Θλίψη στα πρωτοσέλιδα του πλανήτη για την τρομοκρατική επίθεση των ισλαμιστών στην Charlie Hedbo

12:07 8/1/2015 - Πηγή: KoolNews

Παγκόσμια θλίψη έχει προκαλέσει η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι και συγκεκριμένα στην σατιρική εφημερίδα Charlie Hedbo, όπου ισλαμιστές σκόρπισαν τον θάνατο δολοφονώντας 12 άτομα. Δέκα δημοσιογράφους και δύο αστυνομικούς.

Η επίθεση που πραγματοποιήθηκε από τρεις ισλαμιστές άρτια εκπαιδευμένους [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ], έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Τόσο στους απλούς πολίτες όσο και στους δημοσιογράφους. Ενδεικτικό είναι πως δεκάδες χιλιάδε Γάλλοι έχουν συγκεντρωθεί

στους δρόμους της χώρας τους διαμαρτυρόμενοι για τις πράξεις του εξτρεμιστικού Ισλάμ το οποίο θυσιάζει ζωές αθώων ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο δημοσίευσαν σκίτσα μέσω τον οποίοι θέλησαν να δείξουν την περιφρόνησή τους απέναντι στον φονταμενταλισμό των ισλαμιστών ενώ την ίδια ώρα έδειξαν την συμπαράστασή τους στην Charlie Hedbo. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]. Το ίδιο όμως έπραξαν και γνωστές εφημερίδες από όλο τον κόσμο οι οποίες στα πρωτοσέλιδά τους εξέφραζαν την θλίψη τους για το γεγονός.

Υπενθυμίζεται πως τα σκίτσα του γαλλικού περιοδικού είχαν προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από πολλούς μουσουλμάνους όταν δημοσιεύτηκαν αρχικά στην Charlie Hebdo. Το 2005 όταν η εφημερίδα της Δανίας Jyllands-Posten, δημοσίευσε 12 σκίτσα εκ των οποίων κάποια απεικόνιζαν τον προφήτη Μωάμεθ, βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα κύμα διαμαρτυρίας μουσουλμάνων ανά την Ευρώπη ενώ οι αντιδράσεις είχαν ως αποτέλεσμα 50 νεκρούς.

1 από 60 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Χλευάζοντας το Ισλάμ

Η δανέζικη εφημερίδα, Berlingske αναδημοσίευσε σκίτσα με θέματα που αφορούν το Ισλάμ από το Charlie Hebdo και στην έντυπη έκδοσή της-που ήταν διαθέσιμη από το βράδυ της Τετάρτης σε ηλεκτρονική τη μορφή- παρουσιάζει πολλά παλαιότερα πρωτοσέλιδα του γαλλικού περιοδικού, μεταξύ αυτών και τα σκίτσα που είχαν πρωταγωνιστή τον Προφήτη Μωάμεθ και ένα ακόμη σχετικό με το νόμο της Σαρία.

Η αρχισυντάκτρια της Berlingske, Λίζμπεθ Κνούτσεν δήλωσε ότι η απόφαση της εφημερίδας να αναδημοσιεύσει τα σκίτσα δεν είναι κίνηση διαμαρτυρίας. «Θα τα δημοσιεύσουμε ως απόδειξη για το τι είδος εφημερίδα ήταν αυτή που δέχτηκε αυτή τη φοβερή επίθεση», δήλωσε η Κνούτσεν στο πρακτορείο ειδήσεων BNB.

Στο μεταξύ και ο αρχισυντάκτης της ιταλικής Corriere della Sera, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ιταλίας, ανακοίνωσε πως επίσης ελήφθη απόφαση να αναδημοσιευτούν τα σκίτσα του γαλλικού περιοδικού.

Την ίδια τακτική αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα έντυπα μέσα ενημέρωσης στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ διστάζουν

Στις ΗΠΑ οι περισσότεροι μεγαλύτεροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί στις ΗΠΑ αρνήθηκαν την αναδημοσίευση με εξαίρεση την ιστοσελίδα των Daily Beast, Slate αλλά και Wall Street Journal οι οποίες δημοσίευσαν ορισμένα σκίτσα που διακωμωδούν θρησκείες, περιλαμβανομένου του Ισλάμ, αλλά κανένα από αυτά δεν απεικονίζει τον Μωάμεθ...

Αντιθέτως, «μεγάλα» ΜΜΕ, εφημερίδες, πρακτορεία ειδήσεων κλπ όπως οι New York Times, Wall Street Journal, Reuters, Associated Press δίστασαν. Αρκετά μάλιστα εξ αυτών υποστήριξαν πως είχαν λάβει ρητές οδηγίες να αποφύγουν τη δημοσίευση εικόνων που μπορεί να θεωρηθεί ότι προσβάλει το θρησκευτικό αίσθημα.

Εκπρόσωπος της New York Times δήλωνε πως οι επικεφαλής των Times έκρινε πως η περιγραφή των σκίτσων ήταν επαρκής για την κάλυψη της είδησης.

The post Θλίψη στα πρωτοσέλιδα του πλανήτη για την τρομοκρατική επίθεση των ισλαμιστών στην Charlie Hedbo appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα