Ξεκινά σήμερα το κρίσιμο Eurogroup – «Ψήφο εμπιστοσύνης» από τους εταίρους ζητά η Αθήνα

Την επιφυλακτική στάση 16 υπουργών Οικονομικών καλείται να διαχειριστεί ο Γιάννης Στουρνάρας σήμερα, καθώς ξεκινά στο Λουξεμβούργο το «πολυπόθητο» Eurogroup.

Η Αθήνα καλείται να αντιμετωπίσει αφενός την ηγεσία της Τρόικας (Κομισιόν και ΔΝΤ) και αφετέρου τους υφιστάμενούς της -ελεγκτές και στελέχη ανάλυσης σε Βρυξέλλες

και Ουάσιγκτον- που πιέζουν ανελλιπώς μέσω εκθέσεων και email για δημοσιονομικό κενό, πρόσθετα μέτρα 2015-2016, απολύσεις, μειώσεις μισθών και συντάξεων, νέες αυξήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κλπ.

Σε λίγες εβδομάδες μάλιστα αναμένεται έκθεση με τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα καθορίσει εν πολλοίς τα αν θα χρειαστεί ή όχι να ληφθούν νέα μέτρα το 2014.

Ο Όλι Ρεν συντάχθηκε για πρώτη φορά ανοιχτά με την άποψη του ΔΝΤ το οποίο ζητούσε να μην εφαρμοστεί τόσο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα. «Τώρα που τα ελλείμματα μειώνονται, μπορεί να περιοριστεί ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής» δήλωσε ο κ.Ρεν.

Αυτό που άφησε να εννοηθεί ο κ. Ρέν είναι ότι στην περίπτωση που δεν βγαίνουν τα νούμερα στο Μνημόνιο, οι στόχοι μπορούν να μετατεθούν χρονικά και όχι να εφαρμοστούν πιο αυστηρά μέτρα, εφόσον η Ελλάδα δεν παράγει πλέον ελλείμματα. Το ίδιο ξεκαθάρισε και η Κριστίν Λαγκάρντ, πρίν λίγες μέρες τονίζοντας με δηλώσεις της πως δεν θα πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα στη χώρα μας.

Και οι δύο τους όμως έχουν κατά νου ότι το χρέος δεν θα καταστεί βιώσιμο, αν οι ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές –οι κυβερνήσεις της ΕΕ δηλαδή- δεν δεχθούν ελάφρυνση ή «μείωση» του ελληνικού χρέους.

Η σχετική συζήτηση «σιγοβράζει» καθώς η σχετική δέσμευση υπάρχει εκ μέρους των εταίρων, αλλά μέχρι τον Απρίλιο θα ερίζουν για τον τρόπο που αυτή θα εκπληρωθεί.

Αν και η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα στην επίσημη «ατζέντα» του Eurogroup, ο κ.Στουρνάρας θα προσπαθήσει να κλείσει τη συζήτηση για το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015 – 2016, θέλοντας να πείσει τους ευρωπαίους ομολόγους του πως η είναι πρόωρη η συζήτηση που εγείρει η ομάδα Τόμσεν (αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου) και πως, τελικά, πιέσεις και ανησυχίες δεν δικαιολογούνται, ενώ προκαλούν και αβεβαιότητα που απειλεί τόσο την προσπάθεια επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές όσο και την ίδια την σταθερότητα της κυβέρνησης.

Από την άλλη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει για τα μέτωπα που παραμένουν ανοικτά με την τρόικα για την εκταμίευση της δόσεως του 1 δισ. ευρώ, όπως ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ, για τις οποίες οι κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Φώφη Γεννηματά έχουν ετοιμάσει ουσιαστικά καινούργια και πλήρη επιχειρηματολογία για να αποφευχθεί το «λουκέτο».

Αυτό που ανησυχεί όμως τον Γιάννη Στουρνάρα αυτήν την ώρα, δεν είναι μονάχα η δόση, όσο και αν αυτή καθυστερήσει. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ολοκληρώνεται η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου 2014 – 2017, εξειδικεύονται οι παρεμβάσεις των 5,5 δισ. ευρώ που θα προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 και ετοιμάζεται και ένα τρίτο δάνειο προς τη χώρα μας, όπως προανήγγειλε χθες από την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Και από αυτά εξαρτώνται πολλά περισσότερα αυτή τη φορά, καθώς οι τρέχουσες δανειακές ανάγκες δεν είναι απειλητικές.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα