Συγκλίσεις στο Μαξίμου – Αγωνία για βουλευτές και Βρυξέλλες

11:28 8/1/2016 - Πηγή: KoolNews

Μια μέρα μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία την επόμενη μέρα της διαπραγμάτευσης του ασφαλιστικού. Κι αυτό γιατί όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση ενισχύεται με αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη απέναντι στις Βρυξέλλες μετά τη σύγκλιση που επετεύχθη μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των εργοδοτών για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Πληροφορίες

αναφέρουν ότι οι εργοδότες δεν έχουν ενιαία γραμμή για το ύψος της αύξησης, αφού ΣΕΒ και ΣΕΤΕ (που τα μέλη τους απασχολούν άλλωστε και το μεγαλύτερο αριθμό εργαζομένων) ζητούν η αύξηση να περιοριστεί στο 0.5%, ενώ ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ εμφανίστηκαν περισσότερο ελαστικοί για το ύψος της αύξησης που μπορεί να φτάσει το 1,0%. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των εργοδοτών φάνηκαν να συμμερίζονται την ανησυχία της κυβέρνησης, αφού θεωρούν ότι η περικοπή των συντάξεων αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας και οι νέες μειώσεις αναμένεται να πλήξουν τη συνολική ζήτηση της οικονομίας.

Την ίδια ώρα πάντως ανησυχία υπάρχει στο Μαξίμου για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ξεκίνησαν τις πρώτες γκρίνιες αναφορικά με το σχέδιο του νέου ασφαλιστικού. Ήδη χθες στο Μαξίμου βρέθηκε ομάδα βουλευτών που ενημερώθηκε από το Γιώργο Κατρούγκαλο ώστε να έχουν αποτελεσματικότερη παρουσία στα τηλεοπτικά πάνελ, ενώ για το λόγο αυτό, θα συνεδριάσει το απόγευμα της Δευτέρας η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για ενημέρωση από τον Υπουργό Εργασίας.

Η κυβέρνηση θέλει να τρέξει τις διαδικασίες ώστε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής μετά τις 20 ή 25 Ιανουαρίου, όπως είπε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ενώ η ψήφιση του τοποθετείται χρονικά προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου. Κι ενώ το Μαξίμου θέλει να επιταχύνει ώστε να έρθει πιο γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, τα νέα από τις Βρυξέλλες δεν ήταν καλά, αφού ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προέβλεψε ότι η αξιολόγηση θα διαρκέσει μήνες και επομένως θα αργήσει η ώρα για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, εκφράζοντας επίσης τη βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα. Είναι μια εξέλιξη που ανησυχεί την Αθήνα, καθώς το Μαξίμου έχει επενδύσει πολλά στην επιτάχυνση των εξελίξεων, ώστε να αποφύγει τις υφεσιακές επιπτώσεις που δημιουργεί στην οικονομία η διαιώνιση της αξιολόγησης.

The post Συγκλίσεις στο Μαξίμου – Αγωνία για βουλευτές και Βρυξέλλες appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα