Συμφωνία των Ευρωπαίων για τις τράπεζες- Ετοιμάζουν «ασπιρίνες» για την ανεργία

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε συμβιβασμό, αργά τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, σχετικά με τους νέους κανόνες που θα αφορούν την εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, χωρίς να προκληθεί αναταραχή και χωρίς να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι, ανέφεραν διπλωματικές πηγές, στις Βρυξέλλες.

«Αυτή είναι μια επιτυχία, μια σκληρά

κερδισμένη επιτυχία», ανέφερε στο τέλος της μαραθώνιας συνεδρίασης, η οποία κράτησε περισσότερο από έξι ώρες, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσχοβισί, κρίνοντας ότι η συμφωνία είναι «πολύ σημαντική για την οικονομική σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» .

Την ικανοποίηση για τη συμφωνία εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης. «Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειές μας για να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ των τραπεζών και των κρατικών χρεών », ανέφερε.

«Αν μια τράπεζα είναι το πρόβλημα, τώρα έχουμε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων σε όλη την Ευρώπη για να αποφασίσει ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό», δήλωσε από την πλευρά του, ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ.

Για να αποφευχθεί να πληρώνουν οι φορολογούμενοι όταν μια τράπεζα χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί ή να εκκαθαριστεί, οι Ευρωπαίοι είχαν ήδη συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ότι οι πιστωτές και οι μέτοχοι των τραπεζών θα υφίστανται ζημίες σε περίπτωση πτωχεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι αποταμιεύσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες, όμως τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερες αποταμιεύσεις θα ενταχθούν στην «ιεραρχία» αυτών που θα καλούνται να υφίστανται ζημίες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.

Πριν τη συμφωνία οι υπουργοί ήταν χωρισμένοι σε δύο ομάδες. Στην πρώτη ήταν η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που επιθυμούσαν να απολαμβάνουν μια κάποια ευελιξία σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία, υπερασπίζονταν τις αυστηρότερες διατάξεις, για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα που μπορεί να φοβίσει τους επενδυτές και τους καταθέτες. Ήθελαν επίσης να μην χρειαστεί να μη δοθεί δημόσιο χρήμα για τις περιπτώσεις κρίσεων.

Ασπιρίνες για τη ανεργία

Πλέον τη σκυτάλη παίρνουν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι θα ασχοληθούν στη Σύνοδο Κορυφής με την ανεργία των νέων και θα προτείνουν δράσεις οι οποίες προς στιγμήν όμως χαρακτηρίζονται ως «ασπιρίνες» και όχι θεραπεία.

Στην ουσία οι αρχηγοί θα πάρουν μια απόφαση η οποία θα μοιάζει περισσότερο με διακήρυξη και θα λέει πως τα κράτη μέλη οφείλουν να βρίσκουν μια δουλειά στους νέους, έστω τύπου μαθητείας, για τέσσερις μήνες μετά την αποφοίτησή τους, ή από τη στιγμή που χάνουν την δουλειά τους θα χρησιμοποιήσουν εμπροσθοβαρώς κονδύλια συνολικού ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον νέο Πολυετή Κοινοτικό Προϋπολογισμό για αυτό το σκοπό, και θα προσπαθήσουν να αυξήσουν την ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Την ίδια ώρα, συνδικάτα, εργοδότες και κοινοτικά think tanks φωνάζουν στις κυβερνήσεις ότι τίποτα από αυτά δεν θα δουλέψει, η ανεργία των νέων δεν είναι κοινωνικά πιο δυσάρεστη και επιβλαβής από αυτή μιας ανύπαντρης μάνας, ή ενός χαμηλής ειδίκευσης 55άρη και ο μόνος τρόπος να αναστραφεί η κατάσταση είναι να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, η κατανάλωση και γενικώς ο οικονομικός κύκλος.

Η Γερμανία θέλει Ισπανούς και Πορτογάλους μετανάστες - Σκληρή κόντρα με την Κομισιόν

Παράλληλα με τις ευρωπαϊκές θεσμικές διαδικασίες το Βερολίνο χαράσσει τη δική του πορεία «ψιθυρίζοντας» σε Ισπανούς και Πορτογάλους να υπογράψουν συμβάσεις όμοιες με αυτές της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60 για πρόσκληση εργατών.

Η πολιτική της Γερμανίας φαίνεται ότι έχει εξοργίσει την Κομισιόν η οποία βλέπει τις συστάσεις της για άνοιγμα της γερμανικής οικονομίας να αγνοούνται παραδειγματικά και προσπαθεί να πιέσει κι άλλο την «ατμομηχανή» της Ευρώπης να ενισχύσει τη ζήτηση και να προχωρήσει σε πραγματικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε οι κοινοτικές εταιρίες και επιχειρήσεις να μπορέσουν να ανοίξουν τις δουλειές τους.

Εκτός από την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου στις Βρυξέλλες εκτιμούν πως με αυτόν τον τρόπο θα καθησυχάσουν λίγο τα οικονομικά πιεσμένα κράτη-μέλη του Νότου δίνοντας παράλληλα τον τόνο ότι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν χειραγωγούνται από τη Γερμανία αλλά λειτουργούν αντικειμενικά και προς το συμφέρον της Ένωσης. Μέχρι στιγμής πάντως στο Βερολίνο δεν δείχνουν να συγκινούνται...

Keywords
Τυχαία Θέματα