Τι είναι ο έξυπνος στρατός και πώς η οικονομική κρίση διεγείρει την εφευρετικότητα του Έλληνα

Οι διεθνείς αλλαγές, μετατοπίσεις και εξελίξεις στην γεωπολιτική «σκακιέρα» δημιουργούν αναμφίβολα συνεχείς πιέσεις στην Ελλάδα. Η χώρα μας στην νέα αυτή μέρα που ξημερώνει στην ανατολική Μεσόγειο καλείται να διαμορφώσει τόσο την εξωτερική της πολιτική όσο και να διασφαλίσει το αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού, απαραίτητου για την άμυνα της χώρας.

Η εποχή του μιμιτισμού έφτασε στο τέλος της και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα λόγια του Αρχηγού ΓΕΣ,

αντιστράτηγου, Βασίλειου Τελλίδη, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέλυσε το νέο περιβάλλον στο οποίο πρέπει να προσαρμοστεί ο Ελληνικός Στρατός, αλλά σχολίασε και όλες τις ιδιαιτερότητες της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας οι οποίες γεννούν τις ανάγκες αυτές της προσαρμογής.

Κεφάλαιο... Αναδιοργάνωση

Εδώ και χρόνια, πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες υπήρξαν θιασώτες της λεγόμενης αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Στρατού ο οποίος ακόμα συνεχίζεται. Σύμφωνα με τον Α/ΓΕΣ η αναδιοργάνωση πρέπει να γίνει αλλά με τέτοιο τρόπο που να τηρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις.

Αρχικά προέχει η προσαρμογή στα «στενά» οικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης στην χώρα μας. Εν συνεχεία είναι ανάγκη σύμφωνα με τον κ. Τελλίδη να ληφθούν υπόψιν οι υποδείξεις και αξιολογήσεις των στελεχών που βρίσκονται στις κρίσιμες ελληνικές περιοχές και αντιμετωπίζουν καθημερινά τις διάφορες προκλήσεις και προβλήματα. Αυτή η προσέγγιση «από τα κάτω» (bottom up) αποτελεί, όπως αναφέρουν τα Επίκαιρα, ένα από τα διαχρονικά κλειδιά για την επιτυχία σε κάθε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης μαχητικών δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το αξιόμαχο του Ελληνικού Στρατού

Ο Α/ΓΕΣ παραδέχθηκε ότι ο Ελληνικός Στρατός δεν έχει έρθει αντιμέτωπος μόνο με την οικονομική κρίση αλλά και με την αμείλικτη δημογραφική πραγματικότητα, και την συνεχιζόμενη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Τουρκίας, παράγοντες οι οποίοι δημιουργούν μια εν δυνάμει επικίνδυνη κατάσταση για το μέλλον, την οποία κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει.

Ο αντιστράτηγος ωστόσο δεν φάνηκε να κάνει βήμα πίσω όσον αφορά το αξιόμαχο του στρατεύματος. Τόνισε ότι τα οπλικά συστήματα που διαθέτει είναι πλήρως αξιόμαχα και συνθέτουν μια αποτρεπτική δύναμη υψηλών ικανοτήτων.

Ο έξυπνος στρατός και η εφευρετικότητα του Έλληνα

Την ίδια ώρα όμως όλες οι παραπάνω εξελίξεις, κάνουν αναγκαία την προσαρμογή του Ελληνικού Στρατού στα νέα δεδομένα. Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί απαραίτητα αρνητική εξέλιξη, καθώς την εποχή της ανάδυσης νέων τεχνικών πολέμου, είναι ζωτικής σημασίας να αξιοποιηθεί η εφευρετικότητα του Έλληνα.

Πλέον καθίσταται σαφές πως πρέπει να βασιστούμε στον εαυτό μας για να σχεδιάσουμε τον στρατό του μέλλοντος και όχι να βασιστούμε σε έτοιμα μοντέλα που έρχονται από το εξωτερικό. Επιπροσθέτως, οι λογικές που προέβλεπαν την αγορά μεγάλων παρτίδων ακριβών οπλικών συστημάτων, χωρίς να νοιαζόμαστε για τη μελλοντική τους υποστήριξη και τον εφοδιασμό τους με περιφερειακά συστήματα, όπως πυρομαχικά, ανήκουν ολοκληρωτικά στο παρελθόν.

Οι μαχητικές ικανότητες του Ελληνικού Στρατού θα πρέπει να βασίζονται στην κινητικότητα, τον ελιγμό και τη δυναμική αλληλεπίδραση με το πεδίο της μάχης και όχι σε μοντέλα γραμμικής, στατικής και παθητικής άμυνας. Κάνοντας μία ιστορική αναδρομή εντοπίζουμε ότι οι μεθοδολογίες αποκεντρωτικής διοίκησης αποτέλεσαν βασικό εργαλείο για την επιτυχία στις πολεμικές επιχειρήσεις σε όλο το μήκος της ανθρώπινης ιστορίας, επιτρέποντας σε στρατεύματα που υστερούσαν τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα οπλικών συστημάτων να κατανικήσουν τους αντιπάλους τους.

The post Τι είναι ο έξυπνος στρατός και πώς η οικονομική κρίση διεγείρει την εφευρετικότητα του Έλληνα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα