Τα διεθνή ΜΜΕ έγραψαν…

16:27 7/5/2012 - Πηγή: KoolNews

Οι εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου, δεν έφεραν τριγμούς μόνο στο εσωτερικό της χώρας. «Προβληματισμός» είναι η κοινή συνισταμένη όλου του διεθνή τύπου κατά την ανάγνωση των αποτελεσμάτων.

Από τον Άρη Βουρβούλια

Η επόμενη μέρα ήρθε και, όπως αναμενόταν, οι εκλογές στην Ελλάδα μαζί με την προεδρικές εκλογές

της Γαλλίας, μονοπώλησαν το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον του ξένου τύπου. Για τη χώρα μας οι αναλύσεις βασίστηκαν σε τρείς άξονες. Καταρχήν στο «τσουβάλιασμα» (χαρακτηρισμό που χρησιμοποιούν και οι ίδιοι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων) του δικομματισμού, στην πελώρια επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα ανατρέποντας το πολιτικό κατεστημένο 38 ετών, αλλά και την νεοναζιστική παρουσία στο νεοσύστατο κοινοβούλιο.

Το Reuters δηλώνει χαρακτηριστικά, ότι «οι Έλληνες και Γάλλοι ψηφοφόροι απέρριψαν την Γερμανική  πολιτική λιτότητας», ενώ ξεκαθαρίζει την αδυναμία των τέως μεγάλων κομμάτων να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας. Στην αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στάθηκε και το γαλλικό πρακτορείο, ενώ αντίστοιχα το γερμανικό (ακολουθώντας επί το πλείστον την γραμμή του γερμανικού τύπου) έκανε μία πιο φοβική μετάφραση των εκλογών, αναφέροντας ότι η Ελλάδα βυθίζεται εκ νέου σε οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα.

Γερμανικός Τύπος
Όπως πολλοί θα περίμεναν, σύσσωμος ο γερμανικός τύπος προτάσσει την αβεβαιότητα της επομένης των εκλογών, ενώ οι αναφορές για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επαναφέρονται στα πρωτοσέλιδα τους. Λόγος επίσης γίνεται για τον «αριστερό» Τσίπρα που προτιμήθηκε, ως τιμωρία «των δύο μεγάλων κομμάτων του κέντρου».

Συγκεκριμένα η Frankfurter Allgemeine  Zeitung, αναφέρει τα «μαύρα σύννεφα» που μαζεύτηκαν στην Βουλή και προβλέπει εκ νέου εκλογές την ώρα που τίθεται ζήτημα για την συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Η Deutsche Welle, αφού ανήγγειλε τις «άσχημες ειδήσεις για την Ευρωζώνη», τόνισε ότι «οι πολίτες ενίσχυσαν τις δυνάμεις που αποδοκιμάζουν τα μεταρρυθμιστικά μέτρα».

Η «Bild» είχε τον τίτλο, «οι Έλληνες επιλέγουν το χάος», ενώ γίνεται λόγος για την ισχυροποίηση των ακραίων δυνάμεων. Η «Suddeutsche Zeitung» επέλεξε να επικεντρωθεί στο ότι το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής, μπήκε στο κοινοβούλιο με μεγάλο ποσοστό και τέλος το «Spiegel» προέβαλε την αβεβαιότητα που γεννάται, ως προς την τήρηση του μνημονίου.

Γαλλικός Τύπος
Μια πιο μετριοπαθή στάση κράτησαν τα γαλλικά μέσα, χωρίς βεβαίως να αγνοούν την γέννηση αβεβαιότητας, ύστερα από την συλλογή των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Η «Liberation»επισημαίνει την κατακρήμνιση των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ η «Le Monde» επιλέγει για τίτλο της το : «Προέλαση των Νεοναζί στην Ελλάδα, ο Βενιζέλος καλεί σε εθνική ενότητα».

Η γαλλική «Huffington Post» αναφέρει ότι οι εκλογικά αποτελέσματα «θυμίζουν σχιζοφρένεια», ενώ η «Figaro» τονίζει ότι τα «μέτρα λιτότητας των πιστωτών, τροφοδοτούν το παιχνίδι των άκρων, της Δεξιάς και της Αριστεράς».

Αγγλικός και Αμερικάνικος Τύπος
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και το «BBC» αναφέροντας

Keywords
Τυχαία Θέματα