Twilight. Ή αλλιώς τα… βαμπίρ παίζει

Το τέταρτο μέρος της κινηματογραφικής σειράς “Twilight” ήρθε και μαζί του έφερε (κατά φαντασία) σεξ, μωρά και λίγη νύστα.

Από τον Άρη Βουρβούλια

Τι παίζει με την ταινία
Στη τέταρτη, κατά σειρά, ταινία του φαινομένου “Twilight” (βασισμένο στα bestseller βιβλία της Στέφανι Μάγερ), έχουμε και το πρώτο μέρος ενός διχοτομημένου επικού φινάλε. Σε αυτό το πρώτο μέρος λοιπόν, υπό την σκηνοθετική υπογραφή του βραβευμένου με Όσκαρ

Μπιλ Κόντον (“Dreamgirls”), παρακολουθούμε τους γάμους και τα πανηγύρια των πασίγνωστων πλέον, Μπέλα και Έντουαρντ, αλλά και την πολυαναμενόμενη πρώτη “βαμπιρο-θνητή” συνεύρεσή τους. Το αποτέλεσμα βέβαια αυτής την συνεύρεσης, θα ανοίξει και τον καινούργιο κύκλο προβλημάτων στο αγαπημένο ζευγάρι. Αρχικά με την κυοφορούσα Μπέλα να μεγαλώνει μέσα στα σπλάχνα της το πρώτο “βαμπιρο-θνητό” μωρό στην ιστορία (με ότι κακό συνεπάγεται αυτό), αλλά και εν συνεχεία, με τη νέα σύγκρουση, που θα επιφέρει αυτή η εγκυμοσύνη, μεταξύ βρικολάκων και λυκανθρώπων. Μια καλοφωτογραφημένη και καλοστημένη σαπουνόπερα, που όμως η έλλειψη δράσης και η αργή εξέλιξη του σεναρίου σε κοιμίζουν (παραμυθένια πάντα),  πριν η κλιμάκωση του σασπένς στο τέλος, σου προετοιμάσει το έδαφος για το -φαντάζομαι- συναρπαστικότερο 2ο μέρος. Έχοντας λάβαρο τον πριγκιπικό-εφηβικό ρομαντισμό και μία καθαρά θηλυπρεπίζουσα φαντασιακή οπτική του σεξ (που δείχνει ελάχιστα αλλά υπονοεί τα πάντα), εγείρει την φαντασία των κοριτσιών κάτω των 20, που κατακλύζουν τις κινηματογραφικές αίθουσες. Και κάνει το, κατά τα άλλα, πληκτικά αργό φιλμ, ορεκτικό για την ένταση και την εξέλιξη της πλοκής στη συνέχεια του τέλους. Αμήν.

Γιατί να την δεις
* Γιατί, αν είσαι φαν των ταινιών ή των βιβλίων δεν περιμένεις να σου βρω εγώ λόγους για να πας. Και στην τελική θα σου αρέσει και η ταινία.

* Γιατί, αν δεν είσαι και τόσο φανατικός-η, τουλάχιστον το φινάλε της ταινίας σε ζεσταίνει, για ένα συναρπαστικότερο δεύτερο μέρος.

* Γιατί, αν είσαι κορίτσι σαν τα κρύα τα νερά και τρελαίνεσαι για την κοκορομαχία μεταξύ Πάτινσον και Λότνερ για τα μάτια της -τόσο άσχημης που άνετα θα μπορούσες και συ να ήσουν στη θέση της, λέμε τώρα- Κρίστεν Στιούαρτ, τότε θα χορτάσεις την παρουσία και των δύο.

Γιατί να μην τη δεις
* Γιατί απλά -όπως θα σου το έχει πει ήδη η κοπέλα σου που σε πρήζει να πάτε- είσαι ένα κυνικό αγόρι, που όλος αυτός ο πλατωνικός ερωτισμός, τα γαμήλια μεθεόρτια και η “Βαμπιρο-καρμική” αγάπη δεν σου λένε τίποτα εδώ και τρεις ταινίες. Οπότε, γιατί να δεις και το τέλος;

Η extra πληροφορία
* Μετά το grand opening της τέταρτης ταινίας, συνολικά τα τέσσερα φιλμ του Twilight ξεπέρασαν και επίσημα στα box office τα $2 δισ. σε έσοδα.

* Η Σοφία Κόπολα ενδιαφερόταν για την σκηνοθεσία της ταινίας ,αλλά ήθελε να σκηνοθετήσει μόνο το πρώτο μέρος της “Χαραυγής”, πράγμα το οποίο δεν μπορούσε να γίνει.

* Ο Κάρτερ Μπούρουελ, συνθέτης της πρώτης ταινίας του Twilight, επέστρεψε στη “Χαραυγή” μιας και είχε ξανασυνεργαστεί με τον σκηνοθέτη Μπιλ Κόντ

Keywords
Τυχαία Θέματα