Τα έξι… δεξιά χέρια του Αντώνη Σαμαρά – Κόπηκε το ένα, έμειναν πέντε ή μήπως τέσσερα

12:30 4/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαλέξει τους φίλους του εδώ και πολλά χρόνια. Ένα κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η ιδεολογική ταύτιση ή έστω εγγύτητα των απόψεων. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έλεγαν χαριτολογώντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει πολλά δεξιά χέρια, έξι για την ακρίβεια.

Το σοκ που ακολούθησε τις αποκαλύψεις για τις συνομιλίες του γραμματέα της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή

ανάγκασε τον πρωθυπουργό εκτός από το προφανές πολιτικό κόστος να υποστεί και προσωπικό. Αναγκάστηκε ήδη να κόψει ένα από τα χέρια του, τον Τάκη Μπαλτάκο και όλα δείχνουν ότι θα κόψει ακόμη ένα τουλάχιστον, τον Φαήλο Κρανιδιώτη. Αρα, μένουν τέσσερα, και βλέπουμε...

Ο πρώην γενικός γραμματέας της Κυβέρνησης

Τάκης Μπαλτάκος: Διαπρεπής νομικός, με θητεία σε κορυφαία γραφεία, όπως του μακαρίτη Τρύφωνα Κουταλίδη και του Αλέξανδρου Λυκουρέζου. Διατηρεί στενές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά ήδη από το 1982. Στις αρχές του ΄90 ανέλαβε θέση συμβούλου στο υπουργείο Εξωτερικών. Από τότε η πορεία του ήταν συνυφασμένη με αυτή του νυν πρωθυπουργού.

Ανέλαβε την κομβική θέση του γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης το 2012 και από τότε πρόλαβε να τσακωθεί με το ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ αλλά και γαλάζιους βουλευτές, οι οποίο αμφισβητούσαν το δημοκρατικό του φρόνημα.

Αποχωρεί στιγματισμένος, με τη στάμπα του «αυτονομιστή», ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα πληγωμένος, καθώς πέρα από έναν συνεργάτη έχασε και έναν καλό φίλο.

Ο υπουργός Επικρατείας

Δημήτρης Σταμάτης: Είναι από τους παλιούς συνοδοιπόρους του κ. Σαμαρά. Ήταν μαζί του την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης. Ήταν από αυτούς που τον στήριξαν και την εποχή της πολιτικής του μοναξιάς, από το 1996 ως το 2004, οπότε και επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο κ. Σταμάτης είναι ένας ευθύς άνθρωπος, ο οποίος κάποιες φορές μπορεί να γίνει απότομος, χαρακτηρίζεται όμως από ευγένεια και διαλλακτικότητα.

Στην πολιτική όμως εντάσσεται στην κατηγορία των «doers», αυτών δηλαδή που ξέρουν να λύνουν τα προβλήματα. Έχει συνολική εποπτεία επί του κυβερνητικού έργου και των νομοσχεδίων που έρχονται προς κύρωση στη Βουλή, ενώ στο παρελθόν έχει αναλάβει δύσκολες πολιτικές αποστολές υψηλού ρίσκου, όπως το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού

Κώστας Μπούρας: Την Κυριακή στο Βουλή έκανε την εμφάνισή του στο γραφείο του πρωθυπουργού ένας λιγομίλητος ασπρομάλλης άνδρας. Χαιρέτησε με ένα νεύμα τους παρισταμένους και στη συνέχεια πήρε θέση στο δεύτερο δωμάτιο, όπου έπαιζε ήδη η τηλεόραση.

Αυτός ήταν ο Κώστας Μπούρας. Άνθρωπος με ιδιαίτερη σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και καραμανλικό στέλεχος, πήρε τη θέση που άφησε κενή ο νυν υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, για να πολιτευθεί.

