Το μουσείο της Brit rock

Όλοι ξέρουμε ότι η μουσική ιστορία της Αγγλίας είναι τεράστια. Αλλά τώρα μπορούμε να τη δούμε μαζεμένη σε ένα μουσείο. Καλώς ήρθες στο British Music Experience.

Από τον Χαράλαμπο Μιχαλόπουλο

Με πάνω από 3.000 φωτογραφίες, 3.000 βίντεο και 600 memorabilia από τους σημαντικότερους Βρετανούς καλλιτέχνες των τελευταίων 60 χρόνων, το British Music Experience στο O2 London θα πρέπει να αποτελεί υποχρεωτική στάση για κάθε

λάτρη της μουσικής.

Το 2009 άνοιξε στην περιοχή North Greenwich του Λονδίνου ένα μουσείο αφιερωμένο στον τεράστιο ρόλο που έπαιξε η Βρετανία στη διαμόρφωση της μοντέρνας μουσικής. Από τον χαρακτηριστικό, και άκρως καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία της μουσικής, ήχο των Beatles, Rolling Stones και Dusty Springfield ή τα συγκροτήματα που γέμιζαν τεράστια στάδια, όπως οι The Who και οι Queen, μέχρι την αναρχία των Clash και Sex Pistols και τις πιο ποπ επιρροές των Spice Girls, Oasis, Coldplay, Radiohead, Arctic Monkeys και Amy Winehouse, όλα έχουν τη θέση τους εδώ.

Το μουσείο είναι χωρισμένο σε 14 τμήματα, το καθένα με το δικό του θέμα. Με το που μπαίνει κανείς στο κτίριο, περνάει από το δωμάτιο του pre-show όπου, όπως λένε και οι υπεύθυνοι του British Music Experience, «he or she gets ready to rock». Στη συνέχεια το ταξίδι στην αγγλική ροκ και ποπ μουσική ξεκινάει. Υπάρχουν 8 δωμάτια που αντιστοιχούν σε διαφορετικές χρονικές και μουσικές περιόδους, πιο συγκεκριμένα: 1945-1962, όταν η αγγλική μουσική βιομηχανία έκανε τα πρώτα της βήματα.1962-1966, την εποχή του επονομαζόμενου «British invasion», όταν συγκροτήματα όπως οι Beatles και οι Rolling Stones βασίλευαν στα παγκόσμια charts. 1966-1970, όπου εξετάζεται ο ρόλος της Αγγλίας στο «summer of love». 1970-1975, με τις glam υπερβολές καλλιτεχνών όπως ο Ντέιβιντ Μπόουι. 1975-1985, όταν το κίνημα της πανκ έκανε την εμφάνιση του. 1985-1993, διάστημα που σημαδεύτηκε από εκδηλώσεις όπως το Live-Aid και η γέννηση της σκηνής του Μάντσεστερ. Και τέλος, 1993-2010 με την «Britannia» των Blur και Oasis, το «Girl-Power» των Spice Girls μέχρι και το πρόσφατο X-Factor. Κάθε χώρος διαθέτει εκθέματα, φωτογραφίες, καθώς και οθόνες με πληροφορίες και βίντεο από συναυλίες και συνεντεύξεις από τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής.

Στο μουσείο υπάρχει και το Gibson Interactive Studio για όσους δεν τους ενδιαφέρει τόσο η ιστορία αλλά η ίδια η μουσική. Ένα πλήρες στούντιο όπου ο καθένας μπορεί να ηχογραφήσει τη δική του διασκευή γνωστών τραγουδιών παίζοντας Gibson κιθάρα, Baldwin πιάνο, Slingerland τύμπανα, Gibson μπάσο ή τραγουδώντας στο ειδικό Sennheiser booth. Δεν έχει καμία σημασία αν είσαστε βιρτουόζοι ή δεν έχετε ακουμπήσει κάποιο μουσικό όργανο στη ζωή σας, πριν από κάθε ηχογράφηση προηγείται ένα εκπαιδευτικό βίντεο που θα σας δείξει όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε. Από ‘κει και πέρα, αφήστε τις ντροπές στην είσοδο και το ταλέντο σας ελεύθερο.

Πηγή: thea.gr

Διαβάστε ακόμα:

* Οι πιο ροκ διαδρομές της Αγγλίας

* “Μένοντας” με τους Beatles

* Άμστερνταμ:

Keywords
Τυχαία Θέματα