Το τέλος του μίσους

Πάντα ήξερε να προκαλεί με τις διαφημίσεις της. Αλλά τώρα το παράκανε – και για αυτό μας αρέσει περισσότερο. Η νέα διαφημιστική καμπάνια της Benetton ανάγκασε τους πιο ισχυρούς πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες του κόσμου να έρθουν “πιο κοντά” για το τέλος του μίσους. Αλλά πολύ κοντά…

Φέροντας τον τίτλο “Unhate” η καμπάνια προσπαθεί να κηρύξει το τέλος του μίσους μεταξύ αιωνίων εχθρών, μισητών αντιπάλων, ανθρώπων που κανείς μέχρι πρότινος δεν θα μπορούσε

να φανταστεί ότι διαθέτουν μια ζεστή αγκαλιά και τις καλύτερες των προθέσεων για τους “ανταγωνιστές” τους.

Με το ακατάλληλο για συντηρητικούς concept που στηρίχθηκε αποκλειστικά και μόνο στη δημιουργικά βλάσφημη σκέψη ενός διαφημιστή, τα πρόσωπα των “κραταιών” αυτού του κόσμου και τις ανεξάντλητες δυνατότητες του photoshop, η Benetton κατόρθωσε ένα απροσδόκητο revival: να κάνει τη σύγχρονη μαζική κουλτούρα να αποκτήσει και πάλι λίγη από την guerilla δυναμική των ‘90s και early ‘00s. Έφερε λίγη από την δημιουργική “επανάσταση” των προηγούμενων ετών και πάλι στην καθημερινή ζωή μιας παγκόσμιας κοινότητας, που βιώνει το τέλος των ψευδαισθήσεων, αλλά και των ονείρων (προς κάθε κατεύθυνση).

Κατέφερε να δημιουργήσει, έστω και παροδικά, την “όλα είναι πιθανά” attitude σε ένα σύνολο “απογοητευμένων” και “απελπισμένων” πολιτών του κόσμου, οι οποίοι είδαν τεράστια banners στο Μιλάνο, τη Νέα Υόρκη, το Τελ Αβίβ και τη Ρώμη να απεικονίζουν σειρά “ζευγαριών” να ανταλλάσσουν ένα τρυφερό/παθιασμένο/συγκρατημένο φιλί στο στόμα. Τα ζευγάρια που συμμετείχαν στη “φωτογράφιση”, που διατηρούσε πιο εκκωφαντικά από ποτέ τα πολιτικά και κοινωνικά σχόλια, ήταν τα εξής:

Angela Merkel-Nicolas Sarkozy (Γαλλία-Γερμανία: Συμμαχία;)

Mahmoud Abbas- Benjamin Netanyahu (Παλαιστινιακή Αρχή VS Εβραϊκού Κράτους)

Kim Jong-Il- Lee Myung-bak (Της Βορείου και Νοτίου Κορέας η …συμφιλίωση!)

Barack ObamaHugo Chavez (Βόρειοι-Νότιοι)

Barack Obama- Hu Jintao (USA VS China)

Pope Benedict XVI- Ahmed Mohamed el-Tayeb (Μετά Φόβου Θεού)

Το τελευταίο “ζευγάρι” αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την καμπάνια, για τον φόβο των Ιουδαίων και την κριτική των mutual (a.k.a. ποίμνιο), το τεράστιο banner που είχε αναρτηθεί κοντά στο Βατικανό κατέβηκε, ενώ οι νομικοί τους σύμβουλοι έβγαλαν από τη φαρέτρα των όπλων τους τα πιο αποτελεσματικά, που έκαναν λόγο για “ασέβεια” και “παραλογισμό” στο βωμό του κέρδους.

Στην ίδια κατάσταση “σοκ” βρέθηκαν πολλοί αμέριμνοι κάτοικοι των πόλεων που διάβασες παραπάνω. Όμως δεν έλειψαν κι εκείνοι που πέρασαν στην “αντεπίθεση” είτε μιμούμενοι τους πρωταγωνιστές της καμπάνιας και ανεβάζοντας τις φωτογραφίες τους στο twitter, ή στο kisswall που φιλοτέχνησε στη σελίδα της Benetton. Κάποιοι άλλοι προχώρησαν ακόμη πιο πέρα το θέμα και χτύπησαν το “μίσος” ακόμη πιο δυνατά.

Με τίτλο “United men and boys of Benetton”, o “καλλιτέχνης” που έφτιαξε αυτή τη φωτογραφία κινήθηκε στα όρια του ανεκτού politically incorrect επιπέδου για να “σχολιάσει” τα πρόσφατα σκάν

Keywords
Τυχαία Θέματα