Ο κ. Μπούρας είναι ο άνθρωπος-σκιά πίσω από τον Πρωθυπουργό, έχει την εποπτεία του προγράμματός του και έχει συχνά επαφές με βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη. Συμμετέχει φυσικά και στον πρωινό καφέ του Μαξίμου.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού

Γιώργος Μουρούτης: Είναι το πιο δραστήριο στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου, αλλά ταυτόχρονα ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα. Γνώστης των social media, έχει αναλάβει την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής στα νέα μέσα, των οποίων άλλα κυβερνητικά στελέχη δεν είναι φανατικοί.

Παλιός φίλος και συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, πάλευε για τον νυν Πρωθυπουργό από την εποχή της πολιτικής ερήμου, οπότε και είχε επαφές με διευθυντές ΜΜΕ και δημοσιογράφους για να παίξει έστω ένα παραπολιτικό για τον Αντώνη Σαμαρά.

Είναι οξύθυμος και πολλές φορές δεν αποφεύγει τη «λούμπα» της σύγκρουσης με άλλους χρήστες των social media αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αφοσίωσή του στον πρωθυπουργό, με τον οποίον τον συνδέει πολύχρονη φιλία.

Παράλληλα, όποιος παρακολουθεί τον Γιώργο Μουρουτη στα social media δεν μπορεί παρά να αντιληφθεί δυο ακόμα πάθη του: τον Ολυμπιακό και τον σκύλο του.

Ο… ακραίος φίλος, δικηγόρος και αρθρογράφος

Φαήλος Κρανιδιώτης: Όταν τον Δεκέμβριο του 1997 δημιουργήθηκε το «Δίκτυο 21», πολλοί δεν γνώριζαν ένα όνομα: του νεαρού δικηγόρου Φαήλου Κρανιδιώτη. Σήμερα, το 2014 τον ξέρουν και οι πέτρες. Το 2012 πολιτεύθηκε με τη ΝΔ στη Β’ Πειραιά και δεν εξελέγη.

Οι κακές γλώσσες έλεγαν πως πολιτευόταν με μια φωτογραφία του με τον Σαμαρά, εννοώντας πως δεν είχε καμία άλλη πολιτική πρόταση. Ο προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού έχει λάβει σειρά σκληρών θέσεων για τα εθνικά ζητήματα αλλά και τα θέματα της εδώ καθημερινότητας μέσω της αρθρογραφίας του στο antinews.gr και στην εφημερίδα Δημοκρατία.

Αντίθετα με όσα πολλοί νομίζουν, ο κ. Κρανιδιώτης δεν είναι τακτικός επισκέπτης του Μαξίμου. Η σχέση του υπάρχει, αλλά δεν διαφημίζεται. Ο ίδιος τους τελευταίους μήνες υποστηρίζει ότι έχει λάβει το χρίσμα για να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Εως προχθές κανείς δεν το είχε διαψεύσει από το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Μετά την υπόθεση Μπαλτάκου και τις… φιλικές παραινέσεις του ΠΑΣΟΚ όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο Φαήλος Κρανιδιώτης θα είναι το δεύτερο δεξί χέρι του Σαμαρά που κόβεται, έστω και από καραμπόλα.

Ο μπαλαντέρ της παρέας

Χρύσανθος Λαζαρίδης: «Πιο Αριστερά του Χρύσανθου ήταν μόνο ο τοίχος» έλεγε σε ανύποπτο χρόνο παλιός σύντροφος του κ. Λαζαρίδη. Πράγματι, στα χρόνια της Χούντας ο Χρύσανθος Λαζαρίδης ανέπτυξε ιδιαίτερη αντιστασιακή δράση, ενώ ήταν παρών και στα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και αυτός μετακινήθηκε από την Αριστερά στη Δεξιά. Κάποια στιγμή ο κ. Λαζαρίδης γνώρισε τον κ. Σαμαρά και ο ένας βρήκε στον άλλον έναν καλό φίλο. Ο κ. Λαζαρίδης εξελέγη το 2012 με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ αλλά από τότε κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου, όπου συμμετέχει καθημερινά σχεδόν στα πάντα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που γράφει και τους λόγους του Πρωθυπουργού. Είναι ένα πολυεργαλείο που καθορίζει, χωρίς να έχει κάποιο θεσμικό ρόλο τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα