Στριμωγμένη στη γωνία η κυβέρνηση απαντά με πόλωση

Ακονίζει τα μαχαίρια του ο Σόιμπλε παίρνοντας ήδη θέση απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση καθώς προβλέπει – σύμφωνα με την γερμανική Handelsblatt - ότι σύντομα θα υπάρξει μια νέα διαμάχη ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές.Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

H εφημερίδα σημειώνει πως «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει

διαίσθηση αναφορικά με παρατεινόμενες διαμάχες. Όπως για παράδειγμα όταν πριν από μερικές μέρες αμφισβήτησε το νόημα της ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Υπέρ αυτής της άποψης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα».

Τα πρώτα σημάδια της προβλεπόμενης αυτής σύγκρουσης έγιναν ήδη ορατά καθώς μεγάλη, όπως όλα δείχνουν, παραμένει η απόσταση που χωρίζει τους υπουργούς με τους εκπροσώπους των θεσμών στις περικοπές των συντάξεων αλλά και στην επιβολή νέων φόρων. Σε ό, τι αφορά στις συντάξεις οι δανειστές απαιτούν η εθνική σύνταξη να μειωθεί στα 320 ευρώ από τα 384 που βρίσκεται σήμερα, αλλά και να αποδίδεται μόνο σε όσους έχουν 20 έτη ασφάλισης. Από εκεί και κάτω, για όσους έχουν δηλαδή μόνο 15 έτη εξετάζεται τα ποσά να είναι από 288 και να αυξάνονται ανά έτος ως τα 20.

Παράλληλα οι δανειστές απαιτούν να αλλάξουν και τα ποσοστά αναπλήρωσης για την κύρια σύνταξη με συντελεστές από 0,7% αντί 0,8% που είναι σήμερα και να κλιμακώνεται ως 2,2% στα 40% έτη, αντί του 2% που είναι σήμερα. Τεράστια είναι η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση με τους δανειστές στις επικουρικές συντάξεις με αποτέλεσμα να υπάρχει φόβος για μεγάλες περικοπές που θα αγγίξουν και το 35% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει μια μέση μείωση της τάξης του 8%. Και ενώ οι συναντήσεις ολοκληρώνονται στις 6 το απόγευμα με το τελευταίο ραντεβού να έχει αντικείμενο τα «κόκκινα» δάνεια ακόμα και στο θέμα της φορολογίας η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές δείχνει τεράστια με τους δανειστές να επιμένουν σε μια σκληρή μείωση των ελληνικών εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το αφορολόγητο όριο, τους συντελεστές στα μεσαία εισοδήματα και τον τρόπο εφαρμογής τους. Στο φορολογικό οι δανειστές θέλουν μείωση του αφορολόγητου από τις 9.545 ευρώ στις 7.000 ευρώ. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δεν επιθυμεί τη μείωση και κατέθεσε αντιπρόταση. Διαφορετικές προτάσεις έχουν πέσει και για τους φορολογικούς συντελεστές με την κυβέρνηση να επιδιώκει να εφαρμοστούν για εισοδήματα από 30.000 ευρώ. Και ενώ όλα δείχνουν πως η διαπραγμάτευση βαδίζει προς την ολοκλήρωσή της σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ο Αλέξης Τσίπρας κινείται για μια ακόμη φορά στην διαδικασία του διαλόγου σε επίπεδο κορυφής με την ελπίδα να σώσει έστω και τα ελάχιστα που μπορεί σε μια απευθείας συζήτηση με τους ίδιους του θεσμούς με ορόσημο την 21η Απριλίου, που είναι η ημέρα που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεδριάσει του Eurogroup για μια σειρά από κομβικά ζητήματα που αφορούν το πρόγραμμα σταθεροποίησης.

Μέχρι τότε πάντως και υπό το βάρος των όποιων δύσκολων αποφάσεων υποχρεωθεί η κυβέρνηση να προχωρήσει, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πολώσει την πολιτική ατμόσφαιρα στο εσωτερικό καθώς οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε συνδυασμό και με το οικονομικό ζήτημα δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικό και επικίνδυνο. Είναι γεγονός πως για το Μαξίμου βασικός στόχος είναι η συσπείρωση της κοινοβουλευτικής, κομματικής και εκλογικής βάσης, αρχής γενομένης με την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την λειτουργία της Δικαιοσύνης.

The post Στριμωγμένη στη γωνία η κυβέρνηση απαντά με πόλωση appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα