Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση

11:11 5/1/2016 - Πηγή: KoolNews

Με το σχέδιο των 170 σελίδων για το ασφαλιστικό που έλαβαν στα χέρια τους αντιπολίτευση και δανειστές, ξεκίνησε κι επίσημα η νέα χρονιά και ταυτόχρονα ο πολιτικός Γολγοθάς για το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ήδη, στις συνομιλίες που είχαν στελέχη της αντιπολίτευσης με το Γιώργο Κατρούγκαλο διαπίστωσαν ότι στο Υπουργείο Εργασίας δεν τρέφουν αυταπάτες για τη στάση της τρόικας αναφορικά με τις προτεινόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του koolnews ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένει τις οξύτερες αντιδράσεις

από την πλευρά του ΔΝΤ, που άλλωστε κρατάει την πιο σκληρή στάση όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι εκπρόσωποί του δεν αναμένεται να αποδεχθούν σε καμία περίπτωση τα σχέδια αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, σχέδιο που θεωρούν αντι-αναπτυξιακό που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας. Οι θεσμοί αναμένεται να εκφράσουν αντιρρήσεις και για την πρόταση επιβολής φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, κι αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις. Κάτι τέτοιο όμως θα παραβίαζε την κυβερνητική κόκκινη γραμμή και θα προκαλούσε σοβαρές ενδοκυβερνητικές ρωγμές.

Ο Πρωθυπουργός θα ξεκινήσει πάντως ένα σερί διεθνών συναντήσεων το επόμενο διάστημα για να καταφέρει να ασκήσει πιέσεις σε εταίρους και δανειστές ώστε να κατανοήσουν τις πολιτικές δυσκολίες που προκύπτουν από τις απαιτήσεις των δανειστών. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνεδρίασης της πολιτικής γραμματείας του κόμματός του, οι διεθνείς επαφές που επιδιώκει συντελούν και στην κατεύθυνση της οικοδόμησης ευρύτερων προοδευτικών συμμαχιών μέσα στο ευρωπαϊκό χώρο.

Κι όλα αυτά, ενώ τα μέλη του οργάνου ζήτησαν περαιτέρω διευκρινήσεις από το Γιώργο Κατρούγκαλο αναφορικά με το σχέδιο που παρουσίασε χθες σε αντιπολίτευση και θεσμούς, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μην κρύβουν στις ιδιωτικές τους συζητήσεις, ότι η ψήφιση του ασφαλιστικού, κρύβει παγίδες για το κυβερνών κόμμα. Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να περιμένουμε συντήρηση ενός κλίματος κυβερνητικών συνεργασιών και σχημάτων που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ψήφιση δύσκολων μέτρων μέσα στο επόμενο διάστημα, ειδικά από τη στιγμή που παίχτες όπως ο Βασίλης Λεβέντης αλλά και ο Πάνος Καμμένος μοιάζει να αγαπούν να συντηρούν ένα κλίμα διεργασιών, επιφυλάσσοντας ο καθένας για τον εαυτό του, ρόλο ρυθμιστή.

Πάντως η κυβέρνηση έχει μπροστά της δύσκολα νομοθετήματα που περιλαμβάνουν την αύξηση φορολογίας των αγροτών αλλά και τα κόκκινα δάνεια που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση μπορεί να κρατήσει και μήνες, κάτι που η κυβέρνηση ξορκίζει ως σενάριο, καθότι αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση, θα ανοίξει, βάσει της συμφωνίας, και η συζήτηση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Μέχρι τότε, υπάρχουν και πιεστικές ανάγκες δανειοδότησης της χώρας με ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 2,3 δις ευρώ, που λήγουν στις αρχές του καλοκαιριού. Κοινώς, δεν θα πλήξουμε.

The post Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα