Τον είπαν looser, τον είπαν γυρολόγο – Είναι ο Ρανιέρι και είναι στην Εθνική

Ο Κλαουντιο Ρανιέρι βρίσκεται στην Ελλάδα για να υπογράψει το συμβόλαιό του με την ΕΠΟ και καλείται να «τριτώσει» το καλό μετά τους Όττο Ρεχάγκελ και Φερνάντο Σάντος οι οποίοι ανύψωσαν την Ελλάδα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Η εποχή του Κλαούντιο Ρανιέρι στον πάγκο της Εθνικής ξεκινά ύστερα από μία χρυσή δεκαετία για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κατέκτησε το

Euro του 2004, συμμετείχε για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε Μουντιάλ, σε αυτό του 2010 σημειώνοντας μάλιστα και την πρώτη του νίκη, προκρίθηκε στους 8 του Euro 2012, ενώ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας που μόλις τελείωσε προκρίθηκε στους 16 αποκλειόμενη στα πέναλτι από την Κόστα Ρίκα.

Ο Ιταλός τεχνικός θα ξεναγηθεί στις ελληνικές εγκαταστάσεις, θα συζητήσει με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας κι ύστερα θα υπογράψει το διετές συμβόλαιό του, με τις ετήσιες απολαβές του να αγγίζουν τις 800.000 ευρώ. Ο Ρανιέρι που έμεινε ελεύθερος από τη Μονακό (παίρνοντας μια αρκετά πλουσιοπάροχη αποζημίωση) είχε συμφωνήσει με τον πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή, πριν από την έναρξη του Μουντιάλ.

Ποιος είναι ο Κλαούντιο Ρανιέρι

Ο Ρανιέρι είναι ένας από τους δημοφιλέστερους Ιταλούς προπονητές παγκοσμίως, με παραστάσεις από ιστορικούς συλλόγους, όπως Κάλιαρι, Νάπολι, Φιορεντίνα, Βαλένθια, Ατλέτικο Μαδρίτης, Τσέλσι, Πάρμα,Γιουβέντους, Ρόμα, Ιντερ και Μονακό. Με βάση την προϋπηρεσία του, είναι καθ’ όλα έτοιμος να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της θέσης του ομοσπονδιακού τεχνικού της εθνικής μας ομάδας.

Γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1951 στην Ρώμη και ξεκίνησε την καριέρα του ως αμυντικός. Ο πρώτος του επαγγελματικός σύλλογος ήταν η ομάδα της γενέτειράς του, η Ρόμα της οποίας φόρεσε την φανέλα 6 φορές τη σεζόν 1973-74. Ακολούθησε μια οκταετία στην Κατάντζαρο και από δύο σεζόν στις Κατάνια (1982-84) και Παλέρμο (1984-86) για να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 35 ετών.

Γίνεται προπονητής

Δεν έμεινε όμως θα πολύ μακριά από την μεγάλη του αγάπη, το ποδόσφαιρο. Την ίδια χρονιά που σταμάτησε την ποδοσφαιρική του καριέρα ανέλαβε τον πάγκο της Λαμετίνι και στη συνέχεια βρέθηκε στην Πουτεολάνα μια μικρή ομάδα της περιοχής Ποτσουόλι. Από εκεί το 1988 βρέθηκε στην Κάλιαρι και εκεί ήρθε η εκτόξευση του ονόματός του ως προπονητής.

Στη συνέχεια ανέλαβε χρέη τεχνικού στη Νάπολι για διάστημα δύο περιόδων και παρά το γεγονός ότι τερμάτισε μέχρι και στην τέταρτη θέση της Σέρι Α, δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο στο διάστημα της εκεί παρουσίας του. Πέτυχε, ωστόσο, να προωθήσει τον Τζιανφράνκο Τζόλα στην πρώτη ομάδα ώστε να αντικαταστήσει τον Ντιέγκο Μαραντόνα.

Ανέλαβε χρέη τεχνικού στη Φιορεντίνα το 1993, κατακτώντας την άνοδο από τη Σέριε Β, στην πρώτη του μόλις χρονιά. Στην πορεία είχε αξιοσημείωτες επιτυχίες στη Σέριε Α, ενώ κατέκτησε και το Κύπελλο Ιταλίας, καθώς και το Σούπερ Καπ Ιταλίας το 1996. Το 1997, ο Ρανιέρι μετακόμισε στην Ισπανία για να αναλάβει χρέη τεχνικού στη Βαλένθια. Διετέλεσε χρέη πρώτου προπονητή του συλλόγου το διάστημα μεταξύ 1997 και 1999, οδηγώντας τη Βαλένθια στην πρόκριση για το Τσάμπιονς Λιγκ και στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ισπανίας το 1999.

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης του θητείας, ο Ρανιέρι αποχώρησε όντας επιτυχημένος στο έργο του, ενώ του χρεώθηκε και η μετέπειτα πολύ καλή πορεία της Βαλένθια στο Τσάμπιονς Λιγκ και την Πριμέρα Ντιβιζιόν. Ήταν επίσης υπεύθυνος για την ανάδειξη αριθμού νεαρών παικτών από τις ακαδημίες του συλλόγου, μεταξύ των οποίων οι Γκάιθκα Μεντιέτα, Μιγκέλ Άνχελ Ανγκούλο και Χαβιέρ Φαρινός, ενώ προχώρησε ακόμη στην απόκτηση ορισμένων παικτών, οι οποίοι άφησαν το «στίγμα» τους στο Μεστάγια, μεταξύ των οποίων και ο τερματοφύλακας Σαντιάγο Κανιθάρες.

Ο Ρανιέρι αποχώρησε από τον σύλλογο το 1999 για να συνεχίσει στην Ατλέτικο Μαδρίτης, στη διάρκεια της προπονητικής του θητείας όμως εκεί, ο σύλλογος εισήλθε σε καθεστώς διοίκησης πρωτοδικείου, ενώ στο αγωνιστικό κομμάτι η κατάσταση ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη. Βλέποντας τον υποβιβασμό να πλησιάζει, ο Ρανιέρι προτίμησε να παραιτηθεί παρά να απολυθεί από τον πρόεδρο των Μαδριλένων, Χεσούς Χιλ, ο οποίος ήταν ιδιαιτέρως γνωστός για το γεγονός ότι απέλυε πολύ συχνά τους προπονητές του συλλόγου,με τη μαδριλένικη ομάδα να μην καταφέρνει τελικά να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Η εποχή Τσέλσι: Πώς και γιατί τον έδιωξαν

Επόμενος σταθμός του η Αγγλία και ο πάγκος της Τσέλσι. Εκεί ο Ρανιέρι αρχικά αντιμετώπισε κάποια προβλήματα προσαρμογής, με χαρακτηριστικότερο εκείνο της γλώσσας. Για καλή του τύχη στην ομάδα του Λονδίνου, θα βρει αρκετούς παίκτες που μιλούσαν ιταλικά και ισπανικά. Η εντολή που θα του δοθεί από την διοίκηση της Τσέλσι ήταν να μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας του ρόστερ και το 2001 θα αρχίσει η ανοικοδόμηση της ομάδας. Θα δημιουργήσει μια νέα μεσαία γραμμή, αποτελούμενη από τους Λάμπαρντ, Πετί, Ζέντεν και Γκρόνκερ, ενώ θα σπάσει τα ρεκόρ φέρνοντας τον Γκαλάς από την Μαρσέιγ.

Παρόλα αυτά δεν θα καταφέρει να γευτεί επιτυχίες με την Τσέλσι, ενώ στη συνέχεια ο σύλλογος του Λονδίνου θα βρεθεί σε κακή οικονομική κατάσταση. Η είσοδος του Ρομάν Αμπράμοβιτς στα διοικητικά της Τσέλσι θα του λύσει τα χέρια αφού το πρώτο καλοκαίρι, ο Ρώσος μεγιστάνας θα βγάλει από την τσέπη του 120 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές. Νταφ, Μπριτζ, Τ. Κόουλ, Τζόνσον, Βερόν, Κρέσπο, Μακελελέ και Μούτου θα περάσουν το κατώφλι του «Στάμφορντ Μπριτζ».

Ωστόσο, θα βιώσει την αμφισβήτηση από το νέο αφεντικό του καθώς η Τσέλσι δεν είχε καταφέρει να κατακτήσει κάποιον τίτλο κατά την θητεία του. Έτσι το Μάιο του 2004 θα αποχωρήσει για να αναλάβει στη θέση του ο Ζοσέ Μουρίνιο που προερχόταν από μια εκπληκτική σεζόν στον πάγκο της Πόρτο. Η διαδοχή του από τον Μουρίνιο δημιούργησε μία κόντρα μεταξύ των δύο προπονητών. Μία κόντρα που πέρασε από σκληρούς χαρακτηρισμούς όπως «looser» (έτσι τον χαρακτήρισε ο Πορτογάλος) μέχρι την συμφιλίωση και την πρόσκληση σε δείπνο... Από εκεί, ξαναγυρνά στην Ισπανία και σε γνώριμα λημέρια.

Πίσω στην Βαλένθια

Επιστροφή στην Βαλένθια για δεύτερη φορά υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο το οποίο όμως δεν θα ολοκληρώσει ποτέ. Ο Ρανιέρι πραγματοποίησε σειρά μεταγραφών παικτών προερχόμενων από τη Σέριε, συμπεριλαμβανομένων των Μάρκο Ντι Βάιο, Στεφάνο Φιόρε, Μπερνάρντο Κορράντι και Εμιλιάνο Μορέττι. Έπειτα από ένα λαμπρό ξεκίνημα, κατά το οποίο η ομάδα του Μεστάγια συγκέντρωσε ένα σύνολο 14 βαθμών από τους 18 διαθέσιμους, ενώ επιβλήθηκε της Πόρτο, κατακτώντας με αυτό τον τρόπο το ΟΥΕΦΑ Σούπερ Καπ, η Βαλένθια πέρασε σε περίοδο ντεφορμαρίσματος κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα πέτυχε μόλις μία νίκη σε σύνολο 7 αναμετρήσεων και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ, κυρίως λόγω μίας ήττας με σκορ 5–1 από την Ίντερ στη διάρκεια της οποίας ο μέσος Μιγκέλ Άνχελ Ανγκούλο αποβλήθηκε λόγω φτυσίματος σε αντίπαλο. Τελικά παραιτήθηκε για να μην απολυθεί.

Κάπως έτσι θα κλείσει και ένας μεγάλος κύκλος του Ρανιέρι στο εξωτερικό, ο οποίος είχε διάρκεια οκτώ ετών. Τότε θα βρει την ευκαιρία να αποσυρθεί για λίγο προκειμένου να ξεκουραστεί ώσπου να έρθει πάλι ο επαγγελματικός του επαναπατρισμός αναλαμβάνοντας το 2007 τον πάγκο της Πάρμα. Θα καταφέρει να κρατήσει την ομάδα του στην μεγάλη κατηγορία εκείνη τη σεζόν και το καλοκαίρι θα δώσει τα χέρια με την Γιουβέντους για την επόμενη τριετία. Η πορεία του συνεχίζεται σε Ρόμα, Ίντερ, και Μονακό.

Από το καλοκαίρι του 2014 είναι ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής της Εθνικής Ελλάδας, αντικαθιστώντας τον Φερνάντο Σάντος ο οποίος αποχώρησε έπειτα από την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων στο Μουντιάλ του 2014 της Βραζιλίας.

The post Τον είπαν looser, τον είπαν γυρολόγο – Είναι ο Ρανιέρι και είναι στην Εθνική appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα