Στον «πάγο» ο φόρος στο εφάπαξ μετά τις αντιδράσεις

Στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση πέφτει τώρα το βάρος των αποφάσεων προκειμένου να καθοριστούν τα τελευταία επίμαχα θέματα των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος. Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από τις εντονότατες αντιδράσεις «παγώνει» η εισήγηση για φορολόγηση των εφάπαξ.

Μετά τις περικοπές έως και 83% που ήδη ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο για τα εφάπαξ, η εσήγηση προέβλεπε και φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές 10%, 30% και 45%. Προς το παρόν το ζήτημα παραμένει ανοικτό καθώς και ο φόρος στις αποζημιώσεις, αφού σύμφωνα με τις πληροφορίες

η αναγκαιότητα αλλαγών στην κλίμακα φορολόγησής τους θα σταθμιστεί έως την τελευταία στιγμή.

Ο φόρος στα ακίνητα

Η δικομματική επιτροπή παρέπεμψε τις οριστικές αποφάσεις και για τον Νέο Φόρο Ακινήτων στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς. Αυτήν την στιγμή εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα του αφορολογήτου, παρότι όλα τα σενάρια έχουν ως στόχο την εξοικονόμηση ενός δισ. ευρώ από την κλίμακα για τα ακίνητα των φυσικών προσώπων, ενώ ο στόχος των τριών δισ. ευρώ φαίνεται ότι θα επιτευχθεί μόνο εάν συνυπολογιστούν οι εκκρεμείς πληρωμές από όλους τους φόρους ακινήτων. Σχετικά με την κλίμακα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, βασικό ρόλο παίζουν τα τρία εναλλακτικά σενάρια, μεταξύ των οποίων υπάρχει και πρόβλεψη για μηδενικό αφορολόγητο. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το αφορολόγητο, εάν τελικά προβλεφθεί, φαίνεται ότι δεν θα ξεπερνά τις 50.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας κατ” άτομο. Παράλληλα εάν προτιμηθεί η κλίμακα χωρίς αφορολόγητο τότε θα προβλεφθούν εξαιρέσεις για ευπαθείς ομάδες.

Η νέα κλίμακα θα έχει έως και 9 κλιμάκια, ενώ «ανοικτό» παραμένει το ύψος του ανώτατου συντελεστή. Τα αγροτεμάχια αναμένεται επίσης να υπαχθούν στον ενιαίο φόρο ακινήτων. Θα υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις. Οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να υποβάλουν δήλωση Ε9 μέσα στο α” δίμηνο.

Για τα νομικά πρόσωπα μελετώνται έως και 10 διαφορετικοί συντελεστές, καθώς είναι πρόθεση να διαφοροποιείται ο Φόρος ανά είδος νομικού προσώπου και χρήση ακινήτου.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με το MEGA έλεγε ότι: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι ο νέος φόρος ακινήτων να είναι πιο δίκαιος για τα φυσικά πρόσωπα- ιδιοκτήτες, με κατεύθυνση τη σημαντική ελάφρυνση τους, για τα νομικά πρόσωπα, να είναι δικαιότερος και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων».

Πάντως όπως όλα δείχνουν η μη αύξηση των αντικειμενικών αξιών για το 2013 έχει «κλειδώσει». Αναμένεται μόνο να επεκταθούν σε περιοχές που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Οι αλλαγές στη φορολογία ακινήτων έρχονται με φόντο τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, που δείχνουν περαιτέρω πτώση των εμπορικών τιμών των ακινήτων στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα