Τεχνικό λάθος ή επιλεκτική ακοή; – Τα ερωτήματα που προκαλεί μια απομαγνητοφώνηση

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, καθώς αρκετές από τις αποστροφές των δηλώσεών του θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να χαρακτηριστούν προβληματικές. Μια από αυτές είναι και το άνοιγμα των παγωμένων κεφαλαίων για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Εκεί, η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού απουσιάζει πλήρως από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που διαμοιράστηκε μέσω του κυβερνητικόυ briefing τις πρώτες πρωινές ώρες.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη ερώτηση που θέτει δημοσιογράφος από την Τουρκία, ο κύριος Τσίπρας

ερωτάται για το αν η Ελλάδα θα παίξειδιαμεσολαβητικό ρόλο για να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία. Έτσι, η κυρία Τσετίν ρωτά τον Έλληνα πρωθυπουργό το εξής: «Η ερώτηση αφορά τον φιλοξενούμενο Πρωθυπουργό. Στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ θα ξεκινήσει μια νέα εποχή. Το πρώτο ερώτημά μου είναι σχετικά με το άνοιγμα των κεφαλαίων για την Τουρκία και το μπλοκάρισμα από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Εσείς, ως Ελλάδα θα αναλάβετε να διαμεσολαβήσετε;».

Στη συνέχεια θέτει και άλλα ερωτήματα, πλην όμως ο κύριος Τσίπρας δεν ακούει το ερώτημα της κυρίας Τσετίν και την καλεί να το επαναλάβει. Πλην όμως, από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο απουσιάζει πλήρως η επανάληψη της ερώτησης όσο και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

Παρ' όλα αυτά, αν παρακολουθήσει κανείς το βίντεο των δηλώσεων Τσίπρα-Νταβούτογλου, από το 30' και μετά, ακούγεται και η συμπληρωματική ερώτηση και η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να αντιδράσει, πετώντας επί της ουσίας το μπαλάκι στην ελληνική Πρεσβεία στην Τουρκία, από την οποία και προήλθε η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης των δύο πρωθυπουργών. Με ένα από τα γνωστά άτυπα σημειώματα, το Μαξίμου σημειώνει πως: «Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις χθεσινές του δηλώσεις, μετά την συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, ερωτώμενος σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, εξέφρασε την εθνική γραμμή, η οποία χαράσσεται σε διαρκή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση:

«Όπως σας είπα πριν, η Ελλάδα είναι αρωγός στην ενταξιακή διαδικασία στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν να κερδίσουν από αυτήν την πορεία, στο βαθμό όμως που γίνουν τα απαραίτητα βήματα και εκπληρωθούν οι όροι. Μ’ αυτήν την έννοια, θέλω να σας πω ότι εμείς είμαστε θετικοί στην έναρξη των διαδικασιών, στην έναρξη των κεφαλαίων. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι θέλουμε τα κεφάλαια αυτά να κλείσουν εύκολα ή στο πόδι. Τα κεφάλαια πρέπει να ανοίξουν όχι για να κλείσουν άμεσα, αλλά για να συζητηθούν οι όροι, να εκπληρωθούν οι όροι και να μπορέσουν, οι απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις να πληρωθούν, προκειμένου να έχουμε το αμοιβαίο όφελος από την ένταξη της γείτονας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε ότι αφορά την Κύπρο. Η Κύπρος, όπως γνωρίζετε, είναι χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει και αυτή ρόλο σημαντικό στις αποφάσεις που, από κοινού, παίρνουν οι 28 εταίροι και φαντάζομαι ότι αυτές οι θέσεις, οι θέσεις της Κύπρου θα συζητηθούν και στο πλαίσιο της επόμενης συνάντησης Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας. Φαντάζομαι ότι όπου υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Όπου υπάρχει βούληση να γίνουν βήματα, αμοιβαία από όλες τις πλευρές, βρίσκεται και ο τρόπος ώστε τα βήματα αυτά να είναι αποτελεσματικά…».

Παράλληλα, το Μαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει και τα περί δυσαρέσκειας της Κύπρου από τη διατύπωση του Έλληνα πρωθυπουργού, παραπέμποντας σε ένα διπλωματικό σχόλιο του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη. «Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Ελληνική Κυβέρνηση, δεν υπάρχει θέμα παρερμηνείας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για άνοιγμα κεφαλαίων και ότι αν υπάρχει θέληση μπορούν να προχωρήσουν αυτά τα κεφάλαια ή τα όποια κεφάλαια. Είναι αυτό που λέμε και εμείς ότι, στην Τουρκία εναπόκειται αν υπάρχει θέληση να προχωρήσουν τα κεφάλαια αυτά».

Πάντως, ανεπισήμως κυπριακές πηγές μεταδίδουν έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τις διατυπώσεις του Αλέξη Τσίπρα, παρά τις εξηγήσεις που δόθηκαν από την ελληνική πλευρά, όπως επισήμως διαρρέεται.

«Αγγίζει τα όρια της γελοιότητας ο ισχυρισμός ότι επιδιώκεται εκ των υστέρων παραποίηση των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, ισχυρισμός που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ένα τεχνικό λάθος στην απομαγνητοφώνηση, που έγινε από την ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα. Οι παραπάνω δηλώσεις του Πρωθυπουργού, έγιναν μπροστά σε δεκάδες δημοσιογράφους και διεθνή ΜΜΕ, που μετέδιδαν απ ευθείας την συνέντευξη τύπου», σχολιάζει το Μαξίμου.

Πλην όμως, με δεδομένα τα... προηγούμενα της κυβερνητικής επικοινωνιακής πολιτικής, το ερώτημα παραμένει: ήταν ένα λάθος στην απομαγνητοφώνηση ή... επιλεκτική ακοή;

Τι λέει η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα: «Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη»

Σας ενημερώνουμε ότι κατά τη διαδικασία mot a mot απομαγνητοφώνησης της κοινής συνέντευξης Τύπου του επισκεπτόμενου την Άγκυρα Έλληνα Π/θ κ Τσίπρα με τον Τούρκο ομόλογό του κ Νταβούτογλου:

Εκ παραδρομής παραλείφθηκε η διευκρινιστική συμπληρωματική ερώτηση της δημοσιογράφου της εφημερίδας Haberturk Σεμά Τσετίν και η απάντηση του Έλληνα Π/θ στην ερώτηση που αφορούσε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Το γεγονός ότι η απάντηση δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό κείμενο , αν και είχε απομαγνητοφωνηθεί, οφείλεται καθαρά σε τεχνικούς λόγους κατά τη διαδικασία αντιγραφής-επικόλλησης των επιμέρους απομαγνητοφωνημένων κειμένων από διαφορετικούς συντάκτες που τα επεξεργάζονταν παράλληλα για οικονομία χρόνου με στόχο την έγκαιρη διανομή της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης. Αυτό φυσικά δεν μειώνει στο ελάχιστο την δική μας ευθύνη για το συμβάν που την αναλαμβάνουμε ακέραια.

The post Τεχνικό λάθος ή επιλεκτική ακοή; – Τα ερωτήματα που προκαλεί μια απομαγνητοφώνηση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα