Τι είναι οι «πύραυλοι κρουαζιέρας» και γιατί το μεταφράσαμε λάθος

Δύο μεγάλες κατηγορίες διακρίνονται στην τεχνολογία των πυραύλων: οι βαλλιστικοί πύραυλοι, οι οποίοι, όσο προωθημένης τεχνολογίας και να είναι, λειτουργούν με βάση τον νόμο της βαρύτητας, και οι πύραυλοι κρουαζιέρας (cruise missiles, missiles de croisiere...), οι οποίοι διαθέτουν ανεξάρτητο σύστημα πλοήγησης , δεν πέφτουν χάρη στη βαρύτητα, αλλά κινούνται προς ποικίλες κατευθύνσεις μέχρι να βρουν τον προγραμματισμένο στόχο τους.

Κατά συνέπεια, οι όροι «κρουαζιέρα», «cruise» ( και όχι Cruise), «croisiere», που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο κινούνται αυτοί οι πύραυλοι, δεν αποτελούν

ονομασία και για τον λόγο αυτόν γράφονται με πεζά. Ο όρος «πύραυλος κρουαζιέρας» δεν περιγράφει έναν τύπο πυραύλου, αλλά μία ολόκληρη κατηγορία.

Για τον λόγο αυτόν ο όρος που καταχρηστικά υιοθετήθηκε στη δημοσιογραφική γλώσσα, κατά την πρώτη εισβολή στο Ιράκ, για παράδειγμα, ήταν «πύραυλος τύπου Κρουζ» ή «πύραυλος Κρουζ». Με την λογική αυτή, αν κάποιος θα ήθελε, διαστροφικά ίσως, να προσδιορίσει πραγματικά τον τύπο ενός «πυραύλου κρουαζιέρας», θα έλεγε «πύραυλος τύπου κρουζ, τύπου Tomahawk»...

Ωστόσο, στο πλαίσιο της ορολογίας μίας διεθνούς συνθήκης στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών, όπως είναι η Intermediate Nuclear Forces Treaty (INF), για λόγους ακρίβειας στη χρήση των όρων, δεν θα ήταν σωστή η υιοθέτηση από τη μία πλευρά του όρου «βαλλιστικοί πύραυλοι» για την περιγραφή αυτής της μεγάλης κατηγορίας και, από την άλλη πλευρά, η προσφυγή, ετεροβαρώς, στο δημοσιογραφικό jargon για τον προσδιορισμό της άλλης μεγάλης κατηγορίας πυραύλων, που, δυστυχώς, είναι οι «πύραυλοι κρουαζιέρας».

The post Τι είναι οι «πύραυλοι κρουαζιέρας» και γιατί το μεταφράσαμε λάθος appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα