Νέο σχέδιο εκεχειρίας από τον Τζον Κέρι – Βομβάρδισαν σχολείο στη Γάζα του ΟΗΕ οι Ισραηλινοί

Μια νέα προσπάθεια εκεχειρίας καταβάλλει ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι καθώς έχει εκπονήσει σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρουσίασε την πρότασή του και στις δύο πλευρές, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χααρέτζ, επικαλούμενη ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο. Ο κ. Κέρι

αναμένει την απάντηση στο νέο σχέδιο από τον ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μασάαλ ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ μέχρι την Παρασκευή, καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να αναχωρήσει από το Κάιρο.

Η πρόταση την οποία ο Κέρι παρουσίασε ήδη στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου, προβλέπει μιας εβδομάδας προσωρινή κατάπαυση του πυρός με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εκεχειρίας. Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή. Το σχέδιο του Τζον Κέρι καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον αφοπλισμό της Γάζας από τις ρουκέτες, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας.

Ο Τζον Κέρι μίλησε την Πέμπτη τηλεφωνικά με διεθνείς αξιωματούχους οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στη Χαμάς, και ιδιαίτερα στον ηγέτη της Χαλέντ Μεσάαλ, γράφει η ισραηλινή Χααρέτζ. Σε αυτό το πλαίσιο ο Τζον Κέρι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ αλ- Ατίγιαχ, ο οποίος είναι σε επαφή με τον Μεσάαλ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επικοινώνησε επίσης με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, και τους υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σουκρί και της Ιορδανίας Μάσερ Γιουντέχ ζητώντας τους να πιέσουν τη Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση για την κατάπαυση του πυρός.

Επιπλέον, ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας αλλά και με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αναχωρήσει από το Κάιρο την Παρασκευή το απόγευμα.

Συνεχίζεται ο φόρος αίματος

Οι νεκροί στην παλαιστινιακή πλευρά έχουν ξεπεράσει πλέον τους 800 από την 8η Ιουλίου και την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας όπως ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών. Τα ξημερώματα της Παρασκευής ισραηλινά πυρά έπληξαν ένα αυτοκίνητο στη Χαν Γιούνις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο όπως επιβεβαίωσε παλαιστινιακή ιατρική πηγή.

Τα θραύσματα του πυραύλου κατέστρεψαν ένα σπίτι στην ίδια περιοχή μετά από μια ιδιαίτερα αιματηρή ημέρα για τους παλαιστινίους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αλ-Ασράφ Κούντρα.

Χτύπησαν σχολείο του ΟΗΕ με αμάχους

Στο μεταξύ συνεχίζεται ο διεθνής σάλος για το θάνατο των 15 παλαιστινίων που είχαν βρει καταφύγιο σε ένα σχολείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε βομβαρδισμό που εξαπέλυσε το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος τύπου των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών Άσραφ αλ Κούντρα έδωσε έναν απολογισμό 15 νεκρών και 200 τραυματιών σε ένα σχολείο της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την αρωγή των Παλαιστίνιων προσφύγων (UNRWA) στο Μπέιτ Χανούν, στο βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα, όπου φιλοξενούνταν άνθρωποι που είχαν πάει για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες. Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ανάμεσα στα θύματα τις σορούς ενός μωρού ενός έτους και της μητέρας του στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της Τζαμπαλίγια, κοντά στη Μπέιτ Χανούν.

Αργότερα, μία αεροπορική επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 7 ανθρώπων, «στην πλειονότητά τους παιδιών», σε μια περιοχή μεταξύ των πόλεων Ράφα και Χαν Γιούνες, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με τον Κούντρα. Πριν από λίγες ώρες ο βομβαρδισμός ενός τομέα που βρίσκεται πλησίον ενός νοσοκομείου στα ανατολικά της πόλης της Γάζας είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένα άρρωστο παιδί και να τραυματιστούν 30 άνθρωποι, ενώ άλλοι 4 άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή στη Χαν Γιούνες.

The post Νέο σχέδιο εκεχειρίας από τον Τζον Κέρι – Βομβάρδισαν σχολείο στη Γάζα του ΟΗΕ οι Ισραηλινοί appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα