Την Παρασκευή μετά το Eurogroup επιστρέφει η Τρόικα για νέο γύρο διαπραγματεύσεων

Μετά τις δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου για την απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση με την Τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι επικεφαλής της Τρόικας αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην

Ελλάδα την Παρασκευή, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα για τα τέσσερα προαπαιτούμενα της δόσης του 1δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά και το θέμα της εκταμίευσης των 4,9 δισ. ευρώ, τα οποία ήταν προγραμματισμένα να δοθούν τον Δεκέμβριο.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση Στουρνάρα - Tρόικας, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Πέμπτης, την Παρασκευή, ενώ μετά το Ecofin του Σαββάτου θα επιστρέψει και ο Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», άγνωστο παραμένει αν η τρόικα θα παραμείνει ικανό διάστημα για να υπάρξει συμφωνία καθώς το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να μη συμβεί κάτι τέτοιο και οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν και τον Δεκέμβριο, ίσως και μετά τις γιορτές.

Αξιωματούχος του υπουργείου τόνισε ότι δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι «έσπασε ο πάγος» με την τρόικα και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Δεδομένου, όμως, ότι έως τώρα δεν υπάρχει συμφωνία, η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς σε δύο κινήσεις:

- Στην κατάθεση στη Βουλή του προϋπολογισμού 2014 έως τις 21 Νοεμβρίου, που αποτελεί τη συνταγματική προθεσμία («προϋπολογισμό θα καταθέσουμε κανονικά, ελπίζω να έχουμε συμφωνία, αλλά η διαδικασία πειθούς μπορεί να συνεχιστεί και μετά», ανέφερε ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών)

- Στην κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στο συγκεκριμένο σημείο, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «ευπρόσδεκτες» τις όποιες αλλαγές προκύψουν μετά από τις ενστάσεις και τις προτάσεις των κυβερνητικών βουλευτών, αρκεί να τηρούνται δύο προϋποθέσεις: «α) να κρατηθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι και β) να πληρώσουν περισσότεροι, λιγότερα».

Από την βραδινή σύσκεψη της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών προέκυψε η είδηση πως η Τρόικα δεν ζητάει οριζόντια μέτρα, προτίθεται να συζητήσει το θέμα του δημοσιονομικού κενού με διάθεση να «ακούσει» την ελληνική πλευρά και πως ούτως ή άλλως όλα τα θέματα που παραμένουν ανοικτά θα τα θίξει ξανά μετά το Eurogroup, όταν οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς επιστρέψουν στην Ελλάδα. Όλες αυτές τις ημέρες εξάλλου τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα και θα συνεργάζονται με τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα