Τελευταία ευκαιρία για την Gazprom – Τι ζητάει η κυβέρνηση για τη ΔΕΠΑ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Χάρης Σαχίνης θα επιχειρήσει μέσα στην εβδομάδα μία τελευταία επαφή με την Gazprom προκειμένου να επιτευχθεί μία θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων για τη νέα σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου.Η κυβερνητική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί την τελική πρόταση της Gazprom για τιμή προμήθειας λίγο πάνω από τα 400 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα με αναδρομικότητα έξι μηνών. Οπότε ο κ. Σαχίνης

στην τελευταία του επαφή για την επίτευξη συμφωνίας θα έχει έναν φάκελο με σαφείς κυβερνητικές εντολές.

Η μείωση που προσφέρουν οι Ρώσοι κυμαίνεται λίγο πάνω από το 13% καθώς η σημερινή τιμή προμήθειας διαμορφώνεται στα 460 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα. Ο μέσος όρος πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη κυμαίνεται περίπου στα 365 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα ενώ χώρες όπως η Γερμανία πληρώνουν 340 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα. Η χαμηλότερη τιμή εξασφαλίστηκε πρόσφατα στην Ουκρανία με 268,50 δολάρια τα χίλια κυβικά μέτρα έναντι 400 δολαρίων από την Gazprom στο πλαίσιο μιας συνολικότερης στρατηγικής μεταξύ των δύο χωρών.

Με τα παραπάνω δεδομένα και την πίεση που ασκούν οι εγχώριες βιομηχανίες όπως επίσης και οι αντίστοιχες τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η κυβέρνηση αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που οι Ρώσοι δεν υπαναχωρήσουν στο θέμα της τιμής και της αναδρομικότητας. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι η «κόκκινη γραμμή» που έθεσε η κυβέρνηση στη διοίκηση της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η διοίκηση της ΔΕΠΑ θα προσέλθει στον τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων με τρία σενάρια. Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να κάνει αποδεκτή μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει μικρές βελτιώσεις στην τιμή και στην αναδρομικότητα ή εναλλακτικά η σημαντική μείωση μόνο της τιμής ή σημαντική βελτίωση του χρονικού διαστήματος αναδρομικότητας. Οτιδήποτε πέρα από το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν γίνεται αποδεκτό ενώ στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβερνητική εντολή προβλέπει προσφυγή στη Διαιτησία. Η ΔΕΠΑ έχει ήδη απευθυνθεί για τον σκοπό αυτό στο δικηγορικό γραφείο της γερμανικής RWE το οποίο προσέφυγε στη Διαιτησία και υποχρέωσε την Gazprom να καταβάλλει σημαντικές εκπτώσεις στα αναδρομικά από το 2010. Τα συγκεκριμένα οφέλη για την ελληνική πλευρά από την Διαιτησία αναμένονται μετά από ένα με δύο χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα