Το Eθνικό Θέατρο διχάζει στήνοντας παράσταση πάνω στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού

Έντονες αντιδράσεις, και πολλές συζητήσεις για τα όρια της ελευθερίας της έκφρασης, προκαλεί η απόφαση του Εθνικού Θεάτρου να ανεβάσει την παράσταση «Ισορροπία του Nash» που βασίζεται στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού, αλλά και τα πρακτικά της δίκης της 17 Νοέμβρη, που αποτέλεσε τραυματική εμπειρία για πολλούς από τους οικείους των δολοφονηθέντων από τους τρομοκράτες.

Όπως αναφέρει το ίδιο το Εθνικό Θέατρο στο portal του, «με αφορμή τους Δίκαιους του Αλμπέρ Καμύ, λογοτεχνικά κείμενα, αλλά και την

υπόθεση της 17 Νοέμβρη, η Πηγή Δημητρακοπούλου με την ομάδα της επιχειρούν τη σύνθεση ενός νέου έργου για τους αξιακούς κώδικες των ανθρώπων, τη δικαιοσύνη, την αυτοδικία και την τρομοκρατία στην πρόσφατη ελληνική ιστορία».

Αυτό που δεν εξηγεί το δελτίο Τύπου είναι ότι μεγάλο κομμάτι της παράστασης βασίστηκε στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού με τίτλο «H Μέρα Εκείνη – 1.560 ώρες στην Εντατική».

με αφορμή τους Δίκαιους του Αλμπέρ Καμύ, πρακτικά της δίκης της 17 Νοέμβρη, το βιβλίο του Σάββα Ξηρού Η μέρα εκείνη.., καθώς και λογοτεχνικά, ιστορικά και δημοσιογραφικά κείμενα, η Πηγή Δημητρακοπούλου με την ομάδα της επιχειρούν τη σύνθεση ενός νέου έργου για τους αξιακούς κώδικες των ανθρώπων, τη δικαιοσύνη και την τρομοκρατία στην πρόσφατη ελληνική ιστορία».

Όπως σχολιάζεται επικριτικά σε δημοσιεύματα, αλλά και στα κοινωνικά δίκτυα, η πρώτη σκηνή της χώρας λειτουργεί με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών, επομένως οφείλει να είναι πιο προσεκτική στις επιλογές της, αντίθετα με έναν ιδιωτικό θεατρικό ή εκδοτικό οργανισμό.

Σημειώνεται ότι ο όρος «Ισορροπία του Nash» είναι δανεισμένος από τη Θεωρία των Παιγνίων. Αποτελεί ένα συνδυασμό στρατηγικών μεταξύ δύο αντίπαλων παικτών, του καθενός από τους οποίους η στρατηγική αποτελεί την καλύτερη απόκριση σε εκείνη του άλλου.

Όπως δήλωσε ήδη σε συνέντευξή της στην ιστοσελίδα «propaganda», η Πηγή Δημητρακοπούλου (που έχει υπογράψει λαμπερές τηλεοπτικές σειρές («Το Δέκα», «Η αίθουσα του θρόνου»), στη διάρκεια της προετοιμασίας της παράστασης χρειάστηκε να μιλήσει αρκετές φορές με τον Σάββα Ξηρό.

«Υπάρχει ένα θέμα δικαιοσύνης στην Ελλάδα, χωρίς να εννοώ ότι είναι άδικη η τιμωρία των μελών της 17Ν. Θέλαμε να κάνουμε μια παράσταση με θέμα τη δικαιοσύνη, εντάσσοντας και την τρομοκρατία και τη δίκη της 17Ν. Στην πορεία, αντλήσαμε κάποια σημεία από το βιβλίο του Σάββα Ξηρού», εξηγεί η ίδια, χωρίς ωστόσο βέβαια να… πείσει τους διαφωνούντες.

The post Το Eθνικό Θέατρο διχάζει στήνοντας παράσταση πάνω στο βιβλίο του Σάββα Ξηρού appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα