Δέκα ιατρικοί μύθοι που καταρρίπτονται

Μύθοι κυκλοφορούν για τα πάντα. Άλλους του πιστεύουμε και άλλους όχι. Αυτή είναι και η ετυμολογία της λέξης μύθος, είναι μία ιστορία η οποία διηγείται εν τάχει από στόμα σε στόμα. Ας δούμε όμως μερικούς από ιατρικούς μύθους οι οποίοι όμως δεν ισχύουν.

Μύθος 1: Ο καφές σε ξεμεθάει. Όχι μην περιμένεις ενώ είσαι μεθυσμένος να πιείς ένα φλιτζάνι καφέ και στην συνέχεια το αλκοτέστ να σε δείξει νηφάλιο. Το μόνο που κάνουν τα συστατικά του καφέ είναι να μειώνουν ελάχιστα την επίδραση του αλκοόλ στον εγκέφαλό μας.

Μύθος

2: Τα αντισυλληπτικά χάπια προκαλούν στείρωση αν τα παίρνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η απάντηση είναι τόσο απλή όσο ένα όχι.

Μύθος 3: Το διάβασμα σε χαμηλό φως καταστρέφει την όραση. Το μάτι όταν δεν έχει αρκετό φως διαστέλλει την κόρη του προκειμένου να έχει πρόσβαση στο φως. Η αλήθεια είναι πως το μάτι όντως κουράζεται αλλά δεν επηρεάζεται η όραση.

Μύθος 4: Εάν καταπιούμε την τσίχλα θα χρειαστεί 7 χρόνια να την αποβάλλουμε από τον οργανισμό μας. Η τσίχλα δεν κολλάει στο στομάχι ή τα έντερα. Αποβάλλεται άμεσα.

Μύθος 5: Εάν φάμε γαλοπούλα θα νυστάξουμε επειδή περιέχει τρυπτοφάνη. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο άνθρωπος νυστάζει γενικότερα μετά από την κατανάλωση ποσότητας φαγητού.

Μύθος 6: Τα τηγανητά φαγητά και η σοκολάτα δημιουργούν ακμή και σπυράκια. Πάλι όχι. Η ακμή έχει να κάνει με πολλούς γενετικούς αλλά και ορμονικούς παράγοντες, στους οποίους δεν βρίσκεται η σοκολάτα και τα τηγανητά φαγητά.

Μύθος 7: Το κρύο μας αρρωσταίνει. Δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά το αντίθετο, καθώς αρρωσταίνουμε όταν έχει κρύο. Τον χειμώνα συνηθίζουμε να μένουμε λόγω του κρύου σε κλειστούς και ζεστούς χώρους όπου εκεί αναπτύσσονται μικρόβια τα οποία και κολλάμε.

Μύθος 8: Πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μια ώρα πριν κολυμπήσουμε αφού έχουμε φάει. Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι εάν έχουμε φάει (φυσιολογικά και όχι να έχουμε σκάσει) μπορούμε να κολυμπήσουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς και χωρίς ένταση χωρίς να αντιμετωπίζουμε κανέναν κίνδυνο.

Μύθος 9: Η ζάχαρη στα παιδιά προκαλεί υπερδιέγερση. Η ζάχαρη μπορεί να ευθύνεται για πολλά πράγματα, όχι όμως για αυτό.

Μύθος 10: Το ξύρισμα κάνει τις τρίχες να βγαίνουν ταχύτερα και να είναι παχύτερες. Το εάν οι τρίχες μεγαλώνουν και σκληραίνουν είναι γενετικά προδιαγεγραμμένο. Οι τρίχες φαίνονται πιο παχιές επειδή στο ξύρισμα τις βλέπουμε δίπλα στη λεπτή λεπίδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα