Το Eurogroup λέει «οκ» για τα 44 δισ. αλλά σε δύο δόσεις

Με τα μάτια στραμμένα προς το σημερινό κρίσιμο Eurogrpoup είναι η κυβέρνηση καθώς αναμένει να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και να επικυρωθεί η επικήμυνση.

Τον αναγκαίο συμβιβασμό, που θα διασφαλίζει την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, στις αρχές Δεκεμβρίου, αναζητούν οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ, που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες.

Παρά τις συνεχιζόμενες διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παρασκηνιακά τα τελευταία 24ωρα οι διαβουλεύσεις σύμφωνα με το ethnos.gr εντάθηκαν με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε κατ” αρχήν πολιτική συμφωνία με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, σήμερα θα πρέπει να αναμένεται κατ” αρχάς ένα «πράσινο φως» για την επιμήκυνση και τη δόση των 44 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας (34 δισ. ευρώ) θα εκταμιευθεί στις 5 Δεκεμβρίου, εφόσον προηγουμένως διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις..

Ωστόσο, κλίμα για τη λήψη «μερικής απόφασης» καλλιεργούν γερμανικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες χαμηλώνουν τις προσδοκίες και αφήνουν να εννοηθεί ότι ορισμένα βασικά ζητήματα δεν θα επιλυθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση, αλλά θα μετατεθούν για τον Δεκέμβριο.

Τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις αρχές Ιανουαρίου, όπως έγινε χθες γνωστό από την Αθήνα.

Μήνυμα στα κράτη-μέλη και στο ΔΝΤ έστειλε χθες η Κομισιόν, η οποία, διά του εκπροσώπου του Ολι Ρεν, υπογράμμισε ότι σήμερα «θα πρέπει να υπάρξει συνολική συμφωνία που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Στην ΕΚΤ θεωρούν ότι θα επέλθει συμβιβασμός με κάποια υποχώρηση του ΔΝΤ και με μια λύση «λίγο απ” όλα».

Απόφαση ή, για την ακρίβεια, «το πλαίσιο για οριστική λύση» επιθυμεί και το ΔΝΤ, το οποίο δεν θέλει σύγκρουση με την Ευρωζώνη, γνωρίζοντας ότι παρόμοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε νέα αποσταθεροποίηση συνολικά της Ευρωζώνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα