Συμφώνησαν σχεδόν σε όλα Σταϊκούρας-τρόικα – Τώρα ενημερώνει τον Σαμαρά

Σχεδόν έξι ώρες διήρκεσε η νέα συνάντηση που είχε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας. Όλα δείχνουν ότι τα περισσότερα θέματα βρίσκονται στο τελικό στάδιο διαπραγμάτευσης και η συμφωνία, βάσει της οποίας θα προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, αναμένεται να κλείσει την επόμενη εβδομάδα.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 3 μμ προκειμένου να οριστικοποιηθούν ζητήματα και να αρχίσει η καταγραφή των σχετικών εκθέσεων από το ΔΝΤ

και την ΕΕ.

Έπειτα από δύο διαδοχικούς κύκλους διαπραγματεύσεων και πολλές πολύωρες συνεδριάσεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα, ένα από τα βασικότερα θέματα που έκλεισαν τα ξημερώματα της Πέμπτης ήταν αυτό του λεγόμενου δημοσιονομικού κενού, δηλαδή της εκτιμώμενης μαύρης τρύπας στον προϋπολογισμό, που απειλούσε με νέα μέτρα.

Η τρόικα υπολόγιζε ότι αυτό θα μπορούσε να φτάσει τα 4 δισ. ευρώ, αλλά δεν είχε λάβει υπόψη μεταξύ των άλλων τα έσοδα που αναμένεται να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών και το μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος που δικαιούται το Δημόσιο.

Επίσης, είχε υπολογίσει ότι το ΕΕΤΗΔΕ επρόκειτο να μειωθεί 30%, ενώ τελικά αναμένεται να μειωθεί κατά 10% – 15%. Λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα δεδομένα και αποδεχόμενη τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τα σχετικά έσοδα η τρόικα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκλεισε το θέμα του δημοσιονομικού κενού και απομάκρυνε έτσι το ενδεχόμενο για νέα μέτρα. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει να επανέλθει το θέμα αργότερα, αν τα δεδομένα αλλάξουν.

Στα άλλα θέματα, πράσινο φως για τη μείωση του ειδικού τέλους ακινήτων σε ποσοστό κοντά στο 15% αλλά και για την προώθηση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 48 δόσεις έχει λάβει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από την τρόικα και το μόνο που απομένει είναι η διευθέτηση εντός των ημερών όλων των τεχνικών λεπτομερειών.

Στο μέτωπο του ΕΕΤΗΔΕ, η ελάφρυνση στην οποία μπορούν να προσδοκούν οι φορολογούμενοι φτάνει τα 320 εκατ. ευρώ και θα προέλθει από οριζόντια μείωση των συντελεστών του ειδικού τέλους ακινήτων κατά 10% – 15%.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που επωμίστηκαν το χαράτσι τα τελευταία δύο χρόνια θα πληρώσουν για ακόμη μία χρονιά μέσω της ΔΕΗ για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους, χαράτσι μειωμένο κατά 10% – 15%. Από το 2014 το χαράτσι θα αντικατασταθεί από τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Ορισμένες από αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς, για παράδειγμα, στο θέμα των ρυθμίσεων μένει να ξεκαθαριστεί αν θα υπάρχει ελάχιστο μηνιαίο όριο δόσης ή όχι. Η ζυγαριά γέρνει προς την πλευρά που υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να υπάρχει ελάχιστο όριο και η δόση να είναι χαμηλότερη ακόμα και από τα 100 ευρώ, αλλά όπως τονίζει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο μετέχει στις διαπραγματεύσεις, μέχρι να κλείσουν όλα τα θέματα και να ανακοινωθεί η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, η τρόικα έχει συμφωνήσει για την καθιέρωση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία για αποπληρωμή των χρεών σε έως και 48 δόσεις.

Πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα