτέτου θα συναντήσουν αξιωματούχους της Τραπέζης Ελλάδος, λίγο πριν δουν τον Υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη στις 19.00

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να μείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και να επανέλθουν στα μέσα Φλεβάρη για τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης. Μέχρι τότε, θα έχουν ανοίξει όλα τα κεφάλαια και θα έχουν φανεί οι διαθέσεις και των δυο πλευρών. Στο Μαξίμου δεν εκφράζονται ακόμη και περιμένουν να δουν τις πρώτες διαθέσεις των τροϊκανών, έτσι όπως αυτές εκφράζονται στις συναντήσεις με τους υπουργούς, αν και, όπως προαναφέρθηκε, ελπίζουν μεν για το καλύτερο, αλλά είναι προετοιμασμένοι και για σκληρές καταστάσεις. Όπως και να έχει, η εβδομάδα που τρέχει θα είναι…χορταστική.

The post Αξιολόγηση, μέρα δεύτερη: Οι δυο πλευρές ανοίγουν τα χαρτιά τους, τα δύσκολα ήδη φάνηκαν appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα