Το υψηλό «ρίσκο» του διπολισμού

Συνειδητά η ηγεσία της ΝΔ προωθεί τη στρατηγική του διπολισμού. Από τη μία η ΝΔ, από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα «υλικά της» είναι αφενός η θεωρεία των «δύο άκρων» με κοινό παρανομαστή τη βία και αφετέρου η θεωρία της απουσίας άλλης «εναλλακτικής λύσης» εκτός απ' αυτήν που υλοποιεί ως κυβέρνηση η ΝΔ.

Γράφει ο Παναγιώτης Παναγιώτου

Με βάση αυτόν τον πολιτικό σχεδιασμό, η ΝΔ είναι ο μόνος και μάλιστα αναντικατάστατος, «πυλώνας σταθερότητας» και ομαλότητας για τη χώρα, που εγγυάται την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Μονόδρομος τουλάχιστον μέχρι το... 2020! Προφανώς, στους σχεδιασμούς αυτούς της ηγεσίας της ΝΔ δεν είναι να συλλάβει και να προφυλακίσει την ηγεσία του... ΣΥΡΙΖΑ! Ο στόχος είναι άλλος. Εν όψει των εκλογών, όποτε και αν αυτές γίνουν, να συγκροτηθεί με κορμό τη ΝΔ ένα ευρύτατο κεντροδεξιό ευρωπαϊκό μέτωπο, ενσωματώνοντας δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ, τους ΑΝΕΛ και τους Φιλελεύθερους και να «στριμωχτεί»και να «περιοριστεί» ο ΣΥΡΙΖΑ με προφανές «πολιτικό θύμα» τις πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χώρου. Αυτό είναι το ενεργό πολιτικό σχέδιο της ΝΔ. Δεν ξέρω αν το αποδέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμμέσως, τουλάχιστον φαίνεται να το ευνοεί, γιατί με την στάση του δεν κάνει και πολλά πράγματα για να το αποτρέψει. Πολλές φορές μάλιστα το υποβοηθεί... Ίσως νομίζει - εσφαλμένα σαφώς – ότι έτσι κερδίζει και ο ίδιος;! Το σίγουρο είναι ότι ο «διπολισμός» αυτός με τα στοιχεία της οξείας πόλωσης που κουβαλάει – ανεξαρτήτως επιδιωκόμενων πολιτικών στόχων – διχάζει την ελληνική κοινωνία. Κι αυτό είναι μεσομακροπρόθεσμα εξαιρετικά αρνητικό για τη χώρα.

Είναι καιρός να επαναξιολογηθεί η στρατηγική αξία του «ενδιάμεσου» πολιτικού χώρου ως μηχανισμού εξισορρόπησης πολιτικού και κοινωνικού έναντι οποιονδήποτε εξελίξεων, και ο τρόπος ανασυγκρότησής του. Το παράδειγμα λ.χ. Ενός ΠΑΣΟΚ εγκλωβισμένου πλήρως σε μια κυβερνητική πολιτική που δεσπόζουν τα χαρακτηριστικά της ΝΔ, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, ακυρώνει τη δυνατότητα του να καταπιαστεί αξιόπιστος ενδιάμεσος πόλος. Είναι προφανές ότι απαιτούνται άλλες προσεγγίσεις για να αποφευχθεί ο υψηλών ρίσκων δρόμος του «διπολισμού»...

Το διαβάσαμε στο Έθνος

Keywords
Τυχαία Θέματα