Την αποπομπή του Άδωνι ζήτησαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ – Στην Βουλή το νομοσχέδιο για την Υγεία

Νέα παράταση δόθηκε από το υπουργείο Υγείας στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠφΥ).

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, το βράδυ της Πέμπτης, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον εκπρόσωπο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρη Κρεμαστινό, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο

υπουργός, Αδωνις Γεωργιάδης, εμφανίστηκε αμετακίνητος στο θέμα της αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να έρθει σε ρήξη με τους εκπροσώπους τους, οι οποίοι διακόπτουν το διάλογο. Επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου είναι ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ είναι υποχρεωμένοι να κλείσουν τα ιατρεία τους, καθώς θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες από τη συνάντηση αλλά φέρονται να δήλωσαν ότι διακόπτουν το διάλογο. «Εμένα εδώ με διόρισε ο κ. πρωθυπουργός. Άρα, φαντάζομαι το αν θα μείνω ή αν θα φύγω είναι απόφαση του κ. πρωθυπουργού. Μπορώ, όμως, να σας πω ότι η μεταρρύθμιση έχει την πλήρη υποστήριξη του πρωθυπουργού και αποτελεί κυβερνητική απόφαση, και όχι απόφαση προσωπική μου. Καλό είναι και οι γιατροί να καταλάβουν ότι σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση θα ήταν πολύ καλύτερο να είναι παρόντες παρά απόντες. Αν έκαναν την απεργία πιστεύοντας ότι θα κάνουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει επί της μεταρρυθμίσεως, έκαναν μεγάλο λάθος» δήλωσε ο υπουργός. Επίσης είπε ότι καλό είναι και οι γιατροί να καταλάβουν ότι σ’ αυτή τη μεταρρύθμιση θα ήταν πολύ καλύτερο να είναι παρόντες παρά απόντες.

Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ και με τον κ. Κρεμαστινό. Παραδέχτηκε ότι υπήρχαν πολλές διαφωνίες, αλλά και ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια συμφωνίας. «Διαβάσαμε το νομοσχέδιο άρθρο άρθρο. Σε αρκετά σημεία δεχτήκαμε παρατηρήσεις, πολλές από αυτές ήταν ορθές και τις υιοθετήσαμε, σε άλλα σημεία πάλι έχουμε διαφωνίες» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του, ο κ. Κρεμαστινός επισήμανε ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οι αντιπαλότητες δεν χωρούν και κάλεσε τους ιατρούς να βρίσκονται μέσα στη μεταρρύθμιση, αλλά με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα