Θα κάνεις γιαμ γιαμ με του Άκη το μπριάμ – Παραδοσιακό μπριάμ από τον Πετρετζίκη

Το φαγητό που μεγάλωσε τη Τζένη Μπαλατσινού, τα παιδικά της χρόνια στη Θεσσαλονίκη, αυτό που της μαγείρευε η γιαγιά της, έφτιαξε στο σημερινό Πρωινό mou ο Άκης Πετρετζίκης και μπορούμε να πούμε ότι αυτό το μπριάμ θα τρελάνει κάθε μαντάμ.

ΥΛΙΚΑ

1 γλυκοπατάτα1 μελιτζάνα2 μέτρια κρεμμύδια1 κολοκύθι1 κόκκινη πιπεριά1 πράσινη πιπεριά1 κίτρινη πιπεριά5 κλωναράκια θυμάρι2-3
σκελίδες σκόρδο400 γρ. ντομάτα κονκασέελαιόλαδοαλάτιπιπέρι

Υλικά για τη μπεσαμέλ

100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις100 γρ βούτυρο1 λίτρο γάλα2 αυγά2 maggi κύβοι κοτόπουλοαλάτιπιπέρι1 κ.γ. μοσχοκάρυδο200 γρ τυρί τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρόλι μαζί με τους κύβους MAGGI. Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο αλλά δεν το καίμε. Αμέσως ρίχνουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα με μια κουτάλα. Ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μετά ρίχνουμε την επόμενη κουτάλα γάλα. Με τον τρόπο αυτό δεν θα σβολιάσει η μπεσαμέλ.Ρίχνουμε πολύ φρεσκοτριμμένο πιπέρ, αλάτι και μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα για 1 - 2 λεπτά και προσθέτουμε και τα αυγά ανακατεύοντας καλά.

Για τα λαχανικά

Κόβουμε τα λαχανικά προσέχοντας τις πατάτες και τις μελιτζάνες να είναι μικρότερα από τα άλλα.Σοτάρουμε τα λαχανικά λίγα λίγα μαζί με το θυμάρι για να πάρουν ωραίο χρώμα και να πάρουν καλύτερη γεύση.Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε στον φούρνο στους 180 για 30 λεπτά.

Δείτε την εκτέλεση εδώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα